Őrületbe kergettük az olimpiai ezüstérmest

2012.12.09. 20:19
A magyar női kézilabda-válogatott - a beteg Görbicz Anita nélkül - 28-26-ra kikapott az olimpiai ezüstérmes Montenegrótól a szerbiai Európa-bajnokság középdöntőjének első meccsén.

A magyar csapat egy vereséggel és két győzelemmel, a maximális négy ponttal, csoportelsőként jutott a szerbiai Európa-bajnokság középdöntőjébe, ahol első ellenfele a szintén négypontos, erőszakos kézilabdát játszó, kőkeményen védekező Montenegró volt. Az olimpiai ezüstérmes kezdősora nagyon erős, de cseréi gyengébbek, a magyar csapat elsősorban a széleken bonthatta meg a hatosfalukat.

A csapatkapitány Görbicz Anita nem játszhatott ezen a nagyon fontos meccsen, mert egy vírusfertőzés megbetegítette, arra van esély, hogy a következő, kedd esti, románok elleni meccsre felépül.

Montenegró kezdett, a 25. másodpercben vezettek a győri Radicsevics góljával, amit Szucsánszky azonnal egyenlített. A 2. perc végére 2-2 volt, Tomori is elkezdte a góllövést. Mehmedovics talált be a bal szélről, passzív támadásunk és egy leindítás után már 4-2 volt oda. Nem védekeztünk jól a bal szélen (5-2), a meccs első heteséből Tomori talált be. Emberelőnyben Kovacsicz hagyott ki nagy helyzetet, Ana Dokics viszont nem (6-3). Nem működött a védekezésünk, 7-3-nál kapust cserélt Karl-Erik Böhn, Herr Orsolya helyére Kiss Éva jött, aki egy jó védéssel, és utána egy rossz indítással kezdett. Tizenegy perc alatt nyolc gólt kapott, és csak hármat lőtt a magyar csapat, mindkettő nagyon rossz.

A 13. percben, 9-3-nál jött a magyar időkérés, a támadásból Rédei talált be, nyolcperces magyar gólszünet után. Tomori a második hetesét kihagyta, Radicsevics negyedik góljával viszont a félidő felére már 10-4 volt oda. A harmadik magyar hetest Szucsánszki belőtte (10-5), de emberelőnyben megint gólt kaptunk.

A 20. percben az ellenfél egyik legjobbját, a BL legjobb góllövőjét, Knezevicset szándékos ütésért azonnali pirossal kizárták, Tomorit csapta le sportszerűtlenül, aki az első félidőben már nem is játszott. Kiss Éva két nagyot is védett, az emberelőny után négy gólra zárkóztunk (11-7). Montenegró is megtorpant, a 24. percben Szabó Valéria góljával feljöttünk háromra, ekkorra kezdett összeállni a magyar védekezés, de kapura még mindig csak 40 százalékkal lőttünk.

Szucsánszki negyedik góljával lett 12-9, Jovanovics távoli átlövésével ismét elléptek, a félidő végén Radicsevics is betalált, a szünetre hat gól volt a különbség (15-9). Kegyetlenül védekeztek a montenegróiak, a cseh játékvezetők hagyták, Tomori után Szucsánszkit és Bulathot is ápolni, jegelni kellett. Nem is Montenegró játszott kiemelkedően, hanem a magyar válogatott volt formán kívül, fegyelmezettebb, hajtósabb játékra lett volna szükség.

A magyar válogatott norvég szövetségi kapitány mindkét szélsőt lecserélte a szünetben, Bódi és Klivinyi állt be. A játék képe nem változott, két gól kaptunk emberelőnyből (18-12), a hatgólos Szucsánszki tartotta a magyar csapatot, aki a második hetesét is belőtte.

Gyakorlatilag nem volt védelmünk (19-13), esély sem volt a felzárkózásra, a montenegróiak leiskoláztak minket, főleg védekezésben. Két montenegrói is rosszul esett, az ápolások miatt sokat állt a játék. A negyvenedik percben 21-14-re vezettek, úgy tűnt, hogy eldőlt a meccs. Tomori elvesztette a fejét, odaszólt a játékvezetőnek, amiért azonnali piros lappal kizárták, Montenegró pedig négy percre emberelőnybe került. Bulatovics negyedik góljával vezettek 22-15-re, Klivinyi Kinga emberhátrányból betalált (22-16).

A 46. percben Klivinyi negyedik góljával feljöttünk háromra, közben a pályán egyre több volt az indulat, az alattomos szabálytalanság, még egy montenegróit kizártak azonnali pirossal. A szinte végig a kezdőcsapattal játszó ellenfél fáradt, kicsit elbizonytalanodott, a magyar szurkolótábor rázendített. 22-20-nál Montenegró időt kért, hét gólt lőttünk zsinórban, a 49. percben egyenlítettünk 22-15-ről 22-22-re. Böhn fantasztikusan nyúlt bele a meccsbe a cserékkel, szinte kicserélődött a magyar válogatott.

Éledt Montenegró, elléptek 24-22-re, megint Szucsánszki jött, és újra Bulatovics (25-23), nagyon izgalmas és rohanós lett a meccs. Klivinyi volt a félidő legjobbja, bátran lőtt, harcolt, feldobta a csapatot (25-24).

26-24-gyel kezdődött az utolsó öt perc, Montenegró úgy másfél percig támadott. Szekeres bent maradt támadásban, elvállalta a lövést (26-25), az 58. percben Szamoránsky egyenlített Klivinyi remek bejátszásából, ekkor már 50 százaék felett lőttünk. Montenegró ismét időt kért, Bulatovics betalált, az utolsó perc 27-26-tal, és montenegrói támadással kezdődött. Bulatovicsot megint nem tudtuk megfogni, az utolsó öt montenegrói gólt ő lőtte, a meccs utolsó találatát is, az olimpiai ezüstérmes 28-26-ra győzött.

Szamoránski Piroska, akit a meccs  legjobb magyar játékosának választottak: „Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült, megérdemeltük volna, nagyon rossz érzés. A második félidőre elhittük, hogy meg tudjuk verni őket. Tudtuk, hogy keményen védekeznek, ütnek, rúgnak. Kedden nyernünk kell, már arra figyelünk. Rosszul kezdtünk, most jött ki rajtunk a fáradtság, a vírussal is küzdünk. A következő két meccset meg kell nyernünk. Montenegrótól ki lehet kapni, ha hozzuk a két másik meccset kedden a románok és csütörtökön az oroszok ellen."

"Az első negyven perccel nem vagyok megelégedve, sem védekezésben, sem támadásban nem tudtuk megismételni az utóbbi mérkőzésen nyújtott teljesítményünket - értékelt Karl Erik Böhn. - Aztán Klivinyi beállításával feljavultunk, az ő góljai adtak esélyt a pontszerzésre. Sajnos a hajrában nem sikerült lefognunk Bulatovicot. A küzdőképességünket bizonyítja, hogy mínusz hét gólról is felálltunk. Amit még ki kell emelnem, az a két cseh játékvezető ténykedése, ami méltatlan volt az Eb színvonalához. A montenegróiak végig a büntetőterületen belül védekeztek, nekünk pedig ezt nem engedték meg."

A kapitány az MTI-nek elmondta: kicsi az esély arra, hogy a vírusos betegséggel küzdő Görbicz kedden pályára lépjen, mert nagyon legyengült és veszített a súlyából is. „Reménykedünk, de kockáztatni nem fogunk. Nem sok esélyt látok, hogy a románok ellen bevethető lesz".

"A második félidőben nyújtott teljesítményünk erőt adhat a folytatásra - mondta Kilvinyi Kinga. - A hátralévő két mérkőzésünket megnyerjük, és ott leszünk az elődöntőben."

"Keményen küzdő magyar csapatot győztünk le - vélekedett Dragan Adzic, a montenegróiak szövetségi kapitánya. - Amikor már azt hihettük, hogy megroppantottuk ellenfelünket, akkor állt fel, és jött újra lendületbe. Úgy gondolom, a magyarok ott lesznek a legjobb négy között, mert válogatottjuk és szakmai stábjuk is erős."

Középdöntő, II. csoport, 1. forduló

Montenegró-Magyarország 28-26 (15-9)
Újvidék, 1000 néző, V: Opava, Valek (cseh)

góldobók: Radicevic 9/3, K. Bulatovic 8, Mehmedovic 4, Dokic 3, Pavicevic 1, Jovanovic 1, A. Bulatovic 1, Knezevic 1, illetve Szucsánszki 9/2, Klivinyi 4,  Szamoránsky 3, Bodi 3, Tomori 2/1, Vincze 1, Szabó 1, Rédei-Soós 1, Szekeres 1, Kovacsicz 1

Románia-Spanyolország 31-26 (15-12)

kedd:
Spanyolország-Oroszország 16.15
Montenegró-Németország 18.15
MAGYARORSZÁG-Románia 20.15
csütörtök:
Montenegró-Spanyolország 16.15
Románia-Németország 18.15
MAGYARORSZÁG-Oroszország 20.15