11 év után elbukott a Veszprém, a Szeged a bajnok

DBOGI20180520009
2018.05.20. 17:03
Az egész meccsen nem állt úgy a bajnoki címvédő Telekom Veszprém, hogy megvédje a bajnoki aranyat, csak az utolsó pillanatban. Akkor azonban, az utolsó támadásnál Blagotinsek hibázott. Volt itt hol a csapatunk, kurva gyenge, de a végén nagyon nagy biztatást kapott a hazai csapat. Most nem lett elég.

A férfi kézilabda magyar bajnoki döntő első meccsét a Mol-Pick Szeged hazai pályán négy góllal megnyerte. A 32-28-as siker inkább a vendég és címvédő Telekom Veszprémre volt hízelgő. A görcsösség és az erőlködés volt jellemző a veszprémiekre az első meccsen, míg Juan Carlos Pastor csapata gördülékenyebben, lényegesen nagyobb sebességgel játszott.

A négygólos előny persze nem tűnt ledolgozhatatlannak, de ha azt vesszük, hogy a Veszprém nem emelkedő íven volt, inkább csak a szenvedést lehetett érezni rajtuk az elmúlt hetekben, így egyértelműen a szegediek voltak előnyösebb helyzetben. Bajnoki címükre a fogadóirodák már csak 1,6-os szorzót adtak, míg a hazaiak aranyára 2,2-es volt a szorzó.

A Pick-Szeged a szezon közben jelentős hullámvölgybe került, de miután Buntictól megszabadultak, érezhetően jobban és energikusabban játszottak. A kupadöntőt ettől még elveszítették – Alilovic remekelt -, de a múlt héten érezhetően ellenfelük felett jártak.

Lékai Máté ezúttal sem lehetett a pályán, ujjtörése nem jött rendbe.

Nemcsak az ő távollétén múlt azonban a második hely.

A hazaiak semmit sem tanultak az előző meccsből, mert puha védekezéssel kezdtek, és nem lehetett érteni a stratégiájukat sem, hiszen ha nem védekeznek és csak a gyors támadásokban bíznak, azzal nem jutnak előrébb.

1-5 után sem sikerült felgyorsulni, 5-11 után pedig a lelátó véleményt mondott: „hol a csapatunk.”

7-11-nél emberelőnyben Thiagus szerzett labdát, az indítás után könnyű gólt lehetett lőni.

11-14-nél volt egy érdekes jelenet, a Szeged időt kért, nagyon kevés volt hátra az előnyükből, és azonnal tudták, milyen figurát kell húzni, hibátlanul meg is csinálták, és Sostaric kínai figura végén lőtt a kapuba.

DBOGI20180520002
Fotó: Bodnár Boglárka

Az első félidő utolsó percében – páros kiállítás volt érvényben - megint pontatlan volt a Veszprém, Blazevic az üres kapuba pattintotta a labdát. Megszólalt a kurva gyenge kórus, ami nyilván nem esett jól a hazai játékosoknak.

Második félidő

14-17-tel fordultak a csapatok, és a fordulás után a Szeged elveszítette a fonalat. Ötperces gólcsend után Srsen vitte tovább csapatát, majd Thiagus szerzett labdát, és meg sem állt a kapuig. (16-19) Egy pillanat alatt három gól lett a különbség, és lekerült a vendégekről átmenetileg a nyomás. Sigurmansson azonban büntetőt hibázott.

A 40. percre a mindent egy lapra feltevő Veszprém egyenlített Ilics és Blagotinsek találataival (19-19), Mikler bravúrja után viszont nem Nagy lövését fogta Sego, így a vezetést nem tudták átvenni. Majd amikor Nenadic próbálkozott, és a blokkon irányt változtatott a lövést, a horvát kapus valahogy még vissza tudott nyúlni.

Így a 42. percig kellett várni arra, hogy vezessen a Veszprém - akkor Sulic egy pattintással volt pontos -, a döntő két meccse ideje alatt először került gödörbe a kihívó.

Pastor megint időt kért, Bodó labdát veszített, Gajic a kapuig rohant. 

A 7-6-os játékra váltott a Szeged, mert nem volt más esélye. Bodó bevágta a labdát, ezzel 21-20 lett. Nagy László következett, majd Bodó labdát szerzett védekezésben, és a legjobb helyre lőtt: a kapuba.

Ilics mellélőtt, Sostaric labdáját fogta Mikler, a támadások egyre hosszabbak és vontatobbak voltak, lassult a tempó is. Tönnesen találata miatt az utolsó 10 percre 23-21-gyel fordultak rá a csapatok.

Bodó megint előhúzott valamit, ő tartotta a lelket a csapatában. Nenadic válaszolt rá. Bodó és Blagotinsek a 42. percre a 25-23-ra módosította az állást. A szlován beálló a bal kezével, vagyis gyengébbel továbbította a labdát a Sego mögé, a kapuba.

Gabert kiállították, Srsen gólját nem adták meg, Bodót megállította a kapufa, Ilics rosszul passzolt, vagyis a létszámhátrányt kapott és lőtt gól nélkül hozta le a vendégcsapat.

Skube rossz lövése után törlesztett Schuchnak - megrúgta -, a beálló azonban nem hagyta annyiban, megráncigálta, ezért őt is kiállították.

Manaszkov a kapuba lőtt a szélről, Sostaricot is kiállították. 24:39-nél 26-23 volt az állás.

Jöhetett a mindent eldöntő utolsó öt perc.

Bodó Richárd kicsit kiszorítva, Gajic fölött a rövid sarokba húzta vissza a labdát, Mikler nem védhette. Sego azonban lábbal kitolta Gajic kísérletét. Az először a pályára kerülő Zsitnyikov erre ritka fontos gólt lőtt. Három percce a vége előtt 26-25 volt.

Tönnesen gyors gólt lőtt, Zsitnyikov nem talált be, és két perccel a vége előtt Tönnesen ismét a hosszú alsóba vágta a labdát. (28-25)

És most is Bodó

Egy perccel a vége előtt Bodó most is - sokadszor is - pontos volt, ami azért volt különösen értékes, mert passzív jelzés alatt született.

Tönnesen, szokásához hűen, ezúttal is rendkívül gyorsan válaszolt, Pastor pedig 16 másodperccel a vége előtt időt kért. Öt passzuk volt akkor, és a feladat: az idő lepörgetése.

Skube rosszul passzolt, Bodó kiejtette, a vonalon túlra került a labda. A Veszprém azonnal rohant az aranyért, és a 4 gólos sikerért, de Blagotinsek a dudaszó előtt fölélőtt. Nem volt teljes ziccer, de azért illett volna kaput találnia. 

A Veszprém először állhatott volna úgy a két meccsen, hogy az övé a bajnoki arany, ha a szlovén beálló belövi a labdát, de mivel hibázott, 11 év után újra a Szeged a bajnok. Ez a csapat harmadik bajnoki aranya, az elsőt 1996-ban szerezte.

Összességében: Lubomir Vranjes szerződtetése eddig nem volt jó húzás, mert a BL-ben a tizenhat között váratlanul kizuhant a csapata a dán Skjern ellen. Ráadásul a válogatottal is bukott az Eb-n - nem jutott tovább a csoportból - a svéd szakember, 3 hét múlva vb-selejtezőn javíthat Szlovénia ellen.

Telekom Veszprém - MOL-Pick Szeged 29-26 (14-17)
gólszerzők: Tönnesen 5, Gajic, Nenadic, Manaszkov 4-4, Ilic, Jamali, Blagotinsek 3-3, Nagy L. 2, Sulic 1, illetve Bodó 7, Sostaric, Skube 4-4, Källman 3, Thiagus Petrus, Sigurmannsson 2-2, Bánhidi, Blazevic, Srsen, Zsitnyikov 1-1

A párharcot 58-57-es összesítéssel a Szeged nyerte.

„Egy álom vált valóra, csak ennyit tudok mondani, és persze nagyon boldog vagyok. Több volt az első meccsben, most jól kezdtünk, de belefáradunk, amit várni is lehetett. Kicsit kezdtem kapkodni az első félidő végén, úgy jöttem vissza, hogy lesz, ami lesz, lövök. Jól sült el” – mondta a meccs embere, Bodó Richárd az M4-nek.

A veszprémi edző, Lubomir Vranjes arról beszélt, úgy kezdtek, ahogy nem szabadott volna: szörnyen. Megvolt ugyanakkor az esélyük, de a Szeged jól játszott. Sokszor veszítettek a szezonban olyan meccset, ami nem az elengedhető kategória.

„Mivel idősödő a csapat, az volt a terv, hogy átformálják. Időbe telik a változás, Sok a sérült, mit akarnak még a drukkerek?” – mondta, miután kifütyülték az ezüstérem átvételekor, és egyébként sem talált a csapat és a tábor egymásra.