Férfi kézi-vb: Németország szabad kártyás

2014.07.08. 20:23

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) döntése értelmében Ausztrália nem kapja meg az indulási jogot a jövő évi férfi világbajnokságon, helyette Németország indulhat.

A németek a selejtezőben kétszer kaptak ki a lengyelektől - idegenben és hazai pályán is -, ám a szabad kártyára ők jogosultak a legutóbbi vb-n elért ötödik helyükkel. A nyolcaddöntőben a lengyeleket verő Magyarország pórul járt, mert a rangsorolás miatt csak a nyolcadik lett a tavalyi vb-n. (Az ötödik és a nyolcadik helyért nem játszottak.) Ha a németek nincsenek, nekünk járt volna ez a pozíció.

Az ausztráloktól azért vették el az indulási jogot, mert az ország szövetségét nem ismeri el az IHF. A hír azért váratlan és meglepő, mert korábban az ausztrálokat elismerték, zsinórban öt vb-n ott voltak, igaz a huszadik helynél egyszer sem jutottak előrébb.

A szlovénokkal szemben alulmaradó Magyarországnak ez annyiban jó hír, hogy a németekkel legalább nem kell megküzdnie a 2016-os lengyelországi Európa-bajnokságon az olimpiai selejtezőért.

Ellenfél így is marad jócskán, hiszen a világbajnokságon a 2-7. helyezést elérőkön kívül csak egy ország kerülhet elénk. A vb-re nem jutott ki Izland, Szerbia és Norvégia sem. Az Eb-n be kellene jutni a nyolc közé Nagy Lászlóéknak, hogy legyen esélyük a riói 2016-os olimpiára.