Súlyos vereséget szenvedett a női kéziválogatott Norvégiától

2024.04.04. 20:41
A magyar női kézilabda-válogatott idegenben 15 góllal, 33–18-ra kikapott Norvégiától az Eurokupa-sorozat ötödik fordulójában, így továbbra is a tabella második helyén áll. A záró találkozót szombaton Győrben, Ausztria ellen játssza Golovin Vlagyimir együttese, amely az utolsó találkozó lesz a debreceni olimpiai selejtezős torna előtt.

A megmérettetésen azok a csapatok vesznek részt, amelyek a 2024-es Európa-bajnokságra selejtező nélkül kijutottak. Így a kontinenstorna három rendezője (Magyarország, Ausztria, Svájc) mellett a világbajnoki ezüstérmes Norvégia szerepel. A sorozatban elsőként tavaly októberben éppen a skandinávok ellen lépett pályára a magyar csapat, amely hétgólos norvég sikert hozott (38–31), néhány nappal később viszont az osztrákokat legyőzték (34–32) Klujber Katrinék. Februárban két Svájc elleni összecsapással folytatódott az Eurokupa, amelyet mindkétszer a mieink nyertek meg fölényesen.

 A csütörtöki összecsapás keretébe Böde-Bíró Blanka kisebb bokasérülés miatt nem került be, helyére az utazók közé Bukovszky Anna, a Praktiker-Vác kapusa került, ám a 16 közé Janurik Kinga mellé Szemery Zsófit nevezte a szövetségi kapitány. Az ellenfélnél a két legenda, Katrine Lunde és Nora Mörk hiányzott. 

A norvégok kezdték pontosabban a találkozót, míg a mieink csupán egy gólt lőttek, az ellenfél már az ötödik találatát szerezte Marit Jakobsen lerohanásából az ötödik percben, így korán időt is kért Golovin Vlagyimir (5–1). De ez sem állította meg a skandinávok menetelését, negyedóra után már tíz találatot jegyeztek (10–6). Míg Stine Oftedalék már 13, a mieink csak hét lövésnél jártak ekkor, és csupán szélről, Győri-Lukács Viktória és Szöllősi-Schatzl Nadine, valamint hétméteresből Klujber Katrin révén tudtunk gólt szerezni. A magyar támadójáték a későbbiekben sem állt össze, a norvégok ezt kihasználva tovább növelték az első percekben kialakított előnyt és ötgólos fórral zárták az első félidőt (1611). 

A második harminc perc sem kezdődött jobban: tíz perc után már hét találattal vezettek a piros mezes norvégok, érkezett is az újabb időkérés a magyar kapitánytól. A támadójáték azonban továbbra sem javult, védekezésben pedig nem tudtuk megállítani a rohanó norvégokat: Emilie Hovden értékesített büntetője már a tízgólos előnyt jelentette a skandinávok számára a véghajrá előtt (25–15). Az utolsó percekben sem vett vissza a lendületből a vb-ezüstérmes, és végül súlyos, 15 gólos vereséget szenvedett a magyar válogatott (33–18).

EHF Eurokupa

5. forduló, csütörtök

  • Norvégia–Magyarország 33–18 (16–11)

6. forduló, szombat

  • 17:00: Magyarország–Ausztria 

Az olimpiai selejtező programja:

Április 11., csütörtök

  • 15:30: Magyarország–Kamerun
  • 18:00: Svédország–Japán

Április 12., péntek

  • 18.00: Svédország–Magyarország
  • 20.30: Japán–Kamerun

Április 14., vasárnap

  • 16.45: Kamerun–Svédország
  • 19.15: Magyarország–Japán