Mátéfi Eszter lett a női kézilabda-kapitány

2009.07.22. 13:56
Imre Vilmost másodedzőként segítette az Eb-n, mától hivatalosan is a sportág történetének első magyar női szövetségi kapitánya Mátéfi Eszter. A Békéscsaba edzője az olimpiáig írt alá, évente újratárgyalható szerződést kötött.

Mátéfi Eszter a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya – így döntött szerdai ülésén a szövetség elnöksége. A békéscsabai edző megbízatása 2012. augusztus 31-ig tart, de minden évben július 1. és 15. között bármely fél következmény nélkül felbonthatja a szerződést.

Mátéfi segítője Konkoly Csaba, a Győr trénere lesz. Az új kapitány elődje, Imre Vilmos július 2-án mondott le, a Dunaferr férficsapatánál folytatja a munkát. A decemberi Európa-bajnokságon már Konkollyal segítették a kapitány munkáját, Mátéfi a felkészülés során az Indexnek elmondta, hosszú távú célja, hogy szövetségi edző legyen.

Az erdélyi Bándon született, 43 esztendős edző a magyar válogatottal 1995-ben vb-ezüstérmes, 1996-ban olimpiai harmadik lett. Magyarországon a Debrecen, a Győr és a Dunaferr játékosa volt, a dunaújvárosiakkal BL-t és EHF Kupát nyert. Kétszeres magyar bajnok, kétszeres Magyar Kupa-győztes.

"Már az megtiszteltetés volt, hogy egyáltalán szóba került a nevem lehetséges kapitányként. A válogatottat nagyon szeretik szerte az országban, az elvárás is nagy. Szeretném a bizalmat meghálálni, és a csapatot a világ élmezőnyében tartani. Ígérem, egyszerre leszek megfelelően demokratikus és autokrata. A hitvallásom alapján rend a lelke mindennek, az elvégzett munkában hiszek" – mondta az MTI-nek.

A szakember hozzátette: augusztus 3. és 7. között Zalakaroson lesz összetartás a válogatott számára, ám a külföldön játszók nem lesznek jelen. A 15 meghívott névsorát várhatóan a napokban hozza nyilvánosságra a frissen kinevezett kapitány.

Mátéfi Eszter kinevezése egyedülálló helyzetet teremt, ő a sportág történetének első edzőnője. Szakvezetőként dolgozott a Dunaferrnél Kiss Szilárd segítőjeként, majd a női juniorválogatott kapitánya lett. 2007 óta a Békéscsaba trénere, a csapattal az előző bajnokságban negyedik lett, a szakma egybehangzó véleménye szerint a legjobban védekező csapatot hozta össze.