Hihetetlen hangulatra számítanak a magyar kézisek az Eb-n

000 8ZN6VK
2022.01.04. 16:45
Bő egy hét, és kezdetét veszi az idei év egyik legjobban várt magyar vonatkozású sporteseménye: rajtol a részben hazai rendezésű férfi kézilabda-Európa-bajnokság. A nemzeti együttes már javában készül a megmérettetésre, Gulyás István és a szakmai stáb irányításával a csapat a telki edzőközpontban alakította ki bázisát. Itt tartott hétfőn este médianyilvános edzést a válogatott, amelyen az Index is ott volt. A szövetségi kapitány mellett több játékost is megkérdeztünk a várakozásokról.

Gulyás István először arról beszélt, mennyiben különbözik a mostani felkészülés az eddigiektől. „Hanusz Egon és Máthé Dominik csak a napokban tudott csatlakozni hozzánk, edzőkollégánk, Chema Rodríguez viszont a családját érintő koronavírusos esetek miatt egyelőre még nincs velünk. Összességében viszont a felkészülésünk nem tér el a megszokottól, az, hogy itt lehetünk Telkiben, remek lehetőség, minden külső ingertől el vagyunk zárva.”

A szakember elárulta, ez már a harmadik fázisa az edzőtábornak, december 16-tól 22-ig, valamint 27-től 30-ig már volt összetartás, akkor a fizikai munkán volt a hangsúly, a harmadik etapban viszont már a labdás edzéseké és a taktikáé lesz a főszerep.

A mostani stáb irányításával a harmadik világversenyére készül a válogatott, amely a 2020-as Eb-n a kilencedik, a 2021-es vb-n az ötödik helyet szerezte meg.

A szövetség megfogalmazta az elvárásokat, az első nyolcba kerülés a cél. Beszéltem kollégákkal, korábbi csapattársakkal, és szerintük, valamint szerintünk is ez a realitás, a játékosok is így érzik.

Gulyás István az Index kérdésére a csütörtöki Fehéroroszország, valamint a szombati Bahrein elleni edzőmérkőzésekről is szót ejtett. „A bahreinieknél sok az alacsony játékos, rengeteget egy az egyeznek, így hasonló a stílusuk, mint a hollandoké. A fehéroroszok komoly játékerőt képviselnek, a legtöbben a keretből hétről hétre a Bajnokok Ligájában edződnek, sokat lőnek kintről, jó beállósuk van, így az ilyen típusú ellenfelekre is készülhetünk ellenük.”

A szövetségi kapitány végül megjegyezte, reméli, hogy már ezeken a meccseken is stabil lesz a védekezés és annak ellenére gördülékeny a támadójáték, hogy a decemberig tartó klubszezon miatt biztosan fáradtabbak lesznek a játékosok a megszokottnál.

Lékai Mátét először a szilveszterről kérdeztük. A Telekom Veszprém irányítója viccesen elmondta: nagyjából öt éve már az ötvenévesekre jellemzően ünnepel: családja körében, társasjátékozással köszöntötte az új évet. Természetesen az Eb-vel kapcsolatban is elmondta a várakozásait. 

Óriási élmény lesz hazai közönség előtt játszani, de az még jobb lenne, ha valami kiugró eredményt érnénk el. Azt persze tudni kell, hogy az Európa-bajnokság a legerősebb világverseny, nagyon közel vannak egymáshoz a csapatok, ha kétszer egymás után lejátszanánk minden meccset, biztos vagyok benne, hogy teljesen más eredmény születne. Nüánszok fognak dönteni, rendkívül szoros a mezőny.

Lékai szerint a mostani válogatott legnagyobb erőssége maga a csapat, mert bár egyénileg is vannak világklasszis kézilabdázók a keretben, mint Bánhidi Bence vagy Mikler Roland, a játékosok nagybetűs csapatként küzdenek egymásért és a címeres mezért az utolsó pillanatig.

Ha már a Pick Szeged kapusa szóba került, Mikler Rolanddal is váltottunk néhány szót. „Játszottunk már nagy közönség előtt, de olyanra még nem volt példa, hogy húszezer ember nekünk drukkoljon. Hihetetlen hangulatra számítunk, és rendkívül fontos lesz a kiélezett helyzetekben a szurkolók támogatása. Fontos, hogy ez ne teherként üljön a vállunkra, de mentálisan is készülünk az Eb-re.”

A 37 éves kapus elárulta, álmai vannak, de konkrét célokat egyelőre nem fogalmazott meg a kontinensviadallal kapcsolatban. „A minimális cél a csoportból való továbbjutás, lehetőleg az első helyen, hogy a középdöntőbe pontokat vigyünk magunkkal. Ennél tovább nem tekintek, lépésről lépésre kell haladnunk, szerintem akkor érhetünk el a legtávolabb.”

Mikler elmondta, a szegedi öltözőben is szóba került már az Európa-bajnokság, ahol a külföldi játékosok elismerően beszéltek a magyar válogatottról, és a légiósok is biztosak benne, hogy a Magyarországon tapasztalható szeretet és szurkolás a sportág iránt óriási előnyt jelenthet majd a hazai csapatnak.

Szita Zoltán őszi szezonját sérülések nehezítették, ám ha pályán volt, jól érezte magát, így ő is bizakodva érkezett a válogatotthoz.

Lelkiismeretesen készülünk, ahogyan tettük azt a malmői Eb vagy az egyiptomi vb előtt is. Minőségi munkát végzünk, a körülmények tökéletesek itt, Telkiben, úgyhogy remélem, sikeres torna vár ránk.

A Wisla Plock színeiben szereplő balátlövő utolsó idényét tölti Lengyelországban, nyáron ugyanis Szegedre igazol, elmondása szerint azonban egyelőre nem gondol a váltásra és a hazatérésre. 

Máthé Dominik egy héttel ezelőtt pozitív koronavírustesztet produkált, így karanténba került, a napokban azonban már negatív mintát adott, így hétfőn ő is csatlakozhatott a kerethez. 2022 nyarától a PSG-t erősítő jobbátlövőt állapotáról kérdeztük.

„Szerencsére jól vagyok, a karantén alatt is tünetmentes voltam. Eleinte nem végezhettem semmilyen edzésmunkát, de aztán otthon tudtam futni, valamint kondizni is egy kicsit. 

Nem vagyok még százszázalékos állapotban, de nagyjából egy hetem van rá, hogy visszanyerjem a formámat, keményen fogok dolgozni érte.”

A magyar férfi kézilabda-válogatott január 6-án, csütörtökön 18 órától Fehéroroszország, január 8-án, szombaton szintén 18 órától Bahrein ellen vív felkészülési mérkőzést Szigetszentmiklóson.

Az Európa-bajnokságon január 13-án, csütörtökön 20:30-kor Hollandia ellen kezdi meg szereplését a csapat Budapesten, az új, népligeti sportcsarnokban.

(Borítókép: Anne-Christine Poujoulat / AFP)