Összeomlás pályán és azon kívül is

2014.09.23. 15:28

Ahogyan várható volt, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elutasította a Ferencváros női kézi csapatának óvását. Erre azért lehetett számítani, mert 2011-ben a Löwen-Barcelona BL-meccsen is időn túli német gól volt, nem fogadták el az óvást és a 2008-as olimpiai elődöntőben sem érvénytelenítették a norvég nők találatát Dél-Korea ellen.

Arra már kevésbé, hogy pont formai okok miatt dobják vissza, és a felvételeket meg sem nézik, mert nem időben jelezték az EHF helyszínre kirendelt emberének, hogy óvni fognak, a megerősített szóbeli szándékkal pedig a szervezet nem tudott mihez kezdeni.

A Lipcse a Bajnokok Ligája selejtező hosszabbítás utolsó másodpercében egyenlített, végül hetesekkel harcolta ki, hogy a főtáblán lehessen, a Ferencvárosnak pedig a KEK-be vezet az útja.

Nem lesz tehát két magyar csapat a BL-ben, holott Vetési Iván elnök még abban is reménykedett pénteken, hogy a májusi budapesti négyes döntőben nem is egy magyar lesz, hanem kettő.

Nehéz rekonstruálni, hányszor nyerte meg a Lipcse elleni meccset a Ferencváros, de annyi biztos: eggyel többször veszítette el. Csak hab a tortán, még egyszer pályán kívül is elbukta, hiszen a szabályzat egyértelműen rögzíti, csak akkor célszerű 1000 eurót fizetni, ha egy órán belül hivatalos óvási jelzés is van.

Összeszedtünk még pár okot, ami ide vezetett, és a bírókat ezúttal most hagyjuk, hiszen Elek Gábor a hazaérkezés után úgy nyilatkozott, az utolsó 40 másodpercben mindent leromboltak.

A Fradi kiesése azért is aggasztó, mert a decemberi hazai rendezésű Európa-bajnokságon a válogatottban leginkább fradisták lesznek, akik nem ugyanolyan meccs- és mentális terhelésből érkeznek a KEK-ből, mint arra előzetesen számítani lehetett. Bár talán több sikerélménnyel, hiszen könnyebb ellenfelek várhatók.

A védekezés hiánya

Amikor a Ferencváros 2011-ben KEK-et nyert és 2012-ben, majd egy évvel utána a BL-ben majdnem a négy közé jutott, akkor is érezhető volt, ha megtanulnak védekezni, nagyon erős csapattá válhatnak. A védekezés feljavítása azonban nem sikerült. Így hiába van meg a nagyon komoly tempójú rohanás, erre rá is vannak kényszerítve, hiszen képtelenek megoldani a védekezést, és folyamatosan könnyű gólokat kapnak.

A védekezés összerakása alapvető edzői feladat.

Kapusposzt

A szerb válogatott, Katarina Tomasevics félig sérülten játszott, de alig kaphatott pihenőt, mert újfent igazolódott, Szikora még nem kész, hogy ilyen hőfokú meccsen segíteni tudjon. Nem találkozott a labdákkal, amíg bent volt a kapuban, a szerbnek ezért vissza kellett állnia, tőle tartottak is. Túl nagy bátorság volt tapasztalatlan kapussal nekivágni.

Nagyképűség

33-30-as vezetésnél Szucsánszki Zita mosolya árulkodó volt. Az volt benne: ha nehezen is, csak megcsináltuk. Pedig ekkor még négy perc volt hátra. A Fradinak ráadásul pihentebbek lehettek a játékosai, mert a Lipcse négy meccset játszott egy hét alatt, míg a Fradi nyolc napig csak erre készült.

A lipcsei sérülések miatt még több játékosa is volt Elek Gábornak, akiket megfelelően variálhatott volna.

Elek amúgy tavaly felajánlotta a lemondását, amikor az első BL-csoportkörből nem sikerült továbbmenni, akkor megerősítették.

Tomori-faktor az utolsó percben

A megnyert meccs hitéből, a pacsizásból fordulhatott az elő, hogy 50 másodperccel a vége előtt nem figyeltek a magyarok a rendkívül pontatlan kapuskidobásra, amit Schulze össze is szedett egy pillanat alatt, és a kapuba vágta a labdát. Elek Gábor még ekkor is kézbe vehette volna az irányítást, ha felrázza őket egy elüvöltött mondattal: még nem nyertük meg.

Az utolsó magyar támadás 36 másodperccel a vége előtt indult, ellőni azonban nem kellett volna a labdát, csak passzívig játszani, bőven elég lett volna öt másodperccel a vége előtt kapura lőni, mert akkor már esélytelen az ellentámadás. Ehelyett Tomori felvállalta, hogy eldönti a meccset, csakhogy mellébombázott 25 másodperccel a vége előtt. A német támadásnál még ki is állíttatta magát, így nem lőhetett hetest sem. A meccsen jól játszott, de az ilyen fegyelmezetlenségek megengedhetetlenek.

Mivel mindezek összeadódtak, vagy összeszorzódtak, kiesés lett a vége, ami azért is nagy kár, mert a BL-csoport (Hypo, Ljubljana, Sinara) simán hozható lett volna. Igaz csak összerakott védekezéssel, jó meccseléssel és megfelelő alázattal, mert talán az sem véletlen, hogy Siófokon csak döntetlenre futotta a hazai ligában.

Óvásra óvás

"Természetesen tudtuk, hogy a mérkőzés után egy órán belül írásban kell jeleznünk, hogy óvunk, de az EHF jelen lévő delegátusa felhívta telefonon Markus Glasert, a versenybizottság illetékes vezetőjét, és ő kijelentette, elegendő, ha hétfőn küldjük el az írásos anyagot, ott, a helyszínen beérik a szóbeli közléssel is. Az EHF delegátusa erről írásbeli nyilatkozatot is adott nekünk, ennek birtokában tettük le az ezereurós óvási díjat. Így a történteket nem hagyhatjuk annyiban, most készülök elküldeni az újabb ezereurós óvási pótdíj befizetéséről szóló banki bizonylatot" - mondta Bognár László szakosztályigazgató az mno.hu-nak.