BL-győztes kapitánya lett a női kéziválogatottnak

2016.05.18. 13:22

A dán Kim Rasmussen lesz a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, megbízatása július 1-től négy évre szól, jelentette az MTI.

A 43 éves szakember jelenleg a lengyel női válogatott szakvezetője és másfél hete a Budapesten Bajnokok Ligáját nyert román CSM Bucuresti vezetőedzője. Mindkét munkaköréből az idény végén távozik. A magyar válogatott vezetésének ugyanis alapfeltétele, hogy Magyarországon kell élnie a szakembernek.

A magyar csapatot a februárban kinevezett Elek Gábor és a spanyol Ambros Martín kettős vezeti a június eleji két Eb-selejtezőn.

A magyar női kézilabda sem a 2012-es, sem az idei olimpiára nem jutott ki, még a selejtezőt sem sikerült elérnie egyik alkalommal sem. 

A sportág tökéletesen látható válságjele emellett: mindkét válogatottat külföldi szakember vezeti, ami még sohasem fordult elő.

És igazából szóba sem kerülhetett magyar edző egyik válogatottnál sem, ami az edzőképzés kritikája is.

A négy, BL-ben érdekelt topcsapat közül csak a Fradit irányító Elek magyar, Győrben, Veszprémben, Szegeden is spanyol edző irányít. A veszprémi Xavi Sabaté a kapitány is egyben.

"Egységes és összetartó válogatottat szeretnék, hogy kemény munkával ott legyünk a nagy versenyeken és végső célként a 2020-as tokiói olimpián" - fogalmazott Rasmussen, aki a nyártól Magyarországra költözik családjával. Hozzátette: készen áll a munkára, és bízik benne, hogy a csapat is készen áll rá.

A szövetség jóváhagyásával klubcsapatnál is vállalhat munkát a szakember.

Rasmussen bemutatkozása nagy tornán a decemberi Európa-bajnokság lehet, Svédországban.