Mocsai meghívta Vranjest Balatonboglárra

2018.02.01. 21:29


Mocsai Lajos nem érti Ljubomir Vranjes kritikáit, egyúttal - mint azt a DIGI Sport híradójában elmondta - meghívja a férfi válogatott svéd edzőjét a Nemzeti Kézilabda Akadémiára, hogy nézze meg, hogyan dolgoznak.

"Két meccset nyerni az Eb-n, talán ez a reális. De én nem szeretem a realitásokat, szóval megpróbálunk ezen változtatni" - nyilatkozta a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság előtt Ljubomir Vranjes a Sport 24-nek.

A magyar válogatott három vereséggel kullogott haza az Eb után. Ezek után az M4 Sportnak nyilatkozó szövetségi kapitány kritizálta a magyar utánpótlásképzést, erőnlétben gyenge magyar játékosokról beszélt, és azt mondta, a fizikai felkészítéssel foglalkozni neki már nem feladata.

A korábbi női és férfi sikerkapitány, Mocsai Lajos másképp vélekedik.

"Az utánpótlásban a Nemzeti Kézilabda Akadémiát a világ kézilabda-szövetsége mintaprojektként próbálja kezelni, és valószínűleg a világ egyik kiemelt kézilabdaképző központja lesz. Tehát feltételezni azt, hogy az ott dolgozó szakemberek és az ott lévő sporttudományos háttér nem tudja, hogy mit kell csinálni - én ezt nem tudom elfogadni" – mondta Mocsai Lajos az általa vezetett balatonboglári akadémiáról.

"Megnyugtatom, hogy ha lejön hozzám, szeretettel meghívom a kézilabda akadémiámra, hogy milyen képességfejlesztés folyik" – üzent Vranjesnak.

A svéd szakember azt is hiányosságként emlegette, hogy a magyarok csak a támadást gyakorolják, és kevesen játszanak kétirányú kézilabdát a klubjukban.

"Ha ő azt feltételezi, hogy mi nem tudjuk, hogy a támadás és a védőjáték azonos mértékben fontos, kiegészítve a lerohanásokkal és a visszarendeződéssel, és ennek nincsen meg nálunk a sporttudományos kutatási háttere, hogyan kell végrehajtani, akkor jelzem, hogy ezen már rég túl vagyunk, mert akkor eddig sem tudtunk volna eredményt elérni" – fogalmazott a Testnevelési Egyetem rektora, aki női kapitányként olimpiai ezüstöt nyert, a férfiakkal pedig Londonban négy közé jutott.

A tavalyi vb-bronzérmes Szlovénia elleni világbajnoki pótselejtezőn viszont tényleg nehéz lesz jó eredményt elérni. Négy éve Mocsai Lajosnak egy talán erősebb magyar csapattal sem sikerült a továbbjutás, az akkor a magyarok olimpiai részvételébe is került.

"Ha jól föl tudunk készülni, kellő idővel, a védelem megfelelő megszervezésével - mert az nem lehet, hogy egy cseh balátlövő 10 vagy annál több gólt lő nekünk úgy, hogy nincs előtte megfelelő védelem -, ezt meg kell tudnunk szervezni a mostani játékosállományból, és akkor van reális esélyünk, hiszen a második mérkőzés Magyarországon lesz, így ezt nem látom reménytelennek."

Mocsai Lajos szerint időt kell adni a kapitánynak, és amiben csak lehet, segíteni kell. „Egy jó kisugárzású, eredményes klubedzőről van szó, egész más terület a nemzeti válogatottnak egy világverseny, neki ezt az utat meg kell találnia, nekünk pedig meg kell találnunk, hogyan tudjuk segíteni a munkáját.”