Győzelemmel ért véget a Mocsai-korszak

2012.05.19. 14:30 Módosítva: 2012.05.19. 16:03
Az MKB Veszprém nyerte a férfi kézilabda-bajnokságot, a Pick Szegedet 2-1-re verte a párharcban. Az utolsó mérkőzésen 29-21-re nyert így győzelemmel búcsúzott a leköszönő Mocsai Lajos vezetőedző és a Kielbe igazoló átlövő, Marko Vujin. A Veszprém történetének 20. magyar bajnoki címét szerezte.

Az első mérkőzés óriási veszprémi fölényt hozott, 33-22-re kiütötték a Szegedet, a második meccs nagyon kiélezett volt, a végjátékban emberelőnyben játszó Szeged 24-23-mal harcolta ki a harmadik mérkőzést.

Az MKB jól kapta el a rajtot, Vujin sorra lőtte a góljait, az első tíz percben már négynél járt, és csapata két góllal vezetett (8-6).Tatai nem érezte igazán a veszprémi lövéseket, Skaliczki edző Miklert hozta be helyette a kapuba, aki jól elkapta a fonalat, bravúrosan védett, neki is köszönhető, hogy felzárkózott, majd 8-9-re vezetett is a Pick. A félidő végéig a Veszprém nem is tudta visszavenni a vezetést, a Pick nem adta át az előnyt. Ancsin távoli bombáival és Lékai lövésével 12-13 volt az állás a 25. percben.

Ekkor következtek a legvalószerűtlenebb jelenetek, Pribanicsot kiállították, mert Terzics mezét fogta. Skaliczki reklamálta ezt, ezért rá is fújtak két percet a játékvezetők, így még egy szegedit le kellett hozni. A kettős emberhátrányból jól jött ki a Pick, furcsamód Vadkertire nem jutott ember, így a hatoson ácsorogva lazán ejthetett Fazekas kapujába. Terzics egy gyors támadással egyenlített (14-14), majd Skaliczki váratlant húzott, lehozta a kapusát és mezőnyjátékost küldött fel helyette. Ez okozott némi zavart, a szegediek nem nagyon értették, és hosszú másodpercekig csak hárman voltak a pályán.

Mocsai sikereit kéne ismételnie

A spanyol Antonio Carlos Ortega lesz az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapatának új vezetőedzője. Megbízatása három évre szól. A 40 éves szakember korábban a spanyol élvonalbeli Antequera trénere volt. Játékosként az FC Barcelonával minden létező trófeát begyűjtött, BL-t, EHF Kupát, KEK-et, Európai Szuperkupát nyert, ezen felül spanyol bajnok, kupagyőztes, Szuperkupa-győztes volt. A 2000-es sydneyi olimpián bronzérmes volt a spanyol válogatottal, majd 2005-ben vonult vissza.
"Szeretném felgyorsítani a Veszprém játékát és agresszívabbá tenni a védekezését. Sok külföldi játékossal tárgyaltam már - nyilatkozott a szakember a m1-en. - Mocsai Lajost régóta ismerem, tisztelem az eredményei miatt, öröm, hogy a nyomdokaiban haladhatok. Szeretnék olyan sikeres lenni mint ő, erre meg is van az esélyem, mivel egy nagyon jó csapatot vehetek át."

Sulics a 28. percben vette vissza a vezetést a Veszprémnek, majd a címvédő még két gólt dobott, egyet emberhátrányban, Terzics a félidőt öt góllal zárta (17-14). A feszültség igy is nagy volt, a veszprémi kispadról szövegeltek, így egy újabb kétperces büntetést kaptak.

A második félidőt így kettős emberhátrányban kezdte a Veszprém, de ez nem bénította meg. Császár megszerezte első gólját, (18-14), majd sorozatban még ötöt lőtt a Veszprém, míg jött az első válasz. A Szeged már itt elvesztette a mérkőzést, az időkérésnél már Skaliczki is csak annyit tudott mondani: "Próbáljuk meg tisztességgel befejezni a meccset." A Szeged 13 és fél percig képtelen volt gólt lőni, Zubainak próbálták többször bejátszani beállóban, de pontatlanok voltak a passzok, az átlövések sem voltak veszélyesek, és Fazekas is nagyszerűen védett.

A jeget végül Zubai törte meg, 23-15, de már nem tudott felpörögni a Szeged, a Veszprém továbbra is jól védekezett. Az utolsó tíz percre már ki is engedhettek az MKB-játékosok, így végül nem őrizték meg a tízgólos előnyüket, és a Szeged is megúszta a kiütéses vereséget, (29-21.)

Mocsai Lajos öt éve vette át a Veszprémet, mind az öt szezonját bajnoki címmel fejezte be, és négy Magyar Kupát is nyert ezalatt, 2008-ban KEK-győztes lett csapatával. Az edzői posztról le kell mondania, mert szövetségi kapitányként nem lehet vezetőedző, de ígérte, fog még együtt dolgozni a Veszprémmel. "Veszprémben igazi szakértő közönség van. Köszönöm, hogy a szurkolók, a város befogadott. Sok szép élmény köt ide. Most szét kell választani a válogatott és a klubedzői teendőket, de így is sokat fogok idejárni. A játékosoknak és a vezetőknek is köszönöm, hogy mindenben segítettek!" - mondta az elérzékenyült mester.

Jegyzőkönyv

MKB Veszprém-Pick Szeged 29-21 (17-14)
gól: Vujin 8/2, Terzics 7, Iváncsik G. 6, Sulics 3, Császár 3/1, Gulyás 2, illetve Prodanovics 6/3, Ancsin 3, Zubai 3, Sulc 3, Vadkerti 2, Lékai 2, Buday 1, Pribanics 1