Kibrusztolta a Győr, bejutott a BL-döntőbe

2014.03.01. 22:32
Négy forduló után eldőlt, hogy a győri női kézilabdások a BL négyes döntőjének résztvevői lehetnek május elején. A Győr idegenben nyert, és a másik meccs eredménye is kedvezően alakult. A játékban viszont még javulnia kell a csapatnak.

Mivel a montenegrói Buducsnoszt Podgorica idegenben legyőzte a norvég Larvikot, a Győr ljubljanai meccse előtt egyértelmű volt a képlet: ha a Bajnokok Ligájában címvédő magyar csapat nyer, akkor máris megvan a csoport egyik továbbjutója.

A továbbjutási sorrend persze még nem dőlt el – az első helyhez kellene legalább egy döntetlen Podgoricában a jövő héten –, de a májusi budapesti négyes döntőben már biztosan ott lesz a Győr, és ha nem születik váratlan eredmény, akkor a Buducsnoszt is.

A magyarok azt emelték ki a meccs előtt, hogy a védekezésnek kell jól működnie, ahogy a hazai 27-24-es győzelemkor is, és akkor nem maradhat el a siker. A kéthetes BL-szünetet jól kihasználták, a többségnek már meccséhsége volt, és Ambros Martín edző szerint frissebbek is lettek.

Az első félidő kilencedik percében 5-3-ra ellépett Bognár-Bódi emberhátrányos góljával a magyar csapat, ezt a kétgólos előnyt sikerült megőrizni a 16. percig, az első hullámvölgy akkor jött. A balkezes szélső nagyon pontos volt az elején.

9-7-ről ugyanis a szlovénok három gólt dobva átvették a vezetést, a lendületüket még Ambros Martín időkérése sem tudta megtörni.

10-9 után Amorim hatalmas bombája és Korsós lerohanása pontos volt, így fordított a Győr, de a szünetre a szívósan küzdő és folyamatosan zárkózó Ljubljana egyenlített. Az utolsó percben még a vezetésért is támadtak, de amatőr hibát vétettek, nem vették észre, hogy lejárt az idő, így egy időn túli hosszabbítás lett csak.

A fordulás után Bulatovic és Löke vitte a csapatot, majd a bal szélről a magyarok voltak eredményesek, előbb Kovacsics Anikó majd Korsós. (Görbicz középről, miután összerántott a védelmet, bal kézzel adott tökéletes passzt ki a szélre.)

Az előny pedig nőtt, 21-18-ra vezetett a Győr a 46. percben.

Ekkor jött egy újabb hullámvölgy, amit könyörtelenül kihasználtak a hazaiak, és a háromgólos hátrányt két perc alatt eltüntették. (21-21)

Amorim kiharcolt egy hetest, ezt Görbicz bevágta – az egész meccsen nem hibázott büntetőt –, a szélre sodródó brazil világbajnok Piedade ezt egyenlítette ki.

Löke nagyon fontos gólt lőtt, majd Amorimot terítették le, aminek kiállítás lett a vége. Ekkor először kerültünk emberelőnybe, de a Győr nem tudta ezt kihasználni: bár a labda gyönyörűen lement a szélre, de ezúttal Kovacsics nem tudta a hosszú sarokba lőni, mert Grubisic kapus résen volt. A szlovénok is hibáztak, az újabb magyar támadásból azonban lövésig sem sikerült eljutni, így az utolsó öt perc is 23-22-es magyar vezetéssel kezdődött.

Az újabb magyar gólt Löke lőtte, a Krim időt kért, mert ekkor már csak két perc volt hátra. Mivel Amorim labdát szerzett, gyorsan el is dőlt, hogy ezt a meccset a magyar bajnok már nem veszítheti el.

Bulatovics belemenése ugyan rosszkor jött, de a hazaiak is rontottak, Penezic mellélőtt. Az utolsó győri támadásnak igazából már nem is kellett sikerülnie, csak minél hosszabbnak kellett lennie. Az órát sikeresen lepörgették, a 24-22-es győzelem pedig továbbjutást ért.

A Győr idén is a sorozat egyik favoritja, de valahogy nem annyira gördülékeny a játéka eddig, amilyen tavaly volt. Igaz a május első hétvégéjén rendezendő döntő még nagyon messze van, addig a támadásokat lehet még csiszolgatni. Lunde kapus sincs ugyan kirobbanó formában, egy hetest hárított - a másikból pedig annyira tartottak tőle, hogy nem találták el a kaput -, és továbbra is tartást ad a csapatnak, és ez nyilván így is marad.

Jegyzőkönyv:

Krim Ljubljana (szlovén)-Győri Audi ETO KC 22-24 (14-14)
Magyar gólszerzők: Görbicz 5 (mind hetesből), Löke, Amorim, Bulatovics 4, Korsós, Orbán, Bognár-Bódi 2, Kovacsics 1.

Larvik (norvég)-Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) 17-22 (8-9)

Az állás: 1. Győr 7 pont, 2. Podgorica 6, 3. Ljubljana 2, 4. Larvik 1
Az első két helyezett jut a május 3-4-i, budapesti négyes döntőbe.