Átlövők nélküli, győzelmet érő döntetlen

2014.01.16. 22:07
Magyarország két döntetlennel, Spanyolország és Izland mögött a harmadik helyen ment tovább csoportjából a férfi kézilabda Európa-bajnokságon. Norvégia ellen nekünk jó volt az egy pont is, így ha a győzelemért támadhattunk is, nem bánkódhattunk, a rivális esett ki. A középdöntőben Dánia, Macedónia és Ausztria jön, utóbbi kettő verhető.

A dániai férfi kézilabda Európa-bajnokság harmadik csoportmeccsén már a továbbjutás volt a tét. A mieink ugyan döntetlent játszottak Izlanddal, míg a norvégok öt góllal kikaptak tőlük, az a hatalmas izgalmak között szerzett egy pont csak akkor ér valamit, ha nem kapunk ki. A feladat tehát adott volt, és sikerült is végrehajtani.

A norvégokat legyőztük a 2011-es vb-n (26-23), a 2013-as vb-re pedig azért nem jutottak ki, mert a selejtezőben megfosztottuk őket elsősorban a hazai hatgólos sikerrel (27-21), így a visszavágón már belefért egy vereség is.

A norvégok a spanyolok ellen végig nagyon jól tartották magukat két napja - 27-25-re kaptak ki -, és az volt a kérdés, hogy még egyszer tudnak-e olyan kimagasló teljesítményt nyújtani.

Nagy Kornél szép betöréssel lőtte az első gólt, a hetedik percben elléptünk Császár góljaival 5-2-re, és a háromgólos előnyt sikerült megtartani az első negyedóra végére. (8-5)

Ancsin lőtt egy pazar támadás után gólt, Gulyás bemozgott a szélről, összerántotta középen a védelmet, az átlövő a helyére ment és az egyébként jól védő Erevik nem tudott hárítani.

A holtpont ezek után teljesen váratlanul jött, zsinórban öt gólt kaptunk, Mocsai sort cserélt – nemcsak az átlövőket és az irányítót, a szélsőket is lekapta –, és 8-10-ről kellett újra építkezni. Ekkor Lékai vette a vállára a csapatot, betörésből, ütemtelen lövésből is eredményes volt, de arra is volt ideje, hogy Szöllősi Szabolcsot is kiszolgálja.

Látványban azonban a 16. magyar góllal tette fel a koronát teljesítményére, amikor védekezésben megszerzett egy labdát a saját kilencesén, észlelte, hogy Erevik előrehúzódott valamelyest a kapujából, és akárhogyan is igyekezett, már nem tudta kiütni a léc alá vágódó labdát.

A félidő végére így 16-13 lett, a védekezésünk rendben volt – Mikler is fontos labdákat fogott -, mindössze egy lerohanásos gólt kaptunk, ez is hozzájárult a magabiztos vezetéshez.

A fordulás után Myrhol góljára Iváncsik válaszolt, úgy tűnt: Erevik megsérült ennél a helyzetnél, de folytatni tudta.

A norvégok egyszer támadhattak az egyenlítésért, de Lékai két csodás gólja és remek passza után Zubai volt eredményes, így a 40. percre 20-16 lett, ekkor alakult ki a legnagyobb különbség, mert Mikler is remekelt a kapuban, teljesen elbizonytalanította a lövőket.

Az utolsó tíz percre 23-21-re fordultunk, mert Szöllősi Szabolcs kihasználta beállóban erejét, és egy kézzel simán összeszedte a labdákat, volt olyan, hogy két védővel a nyakán fordult be és lőtt a kapuba.

Ancsin úgy alakította 24-22-re a meccset egy átlövéssel, hogy Myrholt kiállították. Kjelling azonban bődületesen nagy gólt lőtt, nem először húzta fel alulról a felsőbe a labdát.

Császár pontos hetese után Kjelling mellélőtt, Mocsai alig több mint öt perccel a vége előtt időt kért. A támadásunk nem sikerült, de Mikler egy szenzációs bravúrral kivédte Myrhol hatméteres lövését.

Kjelling szétlőtte a jobb felsőt, Zubai összeszedett egy kipattanót, azonnal visszalőtte, így két perccel a vége előtt ismét két gól lett nekünk.

Zubai két perces büntetése a legrosszabbkor jött, mert azt jelentette, hogy a hajrát létszámhátrányban fogjuk befejezni.

Egy rossz magyar bejátszás után a norvégok rosszul passzoltak, a kapusnak kellett fellépnie a felezővonalig, miután rögtön passzívot jeleztek a játékvezetők, Hedin kapitány természetesen rögtön időt kért. Ettől a passzív jelzés maradt, és három passz után lehetetlen szögből lőtt gólt Tvedten.

A döntetlen nekünk volt jó, 24 másodperccel a vége előtti időkérésnél Mocsai erre is hívta fel elsősorban a figyelmet, illetve, hogy nem szabad könnyelműen bejátszani a labdát. Kapura már nem lőttünk, de nem is kellett, mert két döntetlennel jutottunk tovább a középdöntőbe.

A házigazda Dánia mellett két verhető csapat jön: Macedónia és Ausztria - előbbivel találkozunk szombaton -, ha mindkettőt legyőzzük, megőrizzük a legjob nyolc között a helyünket. Szerencsés esetben akár még az ötödikek is lehetünk, ami a sportág történetében sohasem fordult, egyúttal a legjobb helyezésünk lenne.

Jegyzőkönyv:

B csoport, 3. forduló:
Magyarország-Norvégia 26-26 (16-13)
Aalborg, Gigantium, 4000 néző, v.: Licis, Stolarovzs (lettek)
    gólszerzők: Lékai 7, Császár 6/4, Szöllősi 4, Ancsin 3, Zubai 3, Nagy K. 1, Iváncsik G. 1, Vadkerti 1, illetve Tvedten 7/2, Kjelling 6, Reinkind 3, Lokkebo 3, Myrhol 2, Hansen 1, Gullerrund 1, O'Sullivan 1, Tonnesen 1, Sagosen 1

Spanyolország-Izland 33-28 (16-15)
A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 6 pont, 2. Izland 3, 3. Magyarország 2, 4. Norvégia 1.
A középdöntő csoport innen indul: 1. Spanyolország 4 pont, 2. Dánia 4, 3. Macedónia 2, 4. Izland 1, 5. Magyarország 1, 6. Ausztria 0