A kapuban és a kispadon verhető a PSG

2014.04.19. 08:35
A férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjében eddig sem francia, sem magyar csapat nem volt, most valamelyik nemzet bejut a május végi kölni fináléba. A párizsi első meccsen, majd a jövő szombati visszavágón kiderül, a Veszprém vagy a Paris St. Germain lesz-e a jobb összesítésben. A PSG most mentheti meg a szezonját, ezért veszélyes rivális, mert eddig csak nevekben voltak erősek.

Nem vállal senki sem túlzottan nagy kockázatot, ha azt mondja, feltehetően egy vagy két gól lesz a különbség a két csapat között.

A Veszprém háromszor jutott el az elmúlt öt évben idáig a sorozatban, kétszer spanyol riválissal szemben maradt alul (Ciudad és Barcelona), tavaly pedig a Kiel verte ki, érezhető bírói nyomással a kulcspillanatokban.

Vegyük is elő gyorsan a bíráskodást, hiszen a 2011-es női világbajnoki döntőt vezető két horvát lesz a két közreműködő. Gubica és Milosevic nem ismeretlen a magyar városban, hiszen egy MKB-Atleticón, a spanyoloknak már tét nélküli meccsen az utolsó pillanatban vagy éppen utána szerzett gólt megadtak. (27-26-ra nyert a Veszprém és lett csoportmásodik.)

A bíráskodás persze örök kétely, hogy az arab pénzen, 14 millió euróból megerősített PSG-t kell-e megtolni esetleg – van-e már most akkora diplomáciai súlya, vagy ezt csak évek alatt lehet összeszedni -, vagy a sokadszor próbálkozó Veszprémet.

Mert nyilván jobban mutatna a négyes döntőben két német csapat mellett például a Barcelona valamint a Párizs. A Veszprém ugyanakkor méltányos elbírálásban is bizakodhat, hiszen sokadszorra futnak neki, és biztosan el tudnak annyi nézőt vinni a kölni arénába, mint a párizsiak. Vagyis üzleti szempontból nincs jelentős különbség.

A bíráskodás épp amiatt fontos kérdés, mert valószínűleg egy-egy gól fog dönteni kiélezett helyzetben, amit csak azzal össze lehet hozni, hogy mikortól válik passzívvá egy csapat, vagy elég megítélni fordítottan egy belemenést, ha abból jön egy lerohanásos könnyű gól.

A Veszprém értelemszerűen abban bízik, hogy a saját erejéből, akár még ellenszélben is képes nyerni, amire a PSG eddigi formáját meg is van az esély. A francia bajnokságban négyszer kaptak ki két döntetlen mellett. Nagy Kornél csapata, a Dunkerque, ami csoportutolsó lett a BL-ben, kétszer is legyőzte a PSG-t, mert hiába voltak a nagy nevek, csapatszinten nem működött az összjáték.

A csapatjáték összecsiszolása nem megy egyik napról a másikra, de amit Nagy László is említett, olyan egyéniségeik vannak, akik improvizációjukkal bármikor válhatnak meccset befolyásoló erővé.

A dán Mikkel Hansennek nem ment a játék a szlovén Velenje elleni idegenbeli nyolcaddöntőben, Narcisse tartotta közel a PSG-t a hajrában, de így is szűk vereség lett a vége. (26-28)

Hansen kikapcsolása központi kérdés, Sulicra és Nagyra nem kis feladat vár, de jó hír, hogy a dán-horvát meccsen az idei Eb-n és a tavalyi vb-n mindössze három gólra volt képes Aliloviccsal szemben. A horvátok fala is ugyanolyan magas és masszív, mint a Veszprémé, ez tehát nem egy rossz kiindulási adat.

Önmagában Alilovic és Fazekas teljesítményére lehet hagyatkozni, mert kapusposzton sokkal jobbnak látszik a magyar bajnok. A spanyol Sierra ugyan világbajnok, de rendkívül hullámzó, Annonay-nek sem volt olyan meccse mostanában, ami tekintélyt parancsolna.

Fazekast ráadásul a franciák ellen már láttuk brillírozni 2012-ben (26-23 ide). Ő emellett tökéletesen ismeri Császárt, Alilovic pedig Kolpjart a válogatottból, Garcia Robledót pedig a spanyol bajnokságból. (Csapattársak már nem voltak, mert épp elkerülték egymást, de a szintén leoni szintén horvát kapus, Losert biztosan sok hasznos információt tud róla mondani.)

Érdemes ilyenkor egy pillantást a fogadóirodákra vetni. Mikor a Barcelonával találkozott az MKB 2010-ben, akkor hatos hendikeppel adták a mieinket – valószínűsítve egy komoly vereséget, ami be is jött, épp hat lett közte –, most ellenben egyes a hendikep, vagyis azt gondolják, csak egy góllal jobb a PSG, ha jobb egyáltalán.

Az esély persze csak akkor ér valamit, ha valóra tudja váltani Ortega csapata. A spanyol edző a Szeged ellen kiválóan meccselt a múlt heti Magyar Kupa-döntőben, ami nem volt elmondható a két előző meccsről, tehát abban is lehet bízni, hogy áprilisra hozza először csúcsformába csapatát.

Jó hír még, hogy Iváncsik Gergő három gólt lőtt, vagyis ő is kezd kijönni a gödörből. Nem feltétlenül pozitív ellenben, hogy Ortega támadásban kilenc emberrel játszotta végig a Szeged elleni meccset, egy pillanatra sem kapott lehetőséget a belső posztokon bevethető Dzsamali, Ruesga vagy Mocsai Tamás.

Nyilván jobban bízik az első sorában, ami abszolút Final Four-szintű, oda bejutni azonban cserék nélkül lehetetlen.

Az irányító, Chema Rodriguez ráadásul úgy volt a pályán végig, hogy nem lőtt gólt, és istenigazából nem is volt veszélyes a kapura. Párizsban azt egyetlen csapat sem viseli el, hogy a kezdő irányítója nem lő gólt, és passzív legyen a hatos vonala körül.

Még akkor sem, ha a védekezés lesz a meghatározó. Nagy László valamint Ilic a védelem közepén, vagy épp Schuch nagyon erős falat feltételez, mert a két oldalon kettesben Suliccsal és Terziccsel egészül ki. Ha egy 5-1-es védekezési formációban gondolkodik Ortega, akkor nyilván Ugalde Garciának kellene hatástalanítania Narcisse-t vagy épp Császárt.

Ekkor Nagy van a tengelyben, Sulic és Ilic a két oldalán, Chema és Gulyás (Iváncsik Tamás) a két szélen. Ez egy olyan változat, amivel óriási tempót lehet szerezni, hiszen nem kell cserélni.

Nem kis feladat eldönteni, hogy rohanni vagy épp ellenkezőleg, a játékot lassítani szeretné Ortega. A kapusposzt mellett abban még joggal lehet bizakodni, a kispadon rutinosabb, jobb edző ül.

Azt szokták mondani, beállóból más a kézilabda, Philippe Gardent pedig beálló volt, míg Ortega szélső. Gardent klasszis volt a posztján, ilyen típusú, ekkora hőfokú meccsen azonban még nem dirigált.

Az augusztusi felkészülési meccseiken kétszer kikapott, egyszer nyert a PSG, akkor is inkább Ortega uralta a meccseket. 

Megvan tehát, hol lehet eredményt elérni, szombaton kiderül, sikerül-e. Nagy László, aki várhatóan ezúttal is főszereplő lesz, ugyanakkor máris figyelmeztetett, akárhogyan is alakuljon az első meccs, lesz egy visszavágó, mert egy meccsen még nem jutott tovább senki.

A meccset 16.30-től közvetíti a Digisport és az Index.