Álomszerű játék, mégsem igazi az öröm

2014.12.17. 22:17
Az első félidő utolsó tíz percében hét gólt dobva és egyet sem kapva fordított a magyar női kézilabda-válogatott az Eb-n, akkor alapozta meg sikerét. Vezettünk hét góllal is, négy maradt belőle, minden bejött és minden labda jó irányba pattant. Kilenc év után vertük a norvégokat.

A magyar női kézilabda-válogatott utolsó középdöntős mérkőzésén a hibátlan norvégokkal találkozott, akik már biztosan csoportelsők voltak. Nekik tehát tét nélküli volt a meccs, nem úgy a magyaroknak, hiszen kizárólag egy győzelemmel volt elérhető az ötödik hely és egy budapesti meccs pénteken.

A norvégok azonnal kihasználták a hibáinkat, és négy perc sem kellett nekik, hogy meglépjenek 4-1-re. Németh András azonnal időt kért, felzárkóztunk, de az igazi változás a játékban 8-11 után történt.

Akkor hét gólt lőttünk zsinórban, mert Mayer jó labdákat kapott beállóban a 18 éves Tóth Gabitól, Bulath Anita legjobb perceit nyújtotta ebben az időszakban az Eb-n. Szucsánszki védekezésben kikapcsolta a balkezes átlövő Nora Mörköt, Kiss Éva pedig a kapuban bravúrok sorát mutatta be.

Ezzel a hétgólos rohammal a félidő végére 15-11 lett, pontosan annyi, amennyi a lengyel-norvégon volt két napja.

Akkor a norvégok ritmust váltottak a második félidőre, a lengyelek pedig csak kilenc lőttek és kikaptak. Most nem volt szükségük a ritmusváltásra, mert az első helyüket nem fenyegette semmilyen veszély.

Második félidő

A pihenőjéről visszatérő Oftedal gyorsan lőtt egy gólt, amivel tízperces gólszünet szakadt meg. Triscsuk passzából Mayer talált be, Löke válaszolt rá.

Egy kipattanó labdát Kovacsicz lőtt a kapuba, majd indításból volt eredményes, Triscsuk átlövésből vágta a labdát a bal alsóba, ezzel pedig hat gól lett az előnyünk. (19-13)

A félidő közepén 22-17 volt az állás, a csapatot jól mozgató és jól célzó Tóth kihasználta a sebességét is - remek betörés után lőtt a kapuba -, hosszabb pihenője után visszatérő Tomori is hozzátett a játékhoz, emberhátrányból is szerencsés találatot jegyzett.

Az utolsó 10 percben még inkább lehetett látni, hogy a norvégoknak nem számít az eredmény, a kipattanókra nem mentek teljes lendülettel, a védekezésnél helyeket hagytak, egyik legjobbjukat, Nora Mörköt pedig vissza sem hozták. Az egyik szélt eleve feladták, kevesebb embert neveztek be, mert azok betegek lettek.

Nekünk minden bejött, úgy pattantak meg a sáncon a labdák, hogy a kapuba mentek, a jobbkezes Triscsuk pedig ballal is a kapuba pattintott. Jó meccse volt a honosított átlövőnek is, aki védekezésben is a csapat egyik oszlopa.

A franciákkal játszunk pénteken 15.30-kor, az alapcél, hogy meglegyen az ötödik hely, teljesülhet. Egy jeggyel ketten mehetnek be - így döntött a szervezőbizottság.

Németh András így értékelt a győzelem után. "Kockázat nélkül nincs kézilabda, egy élesben most először kipróbált kezdősorral mentünk neki a meccsnek. Megtaláltuk a jó teljesítményeket, lelkesedés, szorgalom és akaraterő nélkül nem jött volna össze a siker. Nem vagyunk világmegváltó csapat továbbra sem, de hasznosan játszottunk. Helyén kell kezelni ezt a sikert. Ennek a meccsnek kisebb volt a súlya a vállunkon, mert az elődöntő már nyomasztott minket. Igazoltuk, sokkal többet tudunk annál, amit eddig láttak tőlünk. Ugyanúgy kell kezelni a franciák elleni meccset, mint ezt a mostanit, nem lehet más a cél, mint hogy egy hosszabb görcs után magunkat adjuk. Reális, hogy az ötödik helyért játszunk, az elődöntő álom lett volna."

A meccs legjobbjának választott Kiss Éva az m1-nek így nyilatkozott. "Megérdemelt a győzelem, mert jól küzdöttünk, könnyebb dolgom volt a kapuban, mert szenzációs volt a védekezés. Ezt a szintet próbáltuk eléri a tornán, szerencsére most legalább sikerült. Hittel és akarattal jött össze a győzelem."

Tomori Zsuzsa annyit tett hozzá, nem úgy mentek ki, mint a dánok ellen, hanem dominánsan és agresszíven kezdték el a meccset, igaz az első percekben ez nem látszott teljesen. „20 perc után minden összeállt, megvoltak a helyek, beindult a védekezés is, lerohanásaink is voltak.”

Thorir Hergeirsson, a norvégok szövetségi kapitánya így látta: "Nagyon jó csoportot sikerült megnyernünk. A mai meccsen nem tudtunk végig koncentrálni, így a magyarok győzelme megérdemelt."

Magyarország-Norvégia 29-25 (15-11)
Debrecen, Főnix csarnok, 4500 néző, v: Jurinovic, Mrvica (horvátok)
gól: Bulath 6, Triscsuk 5, Kovacsics 4/3, Mayer 4, Tóth 4, Kovacsicz 3, Tomori 3, illetve Löke 6, Karlsson 5/1, Kristiansen 3, Mörk 3/1, Oftedal 3, Jakobsen 2, B. Riegelhuth 1, Wibe 1, Breivang 1

Az elődöntők párosítása: Spanyolország-Montenegró, Norvégia-Svédország