Rég néztek így át rajtunk

HUS 2110
2015.06.24. 08:21

Szerda este nyolc órától tartják a női kézilabda-világbajnokság csoportjainak sorsolását Dániában. A kiemelést már elvégezték, ebből Magyarország finoman szólva is hátrányosan jött ki, és csak a harmadik kalapba került.

A másodikba az előző vb-n elfoglalt nyolcadik, a legutóbbi Eb-n megszerzett hatodik helyünkkel is bekerültünk volna, de egy váratlan húzással Kuba lett az első kalap, vagyis a legjobbak tagja.

Kuba történetének eddigi legjobb vb-helyezése egy huszonegyedik, azt még 1999-ben érte el. 2011-ben pedig a huszonkettedik lett.

Valami rejtélyes okból mégis betolták őket a legjobbak közé. Brazília mint címvédő, Norvégia mint Eb-győztes megkérdőjelezhetetlenül ennek az elitnek a tagja, és a rendező Dánia is megkaphatja ezt a kedvező esélyt, ebbe sem igazán lehet belekötni.

Magyarország viszont Kuba felfuttatásával átcsúszott a harmadik kalapba. A második kalap egyébként a tavalyi Eb-sorrendet tükrözi, hiszen a spanyolok döntőztek, a bronzmeccsen Montenegró és Svédország játszott, míg a franciák az ötödikek lettek.

Az idei vb-n a legjobb tizenhat között már nincs javítási lehetőség, mert egyenes kieséses a lebonyolítás, nagyon nem mindegy, ki jön szembe, a nyolcaddöntő mindenképp kulcsmeccs.

És mivel az olimpiai selejtezőre a vb első nyolc csapata jogosult – ha a rendező Brazília bekerül a nyolc közé –, a tét óriási.

Ha a második kalapba kerülünk, akkor Montenegróval, a franciákkal, a svédekkel biztosan nem játszunk, ami megint egy fontos szempont, míg most velük összekerülhetünk a csoportban.

Így most azon vacilálhatunk, hogy szerencsésebb-e a csoportban összefutni a norvégokkal, vagy a brazilokkal, mert ha akkor játszunk velük, akkor az egyenes kieséses szakaszban már jó eséllyel nem.

Azt pedig mondani sem kell, mennyivel könnyebb annak az országnak, amelyik Kubát fogja meg az első kalapból.

  • Első kalap: Brazília, Kuba, Norvégia, Dánia
  • Második kalap: Spanyolország, Svédország, Montenegró, Franciaország
  • Harmadik kalap: MAGYARORSZÁG, Hollandia, Argentína, Románia
  • Negyedik kalap: Oroszország, Dél-Korea, Lengyelország, Japán
  • Ötödik kalap: Tunézia, Kína, Puerto Rico, Kongó
  • Hatodik kalap: Szerbia, Németország, Kazahsztán, Angola

Borítókép: Huszti István/Index