Eltűntek a nézők az NBA-meccsekről

2008.12.11. 14:27 Módosítva: 2008.12.11. 15:19
A nézettségi adatokban egyelőre még nem látszik, de szabad szemmel is jól kivehető, hogy több NBA-csapat is üres lelátók előtt játssza meccseit. Vajon a gazdasági válság az oka, vagy a meccsre járók összetételének megváltozása miatt fogynak a nézők?

Egyre több szó esik az NBA-ben arról, hogy tavasszal több franchise – nem csak kosárlabda, jégkorong és amerikaifutball-klub is - szűnhet meg, vagy költözhet más városba.

A problémák egy része nyilvánvaló, hiszen a tévéközvetítésekben is jól látszik, hogy bizonyos csapatok szinte minden mérkőzésüket üres lelátók előtt játsszák.

A nézőszámok drasztikus csökkenésének okát maguk az érintettek sem tudják pontosan. A leglátványosabb példa a Philadelphia 76-ers, ahol néhány évvel ezelőtt még 20 ezer fölött tudták tartani a nézőszámot, mára azonban 13 ezres átlagukkal a nézettségi mezőny hátsó felében vannak.

A hagyományosan kevés érdeklődőt vonzó csapatok, mint például a Memphis, már régóta küzdenek ezzel a gonddal. Nem is tulajdonítottak különösebb jelentőséget annak, hogy a Grizzlies hazai meccsén már bench-seatet, vagyis a kispad fölötti széksorokba szóló jegyet lehet kapni 200 dollárért, és még így sem sikerül szinte soha 11 ezer fölé tornászni a nézőszámot a 19 ezres FedEx Forumban.

A probléma első jelei a Philadelphia körül kezdtek kialakulni, hiszen hiába ment el Alan Iverson, a 76-ers fiatal, sikerre éhes társaságnak tűnt, ráadásul még sztárt is sikerült igazolniuk, Elton Brandet. Ennek ellenére a nézőszám zuhanása folytatódott, a kérdésekre pedig mindenféle alig védhető magyarázatok érkeztek a csapat vezetésétől.

Tény, a városban most a baseball a legnépszerűbb, a Phillies csaknem harminc év után világbajnoki címet szerzett, ami valószínűleg nem tett jót a 76-ersnek sem. Ráadásul a szezon eddigi részében mindig rosszkor voltak a hazai meccsek, ami miatt nem tudott annyi szurkoló kimenni, ahány szeretett volna – hangzott el többek között a philadelphiai vezetők szájából.

A dolog azonban nem egyedi, és egyre több csapatot érint: Sacramentóban a Kings tavaly szinte minden meccsét telt ház, 17 ezer néző előtt játszotta, most hátulról a második a nézettségi listán, de a Charlotte és az Indiana nézőszámai is drasztikusan csökkennek, és a szakértők szerint ennek már nem csak az az oka, hogy rosszul szerepelnek bizonyos csapatok.

Két éve még egészen más volt a helyzet

A 2006-07-es bajnoki szezonról kiadott statisztikákban az szerepelt, hogy az NBA sorozatban harmadik éve döntötte meg a korábbi évek nézettségi csúcsát. Az azóta is csúcsnak számító 17.775 átlagos nézőszám mára csak álom. David Stern kőkemény politikájának köszönhetően a csapatok prosperáló vállalkozások is voltak, még azok is, amelyek nem futottak jó idényt. Tavaly azonban már visszaesés volt tapasztalható, idén pedig már arról szólnak a hírek, hogy hova tűntek a szurkolók a csarnokokból.

A szurkolók úgy gondolják, az utóbbi időben megváltozott az NBA-mérkőzésekre kilátogató nézők összetétele: jóval kevesebbet látni már a csapat relikviáival díszített, hangosan szurkoló néző, helyettük inkább öltönyös-nyakkendős menedzserek veszik meg a bérleteket, de meg sem jelennek a meccseken.

A szakértők azt mondják, a pénzügyi válság miatt is döntött úgy sok család, hogy idén nem vesz bérletet, a csapatoknak pedig nem volt idejük felkészülni a helyzet kezelésére, ezért tűnik úgy, hogy sokkal kevesebb néző van, mint tavaly. Phil Mushnick, a New York Post újságírója szerint ez már a vég kezdete.

"Késő tavaszra több NHL és NBA csapatnál is azt fogjuk hallani, hogy nem tudják a játékosok bérét kifizetni, vagy a csarnok és a gárda fenntartási költségeibe roppannak majd bele, hiszen az egész birodalmat a szurkoló tartotta életben azzal, hogy kiment a meccsre, megvette a mezt, fizette a sportcsatornát, és volt bólogató kutyája a kocsija hátsó ablakában" – írta Mushnick.

Az NBA-csapatok látogatottsági mutatói

Legtöbb néző: Detroit Pistons (átlag: 22.076, kihasználtság 93.4%)
Legkevesebb néző: Memphis Grizzlies (11.685, 78.4%)

Legjobban kihasznált csarnok: LA Lakers (97%)
Legrosszabbul kihasznált csarnok: Philadelphia 76-ers (75%)

A legtöbb nézőt vonzó csapat: Chicago Bulls (214.472 - 10 meccs után)
A legkevesebb nézőt vonzó csapat: Memphis Grizzlies (116.857 - 10 meccs után)