Brutális meccs vár a kézisekre Szlovéniában

2010.06.13. 09:40
A magyar férfi kézilabda-válogatott jövőjét is meghatározhatja, mire megy a szlovéniai vb-selejtezőn. A svédországi vb-részvétel a tét, onnan lehet az olimpiára kerülni. A világ legjobb edzői közül kettő csap össze, a továbbjutáshoz bravúr kell, már az első meccsen is.

A szlovén kispad Zvonimir Serdarusicsé, aki a Kiellel több Bajnokok Ligáját is nyert a bajnokságok mellett. Most nincs olyan állomány a keze alatt, mint a német sztárcsapatnál, állítja, nehezebb a helyzete, mint Kielben volt, hiszen ott mindenkinek profi volt a mentalitása, és nem kellett minden edzésen sulykolnia, mennyire fontos meccs előtt állnak.

A magyar válogatott e tekintetben valamelyest előnyben lehet, hiszen mindenki átérzi, tragikus lenne, ha nem jutna ki arra a világbajnokságra, ahonnan az olimpiára is ki lehet kerülni. Mocsai Lajos is ennek hangsúlyozására építette pszichológiai felkészítését (a 2012-es Eb-ről még kijuthatunk, de onnan már csak két csapat mehet a selejtezőre).

A szlovén válogatott erős, különösen a két szélen, Vid Kavticnik korábban a Kielben játszott, míg a májusban még szegedi Luka Zvizej valószínűleg a Kiel játékosa lesz. A két szélső tizenöt gól körül lő átlagban, vissza kell fogni őket.

Az átlövő Pajovic és az irányító Zorman tavaly még a Ciudad Realban volt, hozzájuk csatlakozik még a balkezes átlövő, Renato Vugrinec. A Celjében is ez a támadóhármas, viszonyításként: az EHF-Kupa negyeddöntőjében a német harmadik Flensburg ellen estek ki, kettős vereséggel.

A beálló Zvizej testvére lesz, Miha, vagy Pucelj. A játékuk jelentős részben épül a beálló és az irányító kapcsolatára, amennyire csak lehet, ki kell kapcsolni őket.

A szlovénok borzasztó gyorsak, ha gólt kapnak, akkor is egy pillanat alatt felállnak a magyar kapu előtt. Nagyon fontos lesz, ha hátrányba kerülünk, akkor is nyugodtan és türelmesen játsszunk.

Szlovénia a szlovákok ellen elbukott az előző vb-selejtezőn, miután hazai pályán 33-33-as döntetlent játszott, és idegenben egy góllal kikapott. Abban bízhatunk, hogy Fazekas Nándor fontos labdákat - heteseket - fog, miután esetleg könnyű gólokat lőhetünk. A kapuban talán nálunk is van az előny, mert Skof mostanában nem annyira jó.

A csehekhez lehetne talán mérni egyébként a két válogatottat, mert a januári Eb-n mindkét csapat játszott velük, a mieink, csúfosan, hét góllal kikaptak, a szlovénok csak kettővel, de volt már tíz is közte.

Akkor viszont még nem volt Mocsai, és Carlos Perez sem, aki 39 évesen most vállalta, hogy újra játszik. Az átlövő egy-egy meccsre sokkal jobban képes felkészülni, mint a sorozatos terhelésre. Serdarusic rögtön ki is emelte, hogy Nagy László távollétében a kubai a magyar válogatott legjobb játékosa. Ha félórát bír, és lő öt vagy hat gólt, nagy lökést adhat a csapatnak. Ilyés Ferencnek is sokkal könnyebb dolga lesz így, válthatják egymást.

A magyar válogatott védelmi tengelyébe várhatóan Schuch és Laluska kerül, vagyis feltehetően egy cserével fogunk játszani, hiszen az irányító Nikola Eklemovics nem védekezik. Eklemovicsnak fontos szerepe lesz, mert Császár sérült, így neki kell összefognia a csapatot, és kiszolgálni a beállós Gál Gyulát.

A szlovénok is cserélnek egyet, nálunk helyenként biztosan lesz két változtatás is, hiszen Laluska nem fogja végig bírni (a Lemgóval EHF-kupát nyerő Mocsai Tamás válthatja), és valószínűleg Gál Gyula sem tud végig a pályán maradni.

A szlovénok összeszokottabbak, de meglepetésre nem Celjében fogadnak minket, és csak 1500 néző buzdíthatja őket. Így is komoly hangulat lesz, de egy döntetlenközeli eredmény nem elérhetetlen. Ez már bravúr lenne, jó alap a veszprémi visszavágóra.

A 18 órakor kezdődő meccset a Sportklub közvetíti.

A két válogatott kerete:

Kapusok: Fazekas Nándor (Veszprém), Mikler Roland (Dunaferr)
Jobbszélsők: Gulyás Péter (Veszprém), Iváncsik Tamás (Veszprém)
Jobbátlövő: Laluska Balázs (Cimos Koper, szlovén), Mocsai Tamás (Lemgo, német)
Irányítók: Lékai Máté (PLER), Nagy Kornél (Dunaferr), Nikola Eklemovics (Veszprém)
Beállók: Gál Gyula (Croatia Zagreb, horvát), Herbert Gábor (Szeged), Schuch Timuzsin (Constanta, román)
Balátlövő: Carlos Pérez (Veszprém), Ilyés Ferenc (Lemgo, német)
Balszélsők: Iváncsik Gergő (Veszprém), Törő Szabolcs (Arrate, spanyol)

A szlovén keret:
Kapusok: Gorazd Skof (Croatia Zagreb, horvát), Matevz Skok (Velenje), Jure Vran (Slovan)
Jobbszélsők: Vid Kavticnik (Montpellier, francia), Dragan Gajics (Celje)
Beállók: Miha Zvizej (Velenje), Peter Pucelj (Boszna Szarajevó, bosnyák)
Balszélsők: Jure Dobelsek (Cimos Koper), Uros Rapotec (Cimos Koper), Luka Zvizej (Szeged, magyar)
Átlövők, irányítók: Jure Dolenec (Merkur), Cehte Klemen (Velenje), David Miklacsevics (Trimo Trebnje), Ales Pajovics (Celje), Sebastian Skube (Trimo Trebnje), David Spiler (Cimos Koper), Renato Vugrinec (Celje), Uros Zorman (Celje), Rok Zuran (Jeruzalem Ormoz)