Rizikóvállalással, tiszta becsülettel játszunk

2014.01.09. 16:43

A hivatalos célkitűzés szerint a legjobb nyolcba kell jutnia a magyar férfi kézilabda-válogatottnak a vasárnap kezdődő dániai Európa-bajnokságon.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány hangsúlyozta, a nehéz sorsolás és a sérültek miatt a csapatnak ehhez erőn felüli teljesítményre lesz szüksége. 

„A magyar válogatott a nemzetközi élmezőnynek azon hat válogatottja közé tartozik, amely az elmúlt időszakban minden világeseményen részt vett" - mondta a 17. világversenyére készülő szakember. Hozzátette, a mostani tornára mindössze két hetet gyakorolhattak együtt, noha az olimpia előtt például 132 napot edzettek közösen.

Feladatát nehezíti, hogy kilenc különböző klubból érkeznek a játékosok a nemzeti csapatba - míg korábban a gerincet a Veszprém adta -, ennek ellenére nem vesztett az ambícióiból a szakvezetés.

„A sikeresség érdekében rizikóvállalással, de tiszta becsülettel próbáljuk tenni a dolgunkat" - állapította meg.

Nagyon fontos a csoportból a továbbjutás, egy esetleges kiesés ugyanis erős ellenfelet is a csapat útjába sodorhat a világbajnoki selejtezőkben. Kísérletezni pedig már csak azért sem lehet, mert a világbajnokságról hat hely szerezhető az a 2016-os riói olimpiai selejtezőre, és a későbbi olimpiára.

„Egy világversenyen való kísérletezgetés nem méltó a sportághoz, ezért soha nem szabad megtenni. Nem közelít tisztességesen, aki mást mond, a közvéleményt pedig nem szerencsés becsapni. Körömszakadtáig fogunk küzdeni, ebben a csapatban ilyen karakterű játékosok vannak" - nyomatékosította.

Várhatóan hatalmas lesz a nyomás a mieinken, mivel a két skandináv ellenfél, azaz az izlandi és a norvég csapat gyakorlatilag hazai pályán játszik, utóbbi szurkolói már több mint négyezer jegyet vásároltak a tornára. A világbajnok spanyolok pedig világbajnokhoz méltón szeretnének játszani, gyenge csapattal egyébként sem tudnak felállni.

Harsányi Gergely hamarosan apa lesz, ezért nem utazik el a csapattal, helyére Szalafai Gábor került. A Harsányi kimaradásával újra csapatkapitánnyá lépett elő Ilyés Ferenc, aki hangsúlyozta: a játékosok már lezárták magukban, hogy sérülése miatt ezúttal nem tarthat velük Nagy László, és csapatként küzdve igyekeznek majd jó eredményt elérni.

A szövetség az Eb-győzelemért 15 millió forintos prémiumot ígért, az ezüstérem 13, a bronzérem 11, a negyedik hely 10, az ötödik 8, a hatodik 7, a hetedik 6, a nyolcadik pedig 5 millió forintot ér. 

A magyarok vasárnap a spanyolok ellen kezdenek a csoportkörben Aalborgban, aztán az izlandiakkal és a norvégokkal találkoznak. A négyes első három helyezettje jut a középdöntőbe, amelynek összecsapásait Herningben rendezik.

Az Európa-bajnokság első három helyezettje - amennyiben a vb-címvédő Spanyolország dobogós, akkor a negyedik is - kijut a jövő évi katari világbajnokságra. A kontinensviadal további 12 csapata pedig - kiegészülve az előselejtező öt legjobbjával és a német válogatottal - júniusban oda-visszavágós selejtezőpárharcban harcolhatja ki a részvételt.

A magyar válogatott kerete:

kapusok: Mikler Roland (Pick Szeged), Tatai Péter (Pick Szeged)
    jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB-MVM Veszprém), Szalafai Gábor (B.Braun Gyöngyös)
    jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Mocsai Tamás (MKB-MVM Veszprém)
    irányítók: Császár Gábor (PSG Handball), Lékai Máté (Celje)
    beállósok: Schuch Timuzsin (MKB-MVM Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
    balátlövők: Ilyés Ferenc (Pick Szeged), Nagy Kornél (Dunkerque), Putics Barna (VfL Gummersbach), Zdolik Bence (Balatonfüred)
    balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB-MVM Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged), Varsandán Milán (B.Braun Gyöngyös)