Ilyen se volt még: 2 magyar lóg ki a BL-ből

2013.02.18. 20:44

A férfi kézilabda Bajnokok Ligájában már csak egy forduló van hátra, az MKB Veszprém váratlanul súlyos vereséget (32-21) szenvedett a címvédő Kielnél, de még így is van esélye, hogy simán az első helyen jusson tovább. Ehhez az Atletico Madrid ellen elég az egy pont is szombaton. Az anyagi gondokkal küszködő spanyolok harmadiknál rosszabbak már nem lehetnek, így vélhetően nem lesznek igazán motiváltak a meccsre.

A Veszprém saját bőrén érezhette, hiába egy jól kitalált beállóstaktika, Sulic és Oneto is jól mozgott ki középről, könnyen kerültek helyzetbe, de ha ezeket a helyzeteket nem lövik be, illetve, ha a védekezésnél nincs meg a kellő agresszivitás, ez lehet a vége. (Oneto szerencsétlenül járt góljánál, bevérzett a veséje, nem is jött el a német városból, két napig kórházban marad.)

Ehhez még társul, hogy a királypozícióban, a bal oldali átlövőben nincs klasszisjátékosa az MKB-nak - a kieső csapatok is erősebbek erről a posztról -, a bal szélről pedig az első félidőben még csak lövés sem ment a kapura. A válogatotthoz hasonlóan a Veszprém is féloldalas, és egy Kiel-szintű csapat ezt könnyen kihasználja, pedig még a legjobbak (Narcisse, Jicha) nem is játszottak végig a meccsen.

Kielben maradt a sérült veszprémi játékos

Egyelőre Kielben kell maradnia Marco Onetónak, aki a vasárnapi Bajnokok Ligája-mérkőzésen sérült meg. A chilei-olasz beállós góljánál rosszul érkezett a talajra, a könyökére esett, ami megütötte a veséjét. Az első vizsgálatok szerint a veséjében vérömleny keletkezett, és a kieli kórház orvosai nem engedélyezték a hazautazását. "Sajnos Marco állapota reggelre súlyosbodott, sérülésének pontos diagnosztizálása további vizsgálatokat igényel, az is előfordulhat, hogy a veséje megrepedt" - áll a közleményben. Oneto felépülésének ideje és hazaszállításának időpontja a további vizsgálatoktól függ. 

A Veszprémnek így is rendkívül fontos az első hely elérése, mert akkor csoportelsővel már nem kerülhet szembe a folytatásban, és a tizenhat között mindenképp csoportnegyedikkel játszik. Bármelyik csoportnegyediket könnyen kellene két meccsen verniük Nagy Lászlóéknak.

A Szeged saját kezébe vette a sorsát

A negyedik helyért harcol a Szeged is, amelyik a Dinamo Minszket verte a hétvégén (26-21). Ezzel papíron a saját kezébe vette a sorsát, de igazából a Croatiában bízhat, hogy a horvát csapat nem kap ki saját pályáján a svájci Schaffhausentől, amely most ötödik. A horvátok egy meccset nyertek, épp a Picket verték, most azonban nagy szükségük lenne a magyaroknak arra, hogy a már kiesett Zágráb komolyan vegye, ne engedjen ki. Persze, ha a Szeged nyer a már biztosan második Berlin otthonában, akkor teljesen mindegy, mi történik Zágrábban.

Óhatatlan, hogy a négyes döntő szóba ne kerüljön, a pillanatnyi állás szerint a három német (Füchse Berlin, Flensburg, Kiel) valamint az orosz Medvegyi esetleg Atletico lehet nagy harcban a Veszprémmel a bejutásért. A Picknél már az nagy siker, ha egy csoportelsőt idehoz, és hazai pályán felülmúlja. (Jövőre egyébként egy magyar indulhat a sorozatban.)

FTC, Győr: két külön filozófia

A nőknél a második csoportkör fele ment le, és szusszanásnyi pihenő következik, nem lesznek meccsek a hétvégén. A Ferencváros és a Győr is veretlenül csoportelső, utóbbi ráadásul még hibátlan kilenc meccs után is.

A két klub külön filozófiával jutott el ugyanoda, a Ferencvárosban csak egy-két légiós van, a kapus Abramovics mellett a spanyol Pena, aki ráadásul sérült. A Győr igazi sztárcsapat, sok klasszissal, külföldi edzővel. Mindkét modell sikeres eddig, de amíg a Fradi erő felett teljesít, addig a Győr csak az optimumon. A sorozat hátralévő részében ennek megfelelően az ETO esélyei biztatóbbak.

Ettől még könnyen lehet, hogy mindkét magyar az első helyen megy tovább, és csak a döntőben találkozhatnak. (Ha első a Győr, a Fradi pedig második, akkor az elődöntőben összejönnek.) A Fradinak igazából még egy négy gól alatti ljubljanai vereség is belefér, ha hozza a román Valcea elleni hazai meccset.

„Azt kell mondanom, hogy a továbbjutás és az elsőség majdhogynem együtt jár. Ha a Valceát itthon nem tudnánk megverni, akkor vastagon benne lenne a pakliban a kiesés is, a románok elleni nyerés esetén viszont a csoportelsőségért megyünk Zvenyigorodba. Tehát a Valcea elleni meccsünk lesz pókernyelven az all in” – jelentette ki Elek Gábor a Digisporton. (Szerencsés esetben az utolsó forduló tét nélküli is lehet.)

„A hét elején kicsit hitetlen volt Tomori, hogy meg tudjuk-e csinálni. Igazából ebből áll az ő nagyszerűsége, hogy ehhez képest hétvégére, a meccsre ennyire felpörgeti magát, és ilyen nagyszerű teljesítménnyel rukkol elő” – értékelte egyetlen igazi átlövője teljesítményét Elek. Tomori a Ljubljanának tíz, a Zvenyigorodnak 15 gólt lőtt.

A magyar érdekeltségű csoportok állásai

1. MKB Veszprém 16 pont 2. Kiel 14, 3. Atletico 10, 4. Celje 6, 5. Savehof 4, 6. Constanta 4.

1. Barcelona 16 pont 2. Füchse Berlin 14, 3. Dinamo Minszk 11, 4. Pick Szeged 6, 5. Schaffhausen 4, 6. Croatia 3.
1. Ferencváros 6 pont 2. Ljubljana 4, 3. Valcea 2, 4. Zvenyigorod 0.
1. Győr 6 pont 2. Larvik 4, 3. Buducsnoszt 2, 4. Randers 0.