Óriási bravúr a szegedi kézisektől

2014.05.17. 16:15
Három magyar csapat érdekelt a nemzetközi kupák négyes döntőiben, a Pick Szeged a német Füchse Berlint hazai pályán ütötte el az EHF-kupa döntőjétől. Mikler fantasztikusan védett, Ilyés és Balogh is remekelt, de mindenki hozzátett a történelmi sikerhez a fontos pillanatokban, a Szeged ugyanis még sohasem játszott nemzetközi kupadöntőt.

A második számú kupasorozat, az EHF-kupa négyes döntőjében a Pick Szeged volt az érdekelt, és a rendező Füchse Berlint kapta az elődöntőben.

Az elmúlt 10 évben ezt a kupát kizárólag német csapat nyerte meg, és egyébként is a Füsche volt az esélyes, de a magyar ezüstérmest ez a legcsekélyebb mértékben sem érdekelte.

3-0-ás rohammal nyitott a Szeged, Ilyés duplázott, majd Balogh is lőtt egyet. Ezt az előnyt a két átlövő vezetésével pontos lövéseivel, betöréseivel nemcsak sikerült megőrizni a félidőig, de még eggyel növelte is Juan Carlos Pastor csapata.

Kellettek még Mikler Roland bravúrjai is a kapuban, de olyan feszes és kemény hatos falat állított fel a Szeged, ami elbizonytalanította a riválisát, és amikor emberelőnybe került, akkor sem sikerült gólt dobnia.

A 13-9-es félidei vezetés jól tükrözte, mit láttunk a pályán, a magyarok egy kisebb hullámvölgyet leszámítva jól és összeszedetten, ötletesen támadtak, míg a Füchsében nem volt senki, aki kiemelkedett volna, egysíkúak voltak a támadásaik, és messze nem olyan sebességgel játszottak, ami elvárható. Mintha kissé lebecsülték volna a magyar csapatot, amelyik egyetlen labdát sem adott el, ezzel nem adott esélyt arra, hogy rohanni tudjon a német rivális.

A második félidő Mikler védéseivel indult, de két gyors gólt lőtt a Berlin, Pastor 13-11-es vezetésnél azonnal időt kért a 33. percben, mert támadásban elképzelés nélkül ment előre a magyar csapat – Baloghot külön fogták, amitől megzavarodott mindenki -, így sokkal könnyebb volt védekezniük a németeknek.

A Szeged a második félidő elején több mint nyolc percig nem lőtt gólt, akkor Ilyés szerencsés találata vitte tovább társait.

A 40. percben 15-12-re vezetett a magyar csapat, a lengyel Jaszka volt az egyetlen, aki feltalálta magát a kapu előtt.

Mikler remekül védett, beállóból három labdát fogott, az utolsó tíz percre így is csak egy góllal mehetett a Pick, 18-17-re vezetett.

Zubai viszont két szép gólt lőtt, a Füchse rögtön időt kért, Igropulo kilőtte a jobb alsót, egy hosszú, de eredménytelen magyar támadás után az orosz átlövő hetest hibázott.

Mindegia sok technikai hiba után egy emberhátrányos gólt lőtt, de ez most egy ritka fontos gól volt. Igropulo rögtön válaszolt, Balogh azonban talpról bevágta a bal felsőbe.

Romero ugyanakkor mellélőtt, három perccel a vége előtt, 22-19-nél leginkább a reménytelenség látszódott a berlini arcokon.

Horak testcsele után szétlőtte a job felsőt, Zubai hetest csikart ki két védő között, a büntetőt Larholm vállalta el, és a kapus feje mellé lőtt, ezzel pedig meg is lett a meccs.

Jaszka bombája utat talált a kapuig, a balkezes Parrondo viszont a szélről lőtt a kapuba, Horaké volt az utolsó gól, de ennyi öröme maradt a hazai csapatnak az egész meccsen.

A Bundesliga ötödik legjobb csapatát végig vezetve ütötte ki a Pick, ami azt jelentette, egy rendkívül hosszú német sorozat szakadt meg. A vasárnapi döntőben a francia Montpellier lesz a riválisuk, ami 36-32-re győzte le a román Constantát.

Ilyés Ferenc azt mondta a Digisportnak a meccs után, őt is meglepte, mennyire fegyelmezetten játszott a Szeged, és ha ezt a döntőben is képesek megismételni, igazából mindegy, ki lesz az ellenfél.

"Kiváló védekezéssel és Mikler fantasztikus bravúrjaival nyertük meg ezt az összecsapást" - mondta a spanyol válogatottat 2005-ben világbajnoki címig vezető Juan Carlos Pastor, a Pick Szeged trénere, aki szerint az volt a kulcs, hogy a németek egyszer sem tudtak egyenlíteni, végig ők játszottak nyomás alatt.

Kollágája, Bob Hanning gratulált a magyar együttesnek, mert szerinte kiváló meccset játszottak. Az első félidőben szenvedtek a játékosai, ami elsősorban a Szeged kiváló védekezéséből fakadt, a második játékrészben már jobban játszottak, sikerült is egy-két gólt gyors indításból szerezni, de ez kevés volt a sikerhez.

"El se hiszem, hogy sikerült. Végig higgadtak maradtunk, ezért nyertünk" - jelentette ki Mikler.

A spanyol légiós, Roberto Garcia Parrondo úgy fogalmazott, az volt a fontos, hogy ne stresszeljenek, hanem csak élvezzék a játékot.

"Az első napi célunkat teljesítettük azzal, hogy meglepetést okoztunk, a második napi még hátra van, hogy a trófea megnyerésével köszöntsük fel mesterünket a 46. születésnapján" - mondta Vadkerti Attila csapatkapitány, aki hozzátette, a kiváló védekezés kellett a sikerhez, de Mikler Roland volt az, aki eldöntötte a meccset. "Annyira nem fáradtunk el, mert nem volt túlzottan intenzív a meccs, inkább küzdős volt. De úgyis csak vasárnap, a döntőben derül ki, mennyi erőnk maradt".