Egy ritka furcsa ítélet megroppantotta a kéziseket

000 JZ4YW
2017.01.14. 22:29
Második mérkőzését is elvesztette a világbajnokságon a kéziválogatott, pedig a horvátok ellen voltak jó periódusaink, aztán jött egy furcsa ítélet. A vége 31-28 a horvátoknak.

A magyar férfi kézilabda-válogatott a németek elleni 27-23-as vereség után a második nap egy újabb rangadóval folytatta a szereplését a franciaországi világbajnokságon.

Az első naphoz képest megint egy új felállással kezdtünk védekezésben, Schuch és Ligetvári volt a védelem közepén, Zubai és Bodó kettesben. Nagy László nem melegített, nem játszhatott, de az összes gesztusáén látszott, együtt él a játékkal, a kisebb szünetekben is folyamatosan biztatta a társait.

Na, de vissza a meccshez. Ligetvári blokkolt, Mikler egy bravó kiáltással adta a tudtára, köszöni. A jelenet is igazolta, hogy segítették egymást a mieink, egymást irányították, így mintaszerűen mozgott a magyar fal.

Harsányi középről megszerezte az első gólt, miután Lékai bevarázsolta neki a labdát. Már eltelt öt perc, amikor Strlek egy labdaeladás után végigrohant a pályán. Bánhidi beállóból, Mandalinic átlövésből volt pontos.

Duvnjak lőtt egy gólt, de kiállították, nem igazán lehetett érteni, mi történt. Schuchot utána küldték, de megint egy labdaeladás kellett a horvátok találatához. Horvat fejezte be a támadást, aztán a hetesét kihagyta. Balogh viszont megtalálta a rést, Juhász egy gyors támadás után pattintott, Lékai pedig kiszúrta, hogy van egy kis hely, betört, és nem hibázott. Bodó iramodott meg Mikler védése után, 6-3-ra módosította az állást.

Időkérés után Streleknek húzták le a szélre a labdát, ő pedig belőtte. Mivel az első hetest kapufára lőtték, a másodikat Mandalinic vállalta el, és ő Mikler lába alatt be is lőtte.

Juhász a szélről válaszolt, Lékai megverte a védőjét, és a jobb alsóba ragasztotta a labdát. A balkezes szélsők góljai jöttek, Ligetvári labdát szerzett, de Stevanovic megfogta a ziccerét. Sem akkor sem, sem Juhász üres kapus próbálkozásánál nem sikerült – a visszatérő kapus kiütötte a labdát - ellépni négy góllal. Így maradt a 9-6.

Cindric kibillentette a magyar védőket, és betalált, de Harsányi is pontos volt hetesből.

Ligetvárit kiküldték a bírók, Mikler óriásit védett, majd lement, Sabate kicsivel több mint 4 perccel a félidő vége előtt időt kért. A figura pazarra sikerült, Balogh fejezte be a támadást, szemmel is alig tudták követni a labdát. 11-7 volt a 27. percben, és először volt 4 gólos előnyben a magyar csapat.

Strlek a szélről előbb a rövidbe pattintott – Lékai nem tudta visszatartani -, majd Mikler feje fölé húzta a labdát, ezzel lett 11-9.

Középről a feszes védekezésnek és a sok kapufának hála sokáig nem voltak veszélyesek a horvátok, mígnem Duvnjak szép gólt lőtt, Sebetic pedig észrevette, hogy megnyílt a magyar fal, belépett, és Mikler csak érinteni a labdát, fogni nem.

A félidő végére sok technikai és nem látványos védekezési hibánk volt, ezért is tűnt el pillanatok alatt a megnyugtatónak látszó különbség.

Második félidő

Császár először volt a pályán nálunk, Ancsin és Dzsamali is jött átlövőnek. Császár passza után Bánhidit leterítették, Harsányi hetese ezúttal a kapufán csattant.

Duvnjak passzív jelzés alatt találta meg a jobb felsőt, 20 perc után vezettek ismét a horvátok.

Császár elhajlásból, Ligetvári szinte a szélről volt eredményes. Mamic és Duvnjak után Harsányi jött. A saját kipattanóját szedte össze, és másodszorra, már a láb alatti területet választotta.

Mamic eljátszotta, hogy passzol, de betört, az övé lett a 15. horvát gól. Harsányi középről egyenlített, Strlek egy gyors támadás végén, Cindric szép cselek után a 40. percre 17-15-re alakította a meccset. Sabate időt kért, mert a hat beszedett gól 10 perc alatt tényleg sok volt.

Mikler büntetőt fogott, Dzsamali 2 kapufa után a hálóba bombázott. Horvat lövésénél mindkét kapufa velünk volt, Strlek elfutott, és nem hibázott egy labdaszerzés után, utána viszont Dzsamali találata (18-17 oda) után a meccs legfurcsább jelenete jött.

A honosított játékosnak majdnem leszakították a fejét a védők, de a bíróktól ő kapott két percet. A lett játékvezető műesést mutatott, ami egészen kizárt volt, hiszen a két védő közé lépett be, és biztosan nem akart rájátszani semmire. Az egész magyar pad felugrott, Sabaté sárgát kapott reklamálásért, Nagy a zsűrielnököt győzködte, természetesen hasztalan, nem vonták vissza az ítéletet. 

Ebből a két perces büntetésből igen jól, és 3 góllal jöttek ki a horvátok, noha Balogh Zsolt az egész vb egyik legemlékezetesebb gólját lőtte.

A kezdőkörben észrevette, hogy a védők és a kapus még örülnek - Horvat gyorsan kihasználta a létszámfölényt -, egymással beszélget és egymást tüzeli, és a bal alsóba lőtt. Akkor 19-18 volt oda - sajnos, ekkor volt utoljára szoros az állás -, de egy pillanat alatt 22-18 lett.

Nekünk pedig nem maradt más, mint hogy loholjunk az egyre jobban játszó, és több teret kapó, és a távolról bátran próbálkozó és egyre pontosabb horvátok után. Mivel nem sikerült féken tartani az átlövőket, ez a 3-4 gólos különbség mindvégig kitartott.

Balogh a folytatásban is pontos volt, Bodónak is voltak nagyszerű lövései, de nem volt esélyünk, hogy igazán szoros legyen a hajrá.

Úgy lett 31-27 lett, hogy a szélről bemozgó Horvat Duvnjaknak kínai figurára tette fel a labdát, ő pedig háttal a kapunak húzta be Fazekas lábai mellett. Még egy magyar gól volt a végén, de ez a lényegen már nem változtatott.

Szoros meccs volt, és a horvátok kegyetlen tempót diktáltak, és lehet, hogy a furcsa ítélet nélkül is nyertek volna, de az döntően meghatározta a meccset. Mert akkor kapták a nagy lökést a horvátok.

Két vereséggel kezdtünk, de a csoport harmadik helye így is elérhető.

"Ezt vártuk, ez a realitás, hiszen a horvát válogatott az egyik legjobb a világon - mondta Javier Sabaté szövetségi kapitány. - Nincs semmi probléma, jól játszottunk, ma is büszke vagyok a csapatunkra. Nincs kifogás, de Nagy László nagyon hiányzott. Az első félidőben remekül kézilabdáztunk, de a másodikban védekezésben már nem bírtuk. Csoda, hogy az utolsó tíz percben volt lehetőségünk az egyenlítésre. A küzdeni tudásunk óriási volt, le a kalappal a játékosok előtt. Megmondtuk a világbajnokság előtt, hogy nem mi vagyunk az esélyesek, de közel vagyunk a legjobbakhoz. A célunk a csoport harmadik helyének megszerzése, jól fog jönni egy kis pihenő a következő mérkőzésünk előtt."

Horvátország-Magyarország 31-28 (11-11)

Rouen, 5 200 néző, v.: Licis, Sondors (lettek)

lövések/gólok: 49/31 (63%), illetve 46/28

gólok hétméteresből: 3/1, illetve 3/2

kiállítások: 8, illetve 6 perc

Magyarország: Mikler - Harsányi 6, Zubai, Schuch, Ligetvári 1, Bodó 3, Juhász Á. 2. Cserék: Fazekas (kapus), Balogh Zs. 6, Bánhidi 2, Lékai 4, Császár 2, Jamali 2, Ancsin