Ödön
1 °C
11 °C

Pont nélkül, utolsóként esett ki az Eb-ről a kéziválogatott

HUSZ3971
2018.01.17. 20:18
Csak ha rossz napunk van, akkor nyerhetnek ellenünk a csehek, ezt vizionálta az Európa-bajnokság előtt Lubomir Vranjes kapitány. Nem volt rossz napja a válogatottjának, a csehek mégis viszonylag simán legyőzték. Az első félidő közepén átvették a vezetést, és végig domináltak. Pontosan úgy, ahogy mi szerettünk volna játszani. Vranjes még nem nyert meccset a csapattal.

A magyar férfi kézilabda-válogatott egy sima (Dánia 25-32), és egy reményt keltő vereséggel (Spanyolország 25-27) várta a csoport harmadik, továbbjutásról döntő meccsét a horvátországi Európa-bajnokságon.

A csehek 17 gólos zakóval nyitottak a spanyolok ellen, majd váratlanul legyőzték egy góllal az olimpiai bajnok dánokat. A mieink tehát győzelmi kényszerben voltak, de a győzelem különbsége nagyon nem volt mindegy a továbbjutás miatt. Ha csak hárommal nyerünk, akkor nem a saját kezünkben van a sorsunk.

Aztán mint a meccs mutatta, még a szoros győzelem sem jött össze. 2010 után most sem folytathatjuk a középdöntőben, és most is a csehek akadályozták meg.

Első félidő

Lubomir Vranjes kapitány cserélt a meccs előtt, két szélsőt hívott be, mintha azt akarná éreztetni, eddig inkább a védekezésen volt a hangsúly, mostantól viszont használni fogjuk a széleket is, mert nyerni akarunk.

Az első támadás a miénk volt, Lékai irányított, Bánhidi volt a beálló, Ancsin és Bodó a két átlövő, Hornyák és Juhász a két szélső. Lékait nem tudták lefékezni, a felső sarokba vágta a labdát, majd a csehek kapufája után Ligetvárit csak két percért tudták megállítani. A veszprémi átlövő mellett Schuch állt be a védelem tengelyébe. Az elején nem is működött rosszul.

Bodó kihasználta az előnyt, Mikler védett egy nagyot, Kasparek az ötödik percben lőtte a rivális első gólját. (2-1)

Az első 10 perc végére 4-4 lett, a magyar hibákat, elhamarkodott támadásokat azonnal büntették a csehek, pedig Mikler két bravúrt is bemutatott.

A balkezes Hornyák alakította 7-6-ra a meccset, ami elsősorban azért kiemelendő, mert ez volt az első klasszikus szélsőgólunk az egész tornán. A balatonfüredi Kasparek és a német kettőben játszó Zdrhala vitte az ellenfelet, ahogy erre számítani is lehetett.

Az első negyedóra végére 8-8-at mutatott az eredményjelző, Mikler óriási védéssel nem hagyta, hogy átvegyék a vezetést, de miután Galia is ziccert fogott a túloldalon, és indított, Cip kihasználta. Majd ugyanez volt a forgatókönyv, Lékai ismét hibázott, Galia indított, Cip rohant, és máris 10-8 lett oda.

Juhász Ádám a szélről befejezett kínai figura végén egy támadást, de ez már csak a felzárkózást jelentette.

Zdrhala hetesével a 20. percben már 9-11 volt, Lékai kihagyott hetese után már a három gólos különbségért támadtak. Mikler előbb védett, aztán Becvart nem sikerült feltartóztatni, Zdrhala pedig most a magyar kapus lábai között találta meg a helyet. (10-13)

Lubomir Vranjes időt kért.

Behozta Bartókot, de elsőre mellédurrantott, a túloldalon Becvar azonban utalt talált a jobb felsőig. Juhász a kapura lőtt, még mélyebbre kerültünk a hullámvölgyben, pláne, mert Hrstka már Borbélynak dobta büntetőből a 10-15-öt jelentő gólt.

Bodó gólját elvették a francia bírók, Petrovsky csak piros lappal tudta megállítani Bartókot, Hornyák a szélről közel 10 percig tartó magyar gólcsendet tört meg. A félidő utolsó magyar támadásánál már ő is hibázott, Bodó pedig egy méterrel vágta a léc fölé a labdát. Így maradt a 11-15, és a tanulság, nem fér bele ennyi hiba.

Második félidő

Balogh és Ancsin egyszerre volt a pályán – utóbbi húzódott le a szélre –, mint az előző meccseken, Szöllősi lett a beálló, Fekete a balszélső. Kaspareket le kellett cserélni, de a különbség csak nem akart csökkenni, mert ha Mikler védett, Galia is. Illetve a Kaspareket váltó Stehlik is betalált.

A csehek kettőt cseréltek védekezésről támadásra, de valahogy rendezettebb volt a játékuk, náluk két kapitány van, Jan Filip a támadásért, Daniel Kubes a védekezésért felel.  

Már hattal is vezettek a csehek, a 41. percre ez a különbség megfeleződött, Balogh és Fekete lendítette tovább a csapatot. (16-19)

Labdaszerzés után Lékai rohant végig a pályán, a csehek időt kértek. Hrtska hetese kimozdította őket a holtpontról, Ancsin labdáját pedig megfogta Galia, Zdrhala talpról, kicsit kiszorított helyzetből is bevágta, majd kaptunk egy lerohanásgólt, a magyar szurkolók elhalkultak, mert megint öt volt közte (17-22), a felzárkózás lehetősége elillant.

Vranjes beküldte Feketét, hogy külön őrizze Zdrhalát, előtte hosszan beszélt a vonal mellett Lékaival.

Balogh és Lékai szűkített a hátrányon, akkor azonban Stehlik a szélről kilőtte a rövid felsőt.

Az utolsó tíz percre 25-21-es cseh vezetéssel kanyarodtak a csapatok, az időkérés után Bodó tisztára játszotta magát egy pattintós csellel, és a kapus feje fölé bombázott.

Zdrhala tizenkettedik és tizenharmadik góljával lett ismét négy a különbség. Utána volt egy pazar támadásunk, Bartók fejezte be a kínai figurát, Lékai pedig betört és bepattintotta.

Amikor egyre zárkózhatottunk volna fel, egy könnyelműség miatt odalett a magyar támadás, Zdrhala pedig ihletett formában volt, és szétlőtte a jobb felsőt. Az utolsó 5 perc így 28-25-ös magyar hátránnyal indult.

A 30. cseh gól egy megpattanó labdából jött, amit akár szimbolikusként is lehetett értelmezni: semmi sem megy, a csehek jobban jönnek ki ezekből a helyzetekből.

A magyar válogatott végül 33-27-es vereséget szenvedett, és 2010 után nincs a középdöntőben. Az előzetesen nem túl erősnek gondolt csehek pedig a középdöntőben vannak, ráadásul két ponttal.

Az Európa-bajnokság előtti minimális cél sem teljesült,

nem fogunk hat meccset játszani, és pillanatnyilag csak annak örülhetünk, hogy nem lesz az utolsó, tizenhatodik helyezett a magyar csapat.

Sokat elárul a nézőtér hangulatáról, hogy egyszer

megszólalt a "kurva gyenge" kórus, vagyis a drukkerek a futballhoz hasonlították a válogatott teljesítményét.

Amikor a csehek ünnepeltek, pár drukker akkor sem tudta megbocsátani ezt a vérszegényt teljesítményt.

Elgondolkodtató, hogy Zdrahalát sehogy sem tudta semlegesíteni a magyar védelem, és 14 góllal fejezte be a meccset. Bár nálunk a BL-ben edződő játékosok vannak, semmi különöset nem mutattak. Az nem lehet mentség, hogy voltak jó periódusaink, mert viszonylag régóta 60 percig tart egy meccs.

A 2016-os Eb-n is a világ egyik legjobb edzőjével (Talant Dujsebajev) vágott neki a magyar válogatott, akkor is kínos vereségei voltak.

Most is BL-győztes szakember ül a magyar kispadon, de most már a legjobb 12-ig sem jutottunk el (két éve legalább az összejött.

Látva ezt a megfiatalított csapatot, az a hosszú távra vonatkozó kérdés, hogy ez lesz-e a sorsunk. El kell fogadni éppen most, hogy szűkebb évek jönnek – epizodisták leszünk –, amikor messze a legtöbb pénz van a tao-milliárdok miatt a sportágban.

A tavalyi vb-n még legyőztük a kényelemesen játszó dánokat a nyolcaddöntőben, de már figyelmeztető jel volt, hogy a fehéroroszok jobbak voltak nálunk. A vb-selejtezőre mázlival kaphatunk szerencsés sorsolást, de ha azt is kapunk, akkor is kemény feladat vár ránk júniusban.

Borítókép: Huszti István / Index.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?