A Kielt kapta a Veszprém a BL-döntőben

2014.04.29. 12:13

A férfi kézilabda Bajnokok Ligájába először jutott magyar csapat, az MKB-MVM Veszprém a francia PSG ellen kettős győzelemmel került az elitbe. 

A többiek:

  • a 2011-ben győztes Barcelona
  • a 2012-ben legjobb német Kiel
  • először a német Flensburg

Ez az ötödik négyes döntő, a Barcelona és a Kiel is eddig egyszer hiányzott, a Flensburg valamint a magyar bajnok először résztvevő. A négyesdöntőt május 31. és június 1-én, Kölnben tartják.

A sorsoláson rögtön a Barcelona neve került elő, de ez csak annyit jelentett, hogy az első párban játszik. A Veszprémé volt a második név, amivel biztossá vált, hogy nem került össze a spanyolokkal, mert az övé a második pár, és az is kiderült, hogy nem lesz német elődöntő.

A katalánokhoz a Flensburg került, a mieinkhez a Kiel, vagyis megvan az esély, hogy a tavalyi vereségért vissza lehessen vágni.

Akkor emlékezetes bírói nyomással került előnybe hazai pályán a Kiel, egy góllal meg is nyerte a meccset. A visszavágón is egy góllal verte a Veszprémet.

Akkor még Momir Ilics a németeket erősítette, a jobbkezes szerb átlövő azonban már a Veszprém egyik legjobbja, a PSG ellen idegenben hét, hazai pályán nyolc gólt lőtt.

A Veszprém feltehetően a második meccset játssza május 31-én, szombaton, hat órától. Ezzel kevesebb ideje lesz a pihenésre a vasárnapi újabb találkozó előtt, hiszen a másik pár negyed négytől kezd a 20 ezres kölni arénában. Ide akár kétezer magyar is ellátogathat. 

A fogadóirodák a Kiel és a Veszprém esélyeit egyformának ítélték a végső győzelemre - nagyjából ötszörös pénzt ér -, ami azt sugallja, hogy a két csapat erejét azonosnak tartják. A Kiel gyengült tavaly óta, nemcsak Ilics, Narcisse is távozott, és a kapuban is mintha erősebbnek látszana a magyar bajnok, hiszen Omeyer is visszatért Franciaországba. 

Nagy Lászlóra ezúttal is fontos feladat vár, ahogy Marko Vujinra is, aki Nagy érkezése előtt a balkezes átlövő volt a klubnál.

Carlos Ortega vezetőedző így értékelt a klub honlapján. "A sorsolás előtt a Barcelonát tartottuk a legrosszabb lehetőségnek, de közvetlenül utána a Kiel következett. Hatalmas csata várható, elég, ha a tavalyi párharcra gondolunk. Számunkra kicsit kedvezőtlen, hogy valószínűleg a második meccset játsszuk, mert így kevesebb időnk marad a regenerálódásra."

Nagy László úgy véli, elkerülték a legnehezebb és a legkönnyebb ellenfelet. "Játékerőben a Kiel volt a Barcelona és a Flensburg között. Várhatóan ismét hatalmas csatát fogunk vívni, amit szeretnénk megnyerni, hogy a döntőbe jutással újabb történelmi tettet hajtsunk végre."

Momir Ilic szerint a Kiel nagy csapat, nagy hagyományokkal és nagy Final Four tapasztalattal. "Képesnek érzem a csapatot a döntőbe jutásra."

Fazekas Nándor: "Itt már nincs könnyű ellenfél, Kölnbe négy kiváló csapat jutott. A Kiel ellen van mit törlesztenünk, erre kell készülnünk."

Kálomista Gábor a klub társelnöke azt jósolta, hogy a Kielt kapják. "De nem azt fűztem hozzá, hogy abból baj lesz. Tavaly óta mi javultunk többet, tőlünk tartanak többen, és ezért jelenthetem most ki, hogy elégedettnek kell lennünk. És optimistának is.”

Az EHF-kupa négyes döntőjét Berlinben rendezik, két héttel a BL előtt. Az itt érdekelt Pick Szeged a házigazda Füschét kapta.