Izidor
0 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A visszavonuló Pálinger búcsúmeccset kap

2012.05.31. 13:58

Pálinger Katalin a vasárnapi, fehéroroszok elleni Európa-bajnoki selejtezőn viseli utoljára a magyar kézilabda-válogatott mezét és a magyar szövetség ezzel a búcsúmérkőzéssel köszönti az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Eb-győztes kapust.

Vetési Iván, az MKSZ elnöke a dabasi - tét nélküli - meccset felvezető sajtótájékoztatón kiemelte: biztos benne, hogy Pálinger örökre megkerülhetetlen alakja lesz a magyar kézilabdázásnak.

"Büszkék vagyunk rá, hogy 1997 óta szolgálta a válogatottat, és szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy láthattuk őt a kapuban. Kimondani is szédítő, hogy összesen 16 világversenyen képviselte a magyar válogatottat 1997 és 2010 között, 2004-től csapatkapitányként. Úgy véljük, remek alkalom a hivatalos búcsúra a fehéroroszok elleni vasárnapi Eb-selejtező" - fogalmazott Vetési hozzátéve: a csapat szerdán kijutott a decemberi, hollandiai Eb-re, így hivatalosan is kijelenthető, hogy a női szakág rövid szünet után (2011-es vb, idei olimpia) visszatért a nemzetközi vérkeringésbe.

A vasárnapi meccsel együtt 254-szeres válogatott kapus elmondta: számos csodálatos emlék fűzi a nemzeti csapathoz, ezek közül is kiemelkedik a sydneyi olimpiai és a zágrábi vb-ezüstérem, a szentpétervári vb-bronz, valamint a bukaresti Eb-elsőség és a budapesti Eb-harmadik hely,   így hálás, hogy elbúcsúzhat a válogatottól.

"Rendkívül jól esik, hogy elbúcsúztatnak. A búcsú sokszor fájó pillanat, én azonban úgy vélem, ideális esetben a búcsú felemelő, miként most is. Nagyon hálás vagyok a sorsnak, a családomnak, edzőimnek, klubjaimnak, csapattársaimnak és mindenkinek, aki hozzásegített ahhoz, hogy pályafutásom méltó legyen a Magyar Kézilabda Szövetség elismerésére" - mondta a 33 éves Pálinger. "Három olimpián vehettem részt, természetesen kiemelkedik az ezüstéremmel zárult sydneyi csapat emléke, az Európa-bajnokságok közül a bukaresti aranyérem, a világbajnokságok közül pedig mind a zágrábi második hely, mind a szentpétervári bronzérem óriási élmény, csakúgy, mint a 2004-es magyarországi Eb-bronzérem."

A Győrrel, illetve a Dunaferr-rel összesen nyolcszoros magyar bajnok, hétszeres MK-győztes, kétszeres BL- és EHF Kupa-második kapus utalt rá: sokan kérdezték, visszatér-e valaha. "Ismerem a mondást: soha ne mondd, hogy soha! Ettől függetlenül azonban nem tervezem, hogy ismét csatasorba állnék" - mondta az egyetlen magyar kézilabdázó, akinek hat érme van világversenyekről.

A sajtótájékoztatón Vetési Iván - mint a 2014-es magyar-horvát közös rendezésű női Eb szervezőbizottság elnöke - bejelentette azt is, hogy a kontinenstorna szervezésének napi, operatív feladatait egy százszázalékosan az MKSZ tulajdonában lévő projektcég látja majd el. "Az eddigi kilenc női Eb alkalmával Pálinger hétszer is főszereplő volt, így mindenképpen fontos szerepet szánunk neki a 2014-es torna kapcsán is, mert mégiscsak furcsa volna, ha az elmúlt időszakkal ellentétben a születésnapját nem egy világversenyen ünnepelné" - fordult Vetési Iván az 1978. december 6-án született kapus felé.