Ezért vonzzák a labdát a kézikapusok

2014.12.06. 09:29

„Ha vannak 10 ezren egy kézimeccsen, akkor 9996 ember gólokat szeretne látni és örülni, hiszen azért van ott a pálya mellett. 4 ember nem érdekelt abban, hogy sok gól legyen, a 4 kapus. Hát ez nem egy könnyű lélektani helyzet” - találóbban nem is lehetne érzékeltetni a kapusok lélektani helyzetét.

A gondolat Bakos Istváné, korábbi sokszoros magyar válogatott kapusé, aki a válogatott kapusedzője is volt, dolgozott együtt Pálinger Katalinnal és a norvég Katrine Lundével is Győrben.

Mivel vasárnap már az oroszok ellen játszunk a hazai rendezésű női Európa-bajnokságon, adott néhány szempontot, hogyan nézzük a meccseket.

Ha szélsőjátékos szélről beugrásakor a feje felett van a labdás keze és a kapus irányába ugrik, nagy a valószínűsége, hogy a rövid oldalra lövi a labdát vagy ejteni fog.

Ha a feje felett van a labda, majd leengedi a könyökét, akkor biztosan a hosszú sarkot célozza meg.

Ha a szélről beugró szélsőjátékos a hétméteres vonal irányába ugrik és a labdás kezét is ebbe az irányba tartja, legtöbbször a hosszú oldalt veszi célba.

Ilyenkor a kapusok gyakori hibája, hogy egy helyben maradnak és nem követik a beugró játékos labdás kezét, lemaradnak a hosszú oldal felé mozgó labdás kézről és láblendítéssel próbálják korrigálni a helyezkedési hibájukat. Így viszont a láb közötti terület gólveszélyessé válik. A lemaradás miatt nem tudják nagy felülettel, minél zártabban takarni a hosszú oldalt.

A kapusnak azonnal észre kell venni, ha a szélről beugrik valaki, és a kézfeje van elől, vagyis takarja a labdát. Ez esetben egy lépést rögtön hátra kell tennie, mert cunder jön. A pörgetett labdát pedig úgy lehet a leghatékonyabban hárítani, ha hátralép és a hosszú sarok felé vetődik a kapus.

A hetesnél jó eséllyel egy pillanatra oda néz a lövő játékos, ahová szeretné továbbítani a labdát. Komoly téthelyzetben, kevéssel a vége előtt azt a megoldást fogja választani, amit edzésen százezerszer is végrehajtott, vagyis a tutit lövi. Ekkor jön képbe a videózás, az előzetes elemzés, melyik az a sarok vagy épp láb közötti, esetleg derék melletti lövés, ami a lövő kedvence.

Hogy a csarnokban mégsem kapcsolják le a világítást, és nem 0-0 lesz a végeredmény, mert mind a két csapat kapusa kivéd minden kapuralövést, annak nagyon egyszerű oka van: a sok elemzés és a jó felkészülés ellenére sem könnyű kivédeni a lövéseket."

Azért a szélsőket és a heteseket elemeztük ki jobban, mert akkor már nincs sánc, ami a kapus mozgását, helyezkedését megkönnyítheti. Az átlövőknek is vannak azonban kedvenc helyeik és sarkaik, és hiába tudja ezt a kapus, az átlövők mégis végre tudják hajtani, amit elterveztek és gólt szereznek kilenc vagy tíz méterről.

Nem hiszem, hogy kalkulál, az ellenfél fejével gondolkodik itt bárki is hosszú távon. Nincs idő arra, hogy ő tudja, hogy én tudom, melyik sarkot szeretem lőni, ezért meglepem és hirtelen változtatok. A váratlan megoldások ugyanakkor sokszor eredményesek.”

De mi késztet valaki arra, hogy 70-90-cel száguldó labdák elé álljon viszonylag védtelenül? Bakos így reagált erre.

Nagyon egyszerű: a sikerélmény elnyomja a fájdalmat. Még válogatott szinten is tele vannak kapusok kék és zöld foltokkal. De az, hogy a csapaton, egy-egy rontott támadás után, a védéseikkel segíteni tudnak, semmihez nem hasonlítható érzés. Aki hajlamos arra, hogy behunyja szemét, ha a közelébe jön a labda, sajnos nem alkalmas a feladatra. A higgadtság és az önmagunkba vetett hit nagyon fontos, de nem szabad elfelejteni, hogy ez végső soron egy játék.”