Auguszta
-4 °C
2 °C

Mélypont, még sosem voltunk rosszabbak a kézi Eb-n

2016.12.14. 19:48
A magyar válogatott 26-26-os döntetlent játszott az olimpiai bajnok orosz csapattal a svédországi női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének szerdai zárónapján.

A magyarok a nemhivatalos végeredmény szerint - egy győztes meccsel - a 12. helyen fejezték be a kontinensviadalt, és az Eb-k történetében először fordult elő, hogy nem jutottak a tíz közé - fogalmazta meg az MTI.

Az oroszok negyven másodperc elteltével büntetőből szerezték meg a vezetést, és bár Görbicz Anita hétméterest hibázott, Erdősi Ildikó szélről egyenlített.

Az együttesek fej-fej mellett haladtak, a magyarok a 8. perc végén, 5-4-nél vették át először a vezetést.

A kapuba becserélt Szikora Melinda védései és a javuló támadási hatékonysággal, egy időkérést után a 20. percben először alakult ki kétgólos különbség: 10-8-ra lépett el Kim Rasmussen szövetségi kapitány csapata.

Sőt a 23. perc elején 12-9-re nőtt a magyar előny. Az oroszok is időt kértek, három perccel a szünet előtt újra egyenlő volt az állás (12-12), a szünetre pedig egygólos magyar fórral vonulhattak el a csapatok.

A fordulás után Klivinyi Kinga állította vissza a kétgólos különbséget (15-13), nemsokára már a négytalálatos előnyért támadhatott többször is a magyar csapat, ám a 42. percben újra egyenlítettek az oroszok (19-19), így Kim Rasmussen időt kért.

A taktikai megbeszélés ellenére az oroszok átvették a vezetést, a 48. percben 21-23 volt az állás magyar szempontból.

Kiss Éva beállva ziccert védett, ennek is köszönhetően az utolsó kilenc percre fordulva 24-24 állt az eredményjelzőn, az oroszok pedig időt kértek.

Nyolc perccel a vége előtt Klivinyit már sokadszor kellett kemény ütközések után ápolni, ezúttal azonban Viktorija Zsilinszkajtye ütésért piros lapot kapott, a magyarok pedig egyenlítettek (25-25).

Három és fél perccel a dudaszó előtt emberhátrányba kerültünk, ám döntetlenre tudta menteni a csapat ezt a szakaszt, egy perccel a játékidő letelte előtt pedig azonos létszámnál a vezetésért támadhatott.

A magyar válogatott hét a hat ellen próbált betalálni, Kovács Anna lövése nem talált kaput, az oroszok időntúli szabaddobásából sem lett gól. Így akárcsak két éve Győrben, ezúttal is döntetlen született a két csapat találkozóján.

"Nagyon fáradtak a lányok, járni sem tudtak szinte, de büszke vagyok rájuk, mert mindent beleadtak" -

értékelt Kim Rasmussen az M4 Sportnak. Hozzátette, látta a hibákat és a lehetőségeket a fejlődésre, de később fogja értékelni mindazt, ami történt. 

A másik középdöntős csoport délutáni mérkőzésén a világbajnoki ezüstérmes hollandok 29-24-re legyőzték a legutóbbi kontinenstornán döntős spanyolokat.

Magyarország-Oroszország 26-26 (14-13)
a magyar csapat gólszerzői: Kovács A. 6 (4), Hornyák, Klivinyi 4-4, Kisfaludy 3, Bódi, Görbicz, Lukács, Schatzl 2-2, Erdősi 1