Ágnes
-1 °C
2 °C

Ilyés bokáját törte, hiányzik a selejtezőről

2012.03.31. 13:42
Súlyos sérülést szenvedett Ilyés Ferenc, a jövő heti olimpiai selejtezőre készülő magyar férfi kézilabda-válogatott csapatkapitánya.

A veszprémi átlövő a Gyöngyös elleni szombati, zártkapus mérkőzésen úgynevezett külső bokatörést szenvedett, emiatt 2-3 hónapig nem játszhat, vagyis a göteborgi kvalifikációs tornán sem vehet részt.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány Ilyés helyére a csurgói Katzirz Dávidot hívta be a keretbe, aki védekezésben és támadásban is egyaránt bevethető. A másik lehetőség a szintén csurgói Herbert Gábor volt, de a szakembernek a beálló posztján vannak alternatívái.

Szikra-Mezey Csaba, a válogatott terapeutája elmondta, rögtön a találkozó első percében Ilyés egy lövés után rosszul lépett, és akkor törött el a jobb bokája feletti csont a sípcsont és a szárkapocscsont találkozásánál. Az úgynevezett külső bokatörés 2-3 hónap kihagyást jelent, Ilyést már este megműtik Tatán.

Volt olyan társa, aki nem is merte megnézni a lábát. Ilyés a védelem alapembere, a legutóbbi világ- illetve a januári Európa-bajnokságon is ő játszott a legtöbbet a mieinktől. Volt, hogy ötven percet is a pályán volt a fontosabb meccseken. A közösségformáló ereje is átlag feletti.

A magyar csapat a macedónok, a brazilok és a házigazda svédek ellen lép pályára Göteborgban, és a négyes első két helyezettje jut ki a londoni olimpiára. Ha sikerül kvótát szerezni, Ilyés az olimpiai felkészülés legelejétől a kerettel lehet.

A játékosok vasárnap pihenőt kaptak, és hétfőn, Veszprémben találkoznak ismét. Kedden edzés szerepel a programban, az együttes még aznap este átbuszozik Mosonmagyaróvárra, majd szerda reggel Bécsből repül el Göteborgba, az olimpiai kvótáról döntő tornára.

A helyszínen, a Scandinaviumban szerdán és csütörtökön is lesz edzés. 

A keret és a program

A magyar férfi válogatott kerete: 
Kapusok:  Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged)
jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB Veszprém), Harsányi Gergely (Tatabánya Carbonex)
jobbátlövők:  Ancsin Gábor (Pick Szeged), Krivokapic Milorad (Cimos Koper), Laluska Balázs (MKB Veszprém), Mocsai Tamás (SG Flensburg-Handewitt)
irányítók:  Császár Gábor (MKB Veszprém), Lékai Máté (Pick Szeged), Nagy Kornél (Dunkerque) 
beállósok:  Schuch Timuzsin (MKB Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
balátlövők:  Katzirz Dávid (Csurgó), Perez Carlos (MKB Veszprém), Putics Barna (Gummersbach)
balszélsők:  Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged)
A göteborgi olimpiai selejtező programja:
április 6., péntek: 14:45 ó: MAGYARORSZÁG-Macedónia, 17 ó: Svédország-Brazília
április 7., szombat: 13:45 ó: MAGYARORSZÁG-Brazília, 16 ó: Macedónia-Svédország
április 8., vasárnap: 14:45 ó: Brazília-Macedónia, 17 ó: MAGYARORSZÁG-Svédország
Az olimpiai selejtezőtorna első két helyezettje vehet részt a londoni játékokon.