Ha a magyarok köpködnek, megállíttatom a meccset

2014.12.17. 12:49

A magyar női kézilabda-válogatott utolsó középdöntős meccsére készül az eddigi hibátlan norvégokkal, akiknek az elmúlt öt meccsünkön még egyszer sem sikerült 20 gólnál többet dobnunk.

A norvégok elleni sikerrel a csoport harmadik helye elérhető, vagyis Budapesten péntek délután összesítésben az ötödik helyért játszhatna Németh András csapata. Az volt az eredeti célkitűzés, hogy mindhárom rendező magyar városban játsszon a társulat (Győr és Debrecen után jönne Budapest).

A lengyel-román és a dán-spanyol meccsek eredményének ismeretében fogunk szerda este 20.30-kor a pályára lépni, ami kétségtelenül előny. A legfontosabb az lenne, ha görcs nélkül és felszabadultan látnánk a csapatot.

A továbbjutáshoz szükséges, hogy kedvezően alakuljon a másik két meccs eredménye, vagyis a lengyelek legyőzzék a románokat, mint a tavalyi vb-n, a dánok pedig megverjék a spanyolokat, mint négy éve, igaz a spanyolok ugyanakkor az elmúlt négy tétmeccsükön rendre verték a dánokat.

Szóval, ebben az esetben a hibátlan, már mindenképpen csoportelső - van esély, hogy már nem veszik annyira komolyan, és nem koncentrálnak végig - norvégok elleni siker igen sokat jelentene.

Legrosszabb esetben azonban csak a 9-10. hely van meg, ehhez értelemszerűen román, spanyol és norvég győzelem kell.

Minden pontnak és minden helyezésnek jelentősége van, mert az Európa-bajnokságról is el lehet jutni az olimpiai selejtezőig. Négy éve a hollandok egy Eb-nyolcadik hellyel is játszhattak az olimpiáért, miután a vb-jük gyengén sikerült és nem jutottak be a legjobb nyolc közé.

A norvégok kapusa, Silje Solberg meglepő nyilatkozatot tett.

„Ha köpködnek és szidnak engem a magyar drukkerek, szólok a játékvezetőknek, és azt kérem, állítsák meg a meccset. Kellemetlen így a figyelembe középpontjába kerülni, de nem riadok vissza ettől a lépéstől.”

000 DV1927490

Solberg azért mondta mindezt, mert a dánok kapusa, Sandra Toft a köpködés miatt panaszkodott hétfő este.

Az Aftenposten norvég lap megjegyzi, hogy a tavalyi vb-n a szerbek lézerezték a kapusukat a negyeddöntőben.

Bíznak ugyanakkor abban, hogy ez a fajta szurkolói mentalitás nem lesz jellemző szerda este. Mats Olsson, a norvégok kapusedzője átélt már a Balkánon hasonlót még játékoskorában, de nem ebből ki. Amondó, Solberg élvezni fogja a különleges, forró hangulatot.

A szervezők reakciója

Az Eb Szervező Bizottsága az MKSZ megbízásából megvizsgálta az esetet, és kiderült, hogy semmiféle incidens nem történt a kispadoknál.

A kispadok mögötti szurkolói zóna a cserejátékosoktól túl messze, mintegy nyolc méterre kezdődik, ráadásul a kispad nagy része mögött a statisztikai asztal található. Fontos megjegyezni, hogy a dánok semmiféle panaszt nem jeleztek sem a zsűrinek, sem az Európai Kézilabda Szövetségnek, sem a szervezőknek, sem csapatkísérőjüknek, és a norvég csapat sem tud semmi olyantól, amitől tartana. Az Európai Kézilabda Szövetség illetékesei egyébként rendkívül elégedettek a rendezéssel, mindamellett természetesen a szervezésben részt vevők a továbbiakban is mindent megtesznek a játékosok és a szurkolók biztonsága érdekében.