Itt van Görbicz utóda? Egy 18 éves zseni Győrből

2014.12.19. 12:13
Szerdán már kezdő volt az olimpiai bajnok norvégok ellen a 18 éves Tóth Gabriella, a győzelemből jó játékkal vette ki a részét. Már a télen visszarendelheti a Győr a fiókcsapatából, ha ilyen kimagaslóan játszik. Igazolta, nem alaptalanul tartják Görbicz Anita utódának.

Tóth Gabriellát az Eb-csoportmeccsek után nevezte be Németh András a női kézilabda-válogatottba. A 18 éves mosonmagyaróvári tehetség abszolút rászolgált a bizalomra, és maximálisan igazolta edzője, Róth Kálmán szavait: nem fog megijedni. Mosonmagyaróvár a Győr fiókcsapata, a fiatalok versenyeztetését így oldották meg.

Klubja a kilencedik a hazai bajnokságban, Tóth 61 találatot ért el, ezzel természetesen ő a legeredményesebb.

„Azért voltam biztos abban, hogy nem visszafogottan, hanem legjobb tudását adva mutatkozik majd be, mert régóta ismerem, és ez a vagányság és jó versenyzői erény régóta kíséri. Három évet már lehúzott a hazai élvonalban, és egyszer sem rettent meg a feladatoktól” – magyarázta az Indexnek Róth a meccsek után.

Tóth a román határhoz közeli, hajdúsági Komádiban született, ott vették észre a tehetségét az ETO megfigyelő, és már 2009 nyarán, vagyis 13 évesen leigazolták. Családja nélkül, egyedül kellett beilleszkednie a városban.

Korosztályából annyira kiemelkedett, hogy rendre idősebbek között kellett játszania, így tudott csak fejlődni.

„Őszinte, nyíltszívű emberek vették körül születésétől fogva, ezt a szellemiséget láthatjuk tőle a pályán is viszont. Lendület, kitartás és szorgalom jellemzi, de még nagyon sokat kell fejlődnie, ezt pontosan tudja ő is. Talpról kiválóan lő, ezért még erősíteni kell, hogy felugrásból is veszélyes legyen a kapura. Cselezésben, lépéskombinációkban van még mit tanulnia, de mivel rendkívül nyitott, ezért a játékhoz való érettsége is csak jobb lesz. Védekezésben már most is megállja a helyét.”

Róth egyik szeme sírni fog, miközben a másik nevet, ha Tóthot a BL-címvédő Győr spanyol szakvezetője, Ambros Martín már most a télen a felnőtt csapathoz irányítja. Mivel Görbicz szülni fog, Amorim pedig megsérült – ebben a szezonban már nem bevethető –, előfordulhat, hogy nemcsak a válogatottban, hanem Győrben is ő jelenti a megoldást.

„Mindig kikérik a véleményem, ha el akarnak tőlünk vinni egy játékost. Planétával is így volt. Gabinak legkésőbb a jövő nyáron fel kell kerülnie a felnőtt csapathoz. De lehet, hogy már most érettnek gondolja a feladatra Martín” – összegzett Róth.

Megnéztük Tóth statisztikáját. A románok ellen az utolsó percekben, vagyis a legjobbkor volt meccset befolyásoló erő. Három lövéséből kettő ment a kapuba, egy hetest és azzal kétperces büntetést harcolt ki.

A dánok ellen tízszer próbálkozott, ötször be is vágta Sandra Toftnak. A 20 magyar gól negyede a neve mellé került, a másik negyede Tomori Zsuzsáéhoz. Tóth produkciója a jelenlegi dán kapitány, Jan Pytlick figyelmét is felkeltette – már augusztusban kiszúrta adottságait –, hozzá fogható tehetséggel nemigen találkozott mostanában a sportágban. Pytlick kétszer nyert olimpiát, és a vészkapusos taktikája nagyon betalált ellenünk a 23-20-ra elveszített meccsen.

A norvégok negyedik számú kapusa, Sando kifejezetten tarthatott tőle, mert neki négyből négyet lőtt szerda este. Három meccsen 11 gól, nála csak Triscsuk Krisztina volt eredményesebb a középdöntőben a mieink közül, igaz, ő heteseket is lőtt. 

Emellett jól mozgatta valamennyiszer a csapatot, jól szolgálta ki az átlövők mellett a beállókat is. Váratlan passzaival a szélsők nem is mindig boldogultak. Olyan erőt sugároz magából, ami nem korosztályának a sajátja.

Németh András már nem véletlenül állította a kezdőbe a norvégok ellen, a franciák elleni ötödik helyért zajló találkozón sem lenne meglepetés, ha ő kapná a főszerepet. Kivált, mert Szucsánszki a középdöntő két utolsó meccsén nem lőtt gólt, ellenben hét rossz lövés került a neve mellé. 

A siófoki Kiss Éva 41 százalékos teljesítménnyel a második a kapusok rangsorában, egy százalékkal teljesített jobban nála a norvég Silje Solberg. Kiss ugyanakkor 71 labdát fogott meg, ebben a mutatóban megelőzi a norvégot, aki 65-öt. A román Ungureanu 80 védésével kiemelkedik a mezőnyből.

Mindenképpen az Eb tanulsága, hogy kapuban van megfelelő megoldás, és nem lenne meglepetés, ha Kiss hamarosan Győrbe szerződne, mert Herr a válogatottban egy átlag feletti meccset sem tudott felmutatni, még ha a spanyolok ellen kiválóan, bravúrokkal is szállt be a játékba.  

A franciákkal pénteken fél négytől játszunk, a szervezők már előtte eldöntötték, hogy egy jegy áráért kettőt adnak.

A meccsnek különösebb tétje nincs, viszont ez a helyezés olimpiai selejtezőt érhet. A világbajnokság 2–7. helyen végzett csapatai mellett az Eb-ről a két legjobb is harcba szállhat Rióért. Átfedés a két rangsor közt nem lehet, vagyis ha netán rosszul sikerülne a jövő évi vb, akkor a többieknek kell szurkolni, hogy az előttünk végzők közül még háromnak ne sikerüljön rosszul.