Dinamika és elképzelés nélküli gyötrődés

2013.12.09. 16:26
A magyar válogatott ahelyett, hogy az elején koncentráltan játszik, utána pedig a cseresorral megnyeri a meccset, a másik, nehezebbik utat választotta a szerbiai kézilabda-vb második fordulójában a legutóbbi vb-n 18. Tunézia ellen. Megvan a második győzelem.

A szerbiai női kézilabda-világbajnokságon a csehek ellen magabiztos és lendületes játékkal, éremesélyeshez méltón kezdő (35-27-re nyertünk) magyar válogatott Tunézia ellen hétfő délután kényelmesre váltott az első tíz percben. Mi több, az egész meccs hihetetlenül szenvedősre sikeredett, csak két góllal nyertünk, miközben a csoportellenfél románok tízzel. Ez a mi esetünkben is reális lett volna, akkor is, ha a tudásunk felét nyújtjuk.

Pedig nem a tartalékok kaptak lehetőséget, hanem Tomori Zsuzsanna, Szucsánszki Zita és Görbicz Anita, beállóban pedig Cifra Anita, tehát majdnem a legerősebb sorunk.

Mégis előfordult, hogy az afrikai csapat 4-3-ra vezetett a 9. percben. Onnantól sem keményedett fel a magyar védekezés, rendszerint elkéstek a lövő játékosról a mieink.

A 15. percben úgy vezettünk 8-7-re, hogy az ellenfél két gólt is emberhátrányból ért el. Ráadásként nem bonyolították túl a támadásokat, kilenc vagy tíz méterről is bátran lőttek középről, (többnyire Dauadi) míg a magyar védők álltak, és azt hitték, ha magasra emelik a kezüket, annyi elég is lesz a blokkoláshoz.

A két vagy három védéssel kezdő Kiss Éva pedig alig találkozott a labdával, ha tudta is hová jön a labda, akkor sem ért oda.

A 19 . percben Kiss helyett Herr Orsolya jött be, ő is kapott egy gyors gólt, így ha támadásban jók is voltunk, ellépni 20 perc után sem sikerült. (12-11) Az egyenlítés pedig csak azért nem sikerült nekik, mert vonalra lépett Sebbah.

Dauadi viszont nem hibázott a szaggatottról, már a hatodik gólját lőtte a következő támadásból, amikor emberelőnybe is kerültek.

Az enerváltság nem múlt, Herr bravúrja kellett ahhoz, hogy ne vezessenek. Bulath Anita lövése nem ment el a hálóig, de a bírók észrevették, hogy bent volt a labda, Szekeres Klárát és Kovacsicz Mónikát is kiállították, ismét jött az egyenlítés.

Kettős hátrányban szép cselek után Szucsánszki gólt lőtt, de a vége előtt egy kipattanóra a motiváltabb Kuki ért oda, és 15-15-tel jött a szünet.

Második félidő

A szünetben nyilván az volt a kapitány legfontosabb feladata, hogy a második félidőre felrázza a társulatot, nem utolsósorban koncentrálttá tegye a csapatát, amelyik azt hitte, hogy könnyen fog nyerni.

A második félidő elején még emberhátrányban voltunk, amikor kiharcolt Tumi egy hetest és be is lőtte: már Tunézia vezetett. Bulath egyenlített, Herr labdát fogott, Bognár-Bódi Bernadett lerohanásból lőtt gólt. Görbicz ugyan a kapusba lőtte a hetest, de másodszorra már szépen ejtett.

Herr újra védett, Görbicz büntetőből ismét hibázott, Tomori viszont már nem, így 19-16 lett, először vezettünk három góllal. De ennél fontosabb volt, hogy a védekezésen harciasságot, életet lehetett látni.

A fellángolás átmeneti volt, Sebbah gyönyörű mozdulattal hozta közelebb a riválist, Tumi is betalált, a 40. percben már az egyenlítésért támadhattak.

Vérten indulásból nem hibázott, Tumi a hetest felugrásból lőtte el, ezért nem adták meg, maradt a kétgólos a magyar előny. A 48. percben viszont Elgaui a kapuba pattintott. (20-19)

A következő kihagyott hetes Szucsánszkié volt, Sebbah egyenlíthetett, így indult az utolsó tíz perc. Tumi átlövésével át is vették a vezetést, Triscsuk végre dinamikusan támadta meg a falat, és lőtt kapuba, a labdaszerzés után pedig Vérten rohant végig a pályán.

Elgaui könnyedén fordult le Tomoriról a hatoson, így ismét egál volt. Utána viszont szépen betört a Fradi átlövője, amivel 23-22 lett ide, így kezdődött az utolsó öt perc.

A visszacserélt Kiss váratlanul fogott egy labdát, aztán váratlanul volt egy gyors támadásunk, amit Vérten Orsolya fejezett be, de Bognár-Bódi végignézte, hogy kanyarodik fel a szélső, így csak egy gól volt a különbség.

Tomorit leütötték két percért, így a hátralévő idő java részét emberelőnyben tölthettük. Tomori pedig el is döntötte a következő betörésével a meccset. Az utolsó másodpercben volt még egy tunéziai bombagól, ami a lényegen, a hatalmas szenvedésen nem változtatott.

Egy hosszú vb-n nem lehet mindig kimagaslóan játszani, de hogy két nap alatt ekkorát zuhanjon a játék, az egyelőre megmagyarázhatatlan.

Kedden Ausztrália jön, vagyis egy könnyű edzés. Csütörtökön Románia, pénteken Németország az ellenfél.  

Hajdu János szövetségi kapitány a meccs után az MTI-nek elmondta, talán időben jött ez a figyelmeztetés a csapatnak, ugyanis a folytatásban ennél keményebb csaták várnak az együttesre.

„Hiába próbáltam meg sokat cserélni, nem sikerült megtalálni azt a sort, amely biztos győzelemhez segített volna bennünket” – mondta a szakvezető.

A tunéziaiakat irányító Paulo Jorge de Moura Pereira kiemelte, többen is felülmúlták önmagukat csapatából, amely végig egyenrangú partnere tudott lenni az Európa-bajnoki bronzérmes magyar válogatottnak.

„Azért is nagy szó ez az eredmény, mert több játékosommal is csak a repülőtéren, a világbajnokságra utazás előtt találkoztam először” – tette hozzá az edző.

Jegyzőkönyv

D csoport (Újvidék), 2. forduló:

Magyarország-Tunézia 26-24 (15-15)

Újvidék, 200 néző, V: Ku, Li (dél-koreai)

gól: Tomori 6, Görbicz 6/3, Kovacsicz 4, Vérten 3, Szucsánszki 2, Bulath 2, Triscsuk 1, Vincze 1, Bognár-Bódi 1, illetve Dauadi 6, Tumi 5/3, Sebba 5, el-Gaui 4, Dzsauadi 2, Kilani 1, Kuki 1