Szétestünk, bedaráltak a románok

2013.12.12. 21:02
45 percig jól tartotta magát a női kézilabda-válogatott, utána esélye sem volt, mert jól kikapcsolták a lövőinket, beállóból veszélytelenek voltunk, és a szélről is. Nincs veszve semmi, de a németeket öttel kell verni pénteken az első helyhez, de az újabb vereség a harmadik helyet jelenti.

A magyar női kézilabda-válogatott a szerbiai világbajnokság legnehezebb meccse előtt állt csütörtök este, a németektől 26-23-as vereséget vereséget szenvedő Romániával találkozott. Mivel a lányok abszolút komolyan gondolták, hogy éremért utaztak, ez volt az a meccs, amelyik lényegesen megkönnyíthette volna a dolgukat az egyenes kieséses keresztbe játszásnál. A csoportgyőzelemhez ugyanis nagyon fontos volt a győzelem.

Az eddigi három meccs megmutatta, hogy a védekezést kell mielőbb rendezni, és mivel a betegséggel küszködő Zácsik Szandra felépült, vállalni tudta a játékot, ez a védekezés mellett a támadásban is variációs lehetőséget jelentett.

Övé volt az első, a harmadik és a negyedik gól, és ugyan kettőt cseréltünk, mert mellette Triscsuk és Szekeres bent volt védekezésben, az első tíz percben könnyen elbírtuk a sok technikával együtt is. 4-1 volt ide, mert Kiss Éva nagyszerűen kezdett a kapuban, és a kapufa is velünk volt.

A 15. percre 5-2 lett, Görbicz tökéletesen pattintott hetesből. Egy perc alatt kettőt kaptunk, a támadásból érezhetően fogyott az ötlet, Bradeanu találata pedig egyenlőt jelentett. (5-5)

Emberelőnyben kétszer hibáztunk, Tomori helyére megérkezett Bulath, a támadásunk viszont ugyanolyan sematikus volt, mint az elején.

Görbicz hozott némi színt egy betöréssel, nálunk maradt a vezetés, a románok is megszámlálhatatlan technikai hibával játszottak, de Manea egyenlített.

Szucsánszki is bejött, Vérten hetest és emberelőnyt harcolt ki, Görbicz a büntetőt bevágta, majd a jó védekezés után Zácsik bement a védők között, ismét két gól lett a különbség. (8-6)

Kiss ziccert fogott, Bulath talpról gyönyörű mozdulattal kilőtte a hosszút, a 28. percre ismét három góllal vezettünk. Nechita végigrohant a pályán, Bulath második ugyanolyan lövése nem sikerült, Neagunak viszont a léc alá ment a pattintása, de az utolsó gól a miénk volt: Görbicz Ungureanu feje fölé tekert egy hetest. (10-8)

Az első félidőben azt láttuk, hogy ez egy egész más fordulatszámon küzdő, helyzeteket kialakító csapat, mint a két gyengébb ellenfél ellen, de ezt a feszes, dinamikus, sokszor ütköző védekezést meg kellett volna őrizni a második félidőre. De nem ment, a románok keménysége csak fokozódott, nem is esett jól a csapatnak.

Tomori (ő volt a balkezes oldalán), Görbicz és Bulath lövősorral mentünk a második félidőre, a támadásunk sikertelen volt, a románok büntetőből közelebb jöttek, Görbicznek viszont megteremtette a helyzetet Tomori, az irányító felugrott és pontosan lőtt.

Újabb román hetes: Neagu kapufára lőtte, Bulath nem hibázott, a következő román hetes is bement, ahogy Görbicz lövése is. (13-10)

A második félidő 14. percére egyenlítettek a románok (14-14), mert Görbicz hetese mellett, Bódi szélről eleresztett lövését is fogta a később a meccs emberének választott Ungureanu.

Zácsikra a pihenője után szükség volt, de a beálló Maneát csak hetes árán tudta visszafogni. Buceschi a büntetőt belőtte, ami azt jelentette: először vezettek a románok. Hajdu kapitány időt kért.

Tomori első gólja az egálhoz volt elég, Neagu ugyanolyan szép átlövéssel válaszolt rá. Zácsik testcsele után a kapufára bombázott, de mivel meglökték, jöhetett az újabb hetes. Ezt Görbicz most bevágta, ez volt a hetedik gólja. (16-16). A második félidőben egyébként hat hetest kapott a magyar csapat. 

"Harcoljatok" - szólt a lelátóról, Szucsánszki kiállítása miatt viszont emberhátrányban kezdtük az utolsó tíz percet. Kiss fontos labdát fogott, passzív lett a támadásunk, Chiper viszont a szélről megtalálta a helyet a hálóig.

Tomori erőtlen lövését a román kapus fogta, az újabb román gól így már 16-18-at jelentett, az utolsó öt percben így már két gólt kellett ledolgozni. Maneát beállóban nem tudtuk hatástalanítani, hetest harcolt ki, Chiper pedig belőtte.

Érthetetlen és lassú támadásunk után Ardean 16-20-ra módosította az állást, ekkor percenként már nem volt elég egy gólt ledolgozni. Vérten lőtt is egyet, de ennyi volt bennünk. A románok újabb gólja gondoskodott arról, hogy a végére is kialakuljon a legnagyobb különbség.

Elfogytunk a végére, de már az első félidőben is esetleges volt a játékunk, a vezetésünket leginkább Kiss bravúrjainak köszönhettük.

A helyzet nem reménytelen, de ennél sokkal több kell a németek ellen, akik ugyanígy képesek hatástalanítani a támadásainkat.

D csoport, 4. forduló:

Románia-Magyarország 21-17 (8-10)

Újvidék, 3200 néző, v: Coulibaly, Diabate (elefántcsontpartiak)

gól: Neagu 4/1, Ardean-Elisei 3, Bradeanu 3, Chiper 2/1, Buceschi 2/2, Manea 2, Marin 2/1, Nechita 2, Tacalie 1, illetve Görbicz 7/4, Zácsik 4, Vérten 2, Bulath 2, Cifra 1, Tomori 1