Csalódtam, a kollektivitás is hiányzott

2012.01.25. 09:10

Szomorú vereség volt a szlovénok elleni a szerbiai kézilabda-Európa-bajnokság keddi játéknapján, mert 1-0 után nem vezettünk, a második félidőben nem lehetett érezni, hogy ebből a meccsből jól és győztesen tudunk kikerülni. A két évvel ezelőtti vb-selejtezőn, amikor szintén vezettek a második félidő közepén Veszprémben öt góllal, akkor végig benne volt a meccsben, hogy megfordítható, csak rendeződnie kell a védelemnek.

Akkor a szlovénok elbizonytalanodtak, ám most nem volt kapusteljesítmény, és ha egyszer támadtunk is az egyenlítésért, Putics leblokkolása után esély sem volt arra, hogy utolérjük őket, egyszersmind hogy elbizonytalanodjanak.

Megérdemelten nyertek a szlovénok, ők irányították a játékot, a stílusuknak, az egy-egy elleni játéknak, a gyors cselezéseknek a védekezésünk nem találta meg az ellenszerét. Minden fázisban jobb teljesítményt nyújtottak, mint mi. Az elképzeléseinket nem tudtuk megvalósítani: a felállt védelem elleni támadásban éppúgy, mint védekezésben. Csalódott vagyok” - értékelt Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

Skof háromszor annyi labdát védett, egy ilyen komoly mérkőzést lehetetlen megnyerni” - tette hozzá lehangoltan. „Emiatt nem kell bántani a kapusainkat, ez egy ilyen nap volt.”

A szlovén kapus 12 labdát hárított, Fazekas és Mikler összesen négyet, a hatékonyságnak riasztó százalékai voltak, a félidőben Skof 41 százalékon állt, nálunk ez hét volt. A végére a százalékok 31-11 arányban módosultak. A 35 éves Skof a fej fölé lőtt labdák felét hárította (6/3), a bal kezére magasan lőtt labdáknál ugyanilyen az arány (4/2). A bal kézre, középmagasan ellőtt öt labdából hármat hatástalanított. Mivel a két évvel ezelőtti világbajnoki selejtezőn is ő állt a kapuban, ismerhettük volna, de úgy látszik, ő jobban kiismerte a magyarok szokásait. Vagy mentálisan egyszerűen jobb állapotban volt, gyorsabban döntött, mint a fáradó magyarok.

Szerkezetbeli problémáink is voltak, ilyen gyorslábú, ilyen szélesen támadó ellenféllel szemben a védekezésünk ma túlságosan nehézkes volt. Harsányi helyett Iváncsik Tamás sérülése miatt nem volt alternatíva, nem tudtam cserélni a rontott lövések után. Ilyést az első félidei pihentetés ellenére korán kiszórták a bírók. A védekezés innen kényszerpályán volt. Zubai Szabolcs hősiesen küzdött, de tudni kell, az első meccstől erőn felül vállalt, az elején még ment neki, most már kijön, hogy sérült az izma, részlegesen beszakadt” - ismertette gondjait a kapitány.

Fontos lett volna ez a győzelem, a második félidőben megpróbáltuk visszahozni a sírból, de három labdát adtunk el percek alatt. Kevés jó teljesítményünk volt, a kollektivitással sem vagyok elégedett. Putics és Krivokapics kiemelkedőt nyújtott ma, ez az egy örömteli. A kreativitás és a gyorsaság és a dinamika is hiányzott sok helyzetben.”

A légiósaink tizenöt-húsz perceket játszanak csapataikban, könnyebb ilyen rövid szakaszokban kiemelkedőt nyújtaniuk, míg a válogatottban lényegesen többet játszottak az első meccseken, ami leszívta energiáikat” - jelentette ki.

Készülünk tovább, hiszünk benne, hogy van innen feljebb” - tekintett a jövőbe. Szerdán az a Horvátország lesz az ellenfél, amelyik már elődöntős, és valószínűleg a második helyen megy tovább. Mivel ez a találkozó zárja le a csoportot, ismerjük az összes többi eredményt, ebből adódóan a horvátok kényelmesre vehetik a tempót.

Krivokapics így látta a meccset: „Igazi csapat volt ma a szlovén, a vezérek hátukra kapták a csapatot. Gyenge kapusteljesítményünk volt, de ne hibáztassuk őket, ehhez párosul a gyenge védekezés. Sajnálom, hogy az Izland elleni vereség ennyire kizökkentett bennünket. A horvátok ellen nincs mit veszíteni, ezt megmutatjuk szerdán is. Felszabadultan játszhatunk, és ez egyszer már bejött, a franciákat legyőztük.”

Jegyzőkönyv

Szlovénia-Magyarország 32-30 (14-13)
Újvidék, Spens Aréna, 6000 néző, v: Geipel, Helbig (német)
gól:  Gajic 13/4, Dolenec 5, Zorman 3, Miklavcic 3, Dobelsek 2, L. Zvizej 2, Mackovsek 2, Spiler 1, M. Zvizej 1, illetve Putics 7, Császár 5/1, Krivokapics 4, Iváncsik G. 3, Mocsai 2, Harsányi 2, Zubai 2, Ancsin 2, Ilyés 1, Szöllősi 1, Laluska 1

Az állás: 1. és már elődöntős Spanyolország 7 pont, 2. és már elődöntős Horvátország 6, 3. Szlovénia 4, 4, MAGYARORSZÁG 3, 5. Izland 2 (114-117), 6. Franciaország 2 (99-110)