Összeomlottunk a végére, hatgólos kudarc

2013.01.17. 20:32
Az ötven percig jól helytálló magyar válogatott 28-22-re kikapott a házigazda spanyol csapattól a férfi kézilabda-világbajnokság csütörtöki játéknapján, Madridban.

A magyar férfi kézilabda-válogatott a két kötelező győzelem (Egyiptom, Ausztrália) után a horvátoktól simán, kilenc góllal kikapott, a technikai hibáinkat rendre gyorsan, lerohanásokkal büntették, hiányzott a tervszerűség a játékból, a hajrában már a spanyolok elleni meccsre tartalékoltunk.

Spanyolország tizenegy góllal (33-22) verte a mieinket az olimpián, utoljára öt éve vertük őket. Az előretolt és megnyitott védekezés nem tetszett nekünk az elmúlt időszakban, ezért is volt érthetetlen, Rivera kapitány miért vonta vissza a hatosra a játékosait.

A magyar válogatott ezzel az eséllyel maximálisan élt. Tomas vezető góljára Iváncsik válaszolt, Császár azonban kaput sem talált hetesből. Nagy László viszont nagy gólt lőtt, ezzel nálunk volt az előny. (2-1)

A vezetést kettőre is sikerült növelni a huszadik perc környékére, a félidő végén viszont 14-12-ről két spanyol gól jött, így döntetlen lett.

A sípszóig élmény volt nézni, milyen tűz van a magyar csapatban, az első perctől összefogott volt a védekezés, Aguinagalde a 21. percben lőtte az első gólját.

A beállótól nagyon féltünk, mert az utóbbi időben rendre megszórt bennünket, most azonban nagyon hatékony volt a védekezés előtte, mellette. Nagy és Schuch sikeresen megakadályozta, hogy egyáltalán labdához jusson.

Sterbik Árpádtól is tartottunk, mert a korábbi veszprémi kapus jól ismerte a magyarok kedvenc lövéseit, mely sarkokat szoktak választani. Az első félidőben viszont Sterbik nem volt félelmetes, a kilencedik percben fogta az első labdát. Igaz, kellőképpen tartottunk tőle, mert Császár után Harsányi sem talált be hetesből.

Putics ellenben gátlások nélkül vállalkozott, Szöllősinél ugyanez volt a helyzet. Lékai sem megilletődötten futott pályára, amikor Mocsai mester látta, hogy Császárnak nincs igazán jó napja. Tatai a kapuból tudta segíteni a csapatot, ziccerek hárításával ügyelt arra, hogy izgalmas, feszültséggel teli legyen a meccs.

A válogatott a 26. percben vált tanácstalanná, amikor az addig kitűnően lövő Nagy László külön őrzőt kapott. Ekkor Lékai és Császár is bent volt egyszerre, de nem tudták megmozgatni a rivális védelmét.

A második félidőben a spanyolok ugyanúgy kihúzódtak Nagyra, amikor először sikerült leválasztani róla az őrzőjét, akkor született meg az első magyar gól. Ezzel már egyenlíteni kellett, mert egy eladott labda után Tomas végigrohant a pályán.

Tomas alakította 15-16-ra is az állást, majd Nagy László kissé indokolatlan kiállítása után Maqueda érkezett. Először vezettek kettővel, és Tatai védései nagyon kellettek, hogy ez csak a 38. percben történt meg.

Krivokapic hetesét is könnyen fogta Sterbik, ekkor lehetett érezni először, hogy komolyan tartunk tőle.

Iváncsik a szélről egyre csökkentette a különbséget, Sarmiento viszont 16-18-ra módosította az állást. Tomas indulásból még egyet hozzátett a spanyol vezetéshez.

Zubai szép gólt lőtt remek bejátszás után, Maqueda egy szép ütempassz után bombázott a kapuba. Nagy még ennél is nagyobb gólt ragasztott a kapuba. Lékai első találatával egyre visszajöttünk, Tatai bravúrjai után többször támadtunk az egyenlítésért, sikertelenül.

Rocas lerohanására Mocsai válaszolt, majd jött Ruesga egy alsó lövéssel, így az utolsó tíz perc 20-22-ről kezdődött. Ekkor Nagy pihenőt kapott, a védelem közepe ebből adódóan lényegesen alacsonyabb lett, Garcia és Montoro pedig ezt ki használta. (20-24)

Mocsai természetesen időt kért, egy rossz passz után ismét a spanyolok jöttek, nyitott védekezésre váltottunk. de kiállítást kaptunk, Ruesga pedig szétlőtte a kaput. Mínusz ötről már nem lehetett visszaút, pláne, hogy Sarmiento a szélről is kíméletlen volt.

Montoro és Ruesga tízről belőtte, Mocsai a hatosról kihagyta, az összeomlás kézzelfogható jelei voltak ezek.

Végül 28-22-re nyertek a spanyolok, Magyarország jól küzdött, de azt nem tudta elviselni, hogy az utolsó tíz percbe érve öt gólt kapott zsinórban.

Mocsai Lajos: „Kritikus momentum volt, hogy Nagy László külön őrzőt kapott. Az átlövő-irányító kapcsolat megtört, bizonytalanná váltunk, a befejezéseket pedig elügyetlenkedtük. Sajnálom, hogy így alakult, mert sokáig fantasztikus mérkőzés volt a világ élmezőnyéhez tartozó spanyolok ellen."

A pénteki szünnap után szombaton, a csoportkör zárásaként Algéria lesz az ellenfél. A papírforma győzelmet ígér, és ha ez megtörténik, akkor csoportjában harmadik lesz a magyar válogatott.

Spanyolország-Magyarország 28-22 (14-14)

Gól: Tomás 6, Sarmiento 6, Rocas 5/1, Entrerríos 2, Maqueda 2, Montoro 2, Ruesga 2, García 2, Aguinagalde 1, illetve Nagy L. 6, Iváncsik 3, Harsányi 3, Putics 2, Zubai 2, Mocsai 2, Császár 1, Szöllősi 1, Lékai 1, Nagy K. 1
A csoport állása: 1. Spanyolország 8 pont, 2. Horvátország 8 pont, 3. Magyarország 4 pont, 4. Algéria 3 pont, 5. Egyiptom 1 pont 6. Ausztrália 0.
Az utolsó fordulóban: EGyiptom-Ausztrália, Spanyolország-Horvátország, Magyarország-Algéria