A BL-döntő megvan, de ennél több kell

2014.05.03. 16:59 Módosítva: 2014.05.03. 17:02
BL-döntőt játszik vasárnap a Papp László Budapest Sportcsarnokban a Győri Audi ETO női kézilabdacsapata, az első elődöntőben 29-26-ra legyőzte a dán Midtjyllandot. Az ellenfél a montenegrói Buducsnoszt lesz, amelyik hosszabbításban verte 22-20-ra a macedón Vardart.

Először rendeztek a női kézilabda Bajnokok Ligájában négyes döntőt, az első meccset pedig a tavalyi győztes Győri Audi ETO játszotta. Legalább 7 ezren kísértek el Görbiczéket Győrből, mindenhol zöldtrikós magyar drukkert lehetett látni, míg a dán Midtjyllandnak már ez is bravúr volt, hogy eljutottak eddig a sorozatban.

Semmiképp sem szabadott ugyanakkor lebecsülni a riválist, mert az első csoportkörben kétszer is legyőzte a Ferencvárost.

A magyar bajnok a legjobb összeállításában kezdett, a norvég olimpiai bajnok Lunde a kapuban, Görbicz Anita irányított, egyik oldalán a brazil világbajnok, Eduarda Amorim, a másikon a montenegrói Európa-bajnok, Katarina Bulatovics. A norvég olimpiai bajnok, Heidi Löke beállóban várta a labdákat, Kovacsics Anikót a szélre húzta le az edző Ambros Martín, míg a balkezes Bódi Bernadetté volt a másik oldal.

Első félidő

Bulatovics duplájára rögtön jött a válasz, vagyis hatalmas tempóban kezdett a két csapat, pillanatok alatt lőttek négy gólt.

Öt perc elteltével már 4-3-ra vezettek a magyarok, Lundénak beállóból sem tudtak gólt lőni, Amorim viszont egy alsó lövést húzott a felsőbe, ezzel először vezetett kettővel a Győr.

Bódi gólja a szélről már 6-3-at jelentett, a tizedik percben Troelsen szép cselekkel tört be, és be is vágta.

Amorimé volt a hetedik magyar gól, a dánok pedig időt kértek. A nekik megfelelő nagy rohanás megvolt, de ebből a magyarok jöttek ki jobban.

Az első negyedóra végére úgy lett 9-5, hogy Görbicz egyszer hibázott hetesből, másodszor viszont már bevágta Englertnek.

Amorim továbbra is ellenállhatatlan volt, amikor már majdnem passzív volt a mieink támadása, akkor talpról pattintott pontosan. Ezután már pihentetni is lehetett, Bulatovics foglalta el a helyét a védelem közepén, Wöller ezt kihasználva pattintott a kapuba. Martin már ekkor forgatta a csapatát, gondolva a vasárnapi meccsre, hiszen a Bajnokok Ligáját így lehet megnyerni.

Groot a montenegrói átlövő felett varrta be, de erre ő is válaszolt talpról, test mellett.

Így értékeltek a meccs után

 Ambros Martin, a győriek vezetőedzője azt mondta a meccs után, csak azért, mert szinte hazai pályán játszottak, nem érezte, hogy extra nyomás, plusz teher nehezedne csapatára. „Megpróbáltuk ráerőltetni saját játékunkat az ellenfélre, és ez nagy mértékben sikerült is. Voltak hibáink, de ezek kijavíthatók a vasárnapi döntőre."

"Úgy éreztem, hogy mindkét félidőben jól játszunk, csak annyi volt a különbség, hogy a Midtjylland a másodikra harcosabbá vált, ezért lett kicsit szorosabb a mérkőzés” - mondta Eduarda Amorim, aki szerint lábsérülése nem vészes, a döntőben tud játszani.

Helle Thomsen, a dánok edzője azt mondta, a Győr fantasztikus csapat, megérdemelten jutott döntőbe.  (MTI)

A huszadik percre Kovacsics betörése már hatgólos előnyt jelentett – a folytatásban már előfordult, hogy Görbicz is pihenőt kapott -, Inge Sörensen 14-8-nál látta elérkezettnek az időt, hogy másodszor is időt kérjen, ekkor még öt perc volt hátra a félidőből.

Ez sem használt, ötlet nélküli támadásuk után egy pazar magyar támadást láthattunk, Löke egy kézzel fogta meg a labdát, a másikba a dán védő kapaszkodott bele, de ez nem akadályozta meg őt abban, hogy beforduljon, és a kapuba pattintson.

A hétgólos különbség a félidő végére Groot találataival átmenetileg csökkent, de egy emberhátrányos támadást remekül húztak le a szélre Görbicznek, aki bevágta. 16-11-gyel fordultak a csapatok.

Második félidő

A második félidő elején jött egy váratlan hullámvölgy, amikor három gólt lőttek zsinórban a vendégek, ezzel 16-14-re felzárkóztak, de Görbicz hetese és betörése a legjobbkor jött. Ekkor lehetett látni, őt nem lehet pihentetni, mert a rivális az utolsó pillanatig rohanni fog, ahogy meg is tette.

23-20-nál Görbicz ismét hetest hibázott, de a dánok támadásai nagyon egysíkúak voltak, és mivel ezeket könnyen hatástalanította a magyar védelem valamint Lunde kapus, Orbán és Bulatovics góljai megint megnyugtatóvá tették az előnyt. Ekkor már érezni lehetett, ezt a meccset nem lehet elveszíteni. 

Sörensen 25-20-nál időt kért, Jörgensen szétlőtte a felsőt, a dánok innentől még az eddiginél is jobban siettették a támadások befejezését - ez többször kapkodásba ment át -, azt ellenben nem tudták megoldani, hogy a balátlövő pozíciójába húzódó Kovacsics ne tudjon betörni, és sokadszor is Englert lábai között pattintotta a labdát a kapuba. A Midjyllandot ez a figura teljesen meglepte, Kovacsics pedig igazolta, így is lehet rá számítani.

Öt akciógóljával kiemelkedett, de a legeredményesebb magyar Görbicz Anita volt, de két rontott hetes vasárnap már nem fér bele, akár a macedón Vardar, akár a montenegrói Podgorica az ellenfél.

A 29-26-os különbség nagyjából kifejezte, mekkora a differencia a két csapat között. 

Győri Audi ETO KC-Midtjylland (dán) 29-26 (16-11)

gól: Görbicz 7/4, Kovacsics 5, Amorim 5, Bulatovic 4, Löke 3, Orbán 2, Bognár-Bódi 2, Korsós 1, illetve Groot 9 /4, S. Jörgensen 8, Jensen 3, Möller 3, Thorsgaard 1, L. A. Jörgensen 1, Trölsen 1