Bostoni erőfitogtatással indult az NBA

2009.10.28. 11:22 Módosítva: 2009.10.28. 11:20
A két keleti óriás rangadójával indult az NBA-idény, a Boston Clevelandben győzte le a Cavalierst. A hazaiaknál hiába volt LeBron James megállíthatatlan, a nyáron igazolt Shaq O'Neal nem hozott igazi változást a csapat játékában, így a szervezetten védekező, és kiválóan dobó Celtics nyerte a rangadót. A címvédő Lakers is győzelemmel kezdett, a város másik csapatát, a Clipperst verték Bryanték.

Egyből az első fordulóban összecsapott a keleti konferencia két legnagyobb esélyese, és némi meglepetésre a tavalyi szezonban Ohióban szinte verhetetlen Cleveland kikapott a Quicken Loans Arenában a Boston Celticstől. A két tovább erősített csapat erényei nem sokat változtak tavaly óta, a Boston szikrázóan kemény védekezése mellett egyéni képességekben is jól áll, a Cavsnak pedig van egy LeBron Jamese, aki ismét óriásit játszott, de most ez is kevés volt.

James 38 pontja mellé kiosztott 8 gólpasszt is, volt néhány látványos blokkja, és igazából Shaq O’Neal is hozta, ami várható tőle (10 pont, 10 pattanó), ezért különös fájdalmas a Clevelandnek, hogy a palánk alatt simán kikaptak a Celtics magas embereitől. A vendégeknél is jól mutatkozott be a nyáron igazolt veterán center, Rasheed Wallace vehemens játéka 12 pontot hozott (+10-zel zárta a meccset), 23 perce alatt gyorsan beütötte a szokásos faultmennyiséget, és ment pihenni.

NBA, 1. játéknap, eredmények

Cleveland-Boston 89-95
LA Lakers-LA Clippers 99-92
Dallas-Washington 91-102
Portland-Houston 96-87

A bajnok Lakers is győzelemmel kezdett, jó első negyed után a vártnál nehezebb verte Los Angeles másik csapatát. A címvédőnél szokás szerint Kobe Bryant mutatta az utat (33 pont, 8 lepattanó), de Ron Artest bemutatkozása is meggyőzőre sikerült. Jó hír a Lakersnek, hogy Andy Bynum az előszezonban látott jó formáját hozza, a tavaly gyengélkedő center 26 pontja mellé 13 lepattanót szedett, ha már majdnem végig a pályán maradhatott. Ezen a poszton a Clippersben is volt egy klasszisteljesítmény: Chris Kamannak 18 pontja és 16 lepattanója volt.

Kevin Garnett
Kevin Garnett

A jól erősítő Portland legyőzte a nehéz szezon előtt álló Houstont, a hazaiaknál természetesen Brandon Roy (20 pont) és Trevis Outlaw (23) szórta meg magát, de nagyon kellett az oregoniak sikeréhez a palánk alatti dominancia is: 51 lepattanót szedtek a Trailblazers játékosai. A Washingtonnal tényleg számolni kell idén, a Wizzards dallasi győzelemmel nyitott, a Mavsban hiába volt ismét zseniális Dirk Nowitzki, a vendégeknél Arenas és az új igazolások esélyt sem adtak.