Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Görbicz passzaival nyertünk Eb-selejtezőt

2011.10.23. 18:27
Óriási lépést tett az Európa-bajnokság felé a magyar női kézilabda-válogatott, amely izgalmas mérkőzésen 28-25-re nyert a fehéroroszok otthonában. Az új kapitány, Karl Erik Böhn csapata két forduló után százszázalékos.

 Eleinte Görbicz büntetőivel tartotta magát a csapat, majd a fehéroroszok fantasztikus tíz percet produkáltak, és 2-3-ról előbb 6-3-ra, majd a 13. percre 8-4-re elhúztak. Aztán Herr vezérletével sikerült a védelmet megerősíteni, és a magyarok megkezdték a felzárkózást. A 18. percben, 9-8-nál a fehéroroszok időt kértek.

Vérten sérülése miatt állt a játék, a szélső ebben a szakaszban ráadásul gólerős volt, így érzékenyen hatott lecserélése. Létszámfölényben még rövid időre átvette a vezetést a magyar csapat, ám a szünetig hátralévő időben a Ferencvárosban légiós kapus, Ambramovics pillanatai következtek, így félidőben a hazaiak vezettek két góllal.

A szünet után három magyar gól már a fordulatot jelentette. Lobahot kiállították, ám meglépni nem sikerült a vendégeknek, fej fej mellett haladt a két együttes, ráadásul Görbicz büntetőt rontott. Szucsánszki és Tomori gyors gólja után, 17-19-nél – éppen negyedóra volt hátra – időt kértek a hazaiak. Szucsánszki kiállítása alatt nem esett gól, majd Szabó góljával 17-20-ra alakult az állás, ám nem adták fel a hazaiak, akiknek jót tett a kapuscsere, mert Safonova két lövést is megfogott.

A hajrában a Görbicz vezette csapat – főleg az irányító pazar passzaival – hengerelt, és a fehéroroszoknak erre nem volt válaszuk.

Karl Erik Böhn: "Azzal tudtunk nyerni, hogy a második félidőre jobb lett a védekezésünk, a támadásokban pedig felgyorsultunk. A fehéroroszok bebizonyították, hogy otthon nagyon veszélyesek, ráadásul kapusuk nagyon jól ismeri a magyar mezőnyjátékosokat. Nálunk Herr a kapuban volt jó, Görbicz és Szucsánszki pedig elől nyújtott átlagon felülit. Éreztük magunkon a nyomást, de a csapattal még csak egy hete tudunk együtt gyakorolni, és most még utaznunk is kellett. A következő körben, tavasszal már jobb formában leszünk."

A négyesből a két legjobb jut tovább, a papírforma alapján a németek ellen a csoportelsőség lesz a tét.

Eredmények

I. csoport, 2. forduló:
Fehéroroszország-Magyarország 25-28 (14-12)
gól: Lobah 6, Jankovszkaja 5, Kurcsankova 4, Artyuhovics 3, Sztyepanova 2, Kotina 1, Moroz 1, Dronava 1, Drozdova 1/1, Dubovcova 1, illetve Görbicz 9/4, Szucsánszki 5/2, Tomori 3, Vérten 2, Kovacsicz 2, Bulath 2, Rédei-Soós 2, Hornyák 1, Szamoránsky 1, Szabó 1
A nap másik mérkőzésén: Azerbajdzsán-Németország 16-34 (7-15)
Az állás: 1. Németország 4 pont (61-35), 2. Magyarország 4 (69-44), 3. Fehéroroszország 0 (44-55), 4. Azerbajdzsán 0 (35-75)
Az első két helyezett jut ki a decemberi, hollandiai Eb-re.

A további program:
3. forduló (március 21/22.):
Magyarország-Németország
Azerbajdzsán-Fehéroroszország
4. forduló (március 24/25.):
Németország-Magyarország
Fehéroroszország-Azerbajdzsán
5. forduló (május 30/31.):
Fehéroroszország-Németország
Azerbajdzsán-Magyarország
6. forduló (június 2/3.)::
Németország-Azerbajdzsán
Magyarország-Fehéroroszország