12-vel még nem verték a brazilokat a vb-n

2011.01.17. 18:47
Az olimpiai kvalifikációs kézilabda világbajnokságon Magyarország nagyon megverte Brazíliát. A dél-amerikaiak sok gólt kaptak az eddigi két meccsen, most még többet, mert a magyar szélsőket és a beállókat nem lehetett visszafogni. A 36-24-es győzelem jó alap a folytatásra, kedden újabb kötelező győzelmet várhatunk.

A férfi kézilabda-világbajnokság harmadik mérkőzésén kapta a legkönnyebb ellenfelet a magyar válogatott. Brazília első két meccsén egyaránt 34 gólt kapott, előbb Ausztriától, majd Izlandtól. Az osztrákoknak huszonnégyet dobtak, Izlandnak kettővel többet, de egyszer sem volt esélyük arra, hogy szoros meccset játsszanak.

A magyarok elleni meccs nem kezdődött nagy iramban, öt perc után 1-1 volt, ehhez kellett az is, hogy Császár kapufára lőjön egy hetest rögtön az első percben. A tizedik percig nem tudtunk ellépni, utána igen, mert Ilyés és Mocsai átlövésből volt eredményes, Gált mindig meg lehetett játszani, Harsányi pedig a szélről dobálta a gólokat.

A brazilok védekezése nem volt határozott, nagyon éltek a mieink. Volt egy olyan szakasza is a meccsnek, amikor a magyar fal feszes és kemény volt – a kapuban Fazekas is növelhette önbizalmát -, ekkor pedig labdákat szereztünk, az indulásokat pedig könyörtelenül fejezték be a szélsők.

A félidő végére hét gól volt a különbség (18-11), az utolsó támadásnál egy időkérés után még azt is modellezni lehetett, hogy kevés idő alatt miként dolgozunk ki helyzetet: Mocsai tíz méterről be is vágta a labdát.

A második félidőben nem változott a játék képe, csak a játékosok cserélődtek, Zubai érkezett, és ezúttal is megmutatta remek formáját, tökéletesen szedte össze a labdákat, és be is lőtte a helyzeteit. Ebből adódóan gyorsan tíz gólra növekedett az előny.

A békésen csordogáló meccs szerencsére a 47. percben sem durvult el, amikor Ilyés eltalálta Bortolini arcát a kilencesen. A mozdulat nem volt szándékos, a brazil szája felrepedt, Ilyés pirosat kapott.

Az utolsó tíz perben csak az volt a kérdés, sikerül-e tízen belülre kerülniük a braziloknak. Harsányi (a mezőny legjobbja) és Zubai úgy gondolta, a minél fölényesebb győzelem jót tesz az önbizalomnak a folytatásra, végül tizenkét gólos lett a különbség (36-24).

Katzirznak nincs törése, Perez kedden utazik

Perez Carlos kedden utazik a válogatotthoz, de még nem nevezik be a tornára. A 39 éves átlövő pihenten léphet majd pályára. Az eddigi eredmények alapján az tűnik logikusnak, hogy a félidőnként még mindig 10-15 percig világklasszis teljesítményre képes játékos a középdöntőben szerepeljen, ugyanis klubja, az MKB Veszprém három vb-mérkőzést engedélyezett neki.

A brazilok ellen hétfőn megsérült Katzirznak a bal kezén - vagyis nem a lövő kezén - nincs törés, a kis- és gyűrűsujja visszahajlott, erős ficam és zúzódás keletkezett, és nagy valószínűség szerint kedden, a japánok ellen nem tudja vállalni a játékot, feltéve, ha fájdalmai nem csökkennek.

Mocsai Lajos: "Sikerült jól feltérképeznünk a brazil csapatot, de így is nehéz volt az első 15-20 perc. Aztán szerencsére már egy olyan játékot nyújtottunk, amely tisztességes győzelmet hozott. Többen most kezdenek belejönni, és egyre jobb formát mutatnak. A japánok ellen sokkal nehezebb lesz. Keddi ellenfelünk remekül védekezik, közel tíz éve próbál meg kitörni, és megmutatni, hogy felveszi a versenyt a legjobbakkal. Ennek egyik jele volt, hogy itt legyőzték az osztrákokat. Kulcsfontosságú meccs lesz, mert ha nyerünk, akkor ott vagyunk a középdöntőben."  

Japán nehezebb ellenfélnek ígérkezik a pattogós és nyitott – három védő elöl, három hátul – védekezése miatt. Ilyést remélhetőleg nem tiltják el, és ott lehet ezen a fontos meccsen.    

Jegyzőkönyv:

B csoport (Linköping), 3. forduló:
Magyarország-Brazília 36-24 (18-11)
gól: Harsányi 10/3, Mocsai 6, Császár 4, Ilyés 3, Gál 3, Törő 3, Zubai 3, Nagy 2, Katzirz 1, Schuch 1, illetve Bortolini 8/3, Cardoso 5, Teixeira 3, Tupan 2, Ribeiro 2, Pacheco 1, Santos 1, Pires 1, Oliveira 1


További eredmények, 3. forduló:

A csoport: Spanyolország-Németország 26-24 (13-13),Franciaország-Bahrein 41-17 (23-10), Egyiptom-Tunézia 27-23 (11-10)

B csoport: Norvégia-Ausztria 33-27 (16-11), Izland-Japán 36-22


C csoport:Horvátország-Ausztrália 42-15 (19-9), Algéria-Románia 15-14 (8-10). Dánia-Szerbia 35-27 (16-14)

D csoport: Lengyelország-Chile 38-23 (15-13), Argentína-Szlovákia 23-18 (7-9), Svédország-Koreai Köztársaság 30-24 (14-12)