2024. július 2. 18:00
Románia
Hollandia
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország

Ezüstérmet szerzett junior női kézilabda-válogatottunk a szkopjei világbajnokságon

2024.06.30. 19:05
A magyar női junior kézilabda-válogatott 29–26-os vereséget szenvedett Franciaországtól a szkopjei világbajnokság döntőjében. Szilágyi Zoltán csapata a 2023-as Európa-bajnoki cím után most egy világbajnoki ezüstöt zsebelt be.

A magyar válogatott három magabiztos győzelemmel kezdte a tornát, először Argentínát, majd Mexikót, és Dél-Koreát múlta felül. Majd a következő etapban Norvégiát és Dániát győzték le Zaj Kláráék, a negyeddöntőben hosszabbítás után 34–31-re Izlandot gyűrték le, az elődöntőben pedig Hollandia sem okozott számukra nagy fejtörést.

A magyar válogatott 3–1-es vezetésével indult a találkozó, a franciák azonban két gyors góllal pillanatok alatt egyenlítettek, majd a kezdeményezést is átvették, de Varga Emília góljával ismét döntetlenre módosult az állás az első félidő derekán (7–7). A vezetést rendre megszerezte a fehér mezes francia csapat, Szilágyi Zoltán alakulata azonban tartotta a lépést, és végül eggyólos hátránnyal zárta az első félidőt (14–13). 

A második játékrész elején zsinórban három gólt lőttek a franciák és megléptek néggyel is (19–15), de Zaj Klára hét (!) védésének, illetve a lerohanásból szerzett góloknak köszönhetően a 47. percben ikszre módosították a piros mezes magyarok az állást, sőt Gém Léna góljával hosszú idő után a vezetés is átvették (23–22). Manon Errard azonban gyorsan egyenlített, majd a kpausnak köszönhetően hosszú gólcsend következett.

A franciák időt kértek, a megbeszélés után pedig ők tértek vissza koncentráltabban a pályára, az utolsó két percet kétgólos előnyről kezdhették meg, miután Faragó Lea kihagyta a büntetőt (25–27). AHiába sikerült ismét betalálnunk, véghajrában az ellenfél már nem hibázott, így három góllal, 29–26-ra megnyerte az U20-as világbajnokságot,

Szilágyi Zoltán csapata pedig a tavalyi Európa-bajnoki cím mellé világbajnoki ezüstérmet zsebelt be. 

A franciáknál az egyformán nyolc gólos Manon Errard és Lilou Pintat volt a legeredményesebb, a magyar csapatból legjobbként Faragó Lea hat gólig jutott, míg Zaj Klára 41 százalékos hatékonysággal 46 lövésből 19-et hárított.

A magyar női válogatott a hatodik világbajnoki érmét nyerte ebben a korosztályban, egy arany és egy bronz mellé most negyedik ezüstjét szerezte meg. A franciák egy ezüst után harcolták ki az aranyérmet.

A torna álomcsapatába két magyar is bekerült, Zaj Klára kapus, Faragó Lea pedig balátlövő poszton lett a legjobbnak választva. 

Női junior kézilabda-világbajnokság

döntő

  • Franciaország–Magyarország 29–26 (14–13)

(fotó: MKSZ/Facebook)