Rátgébert kitették a Szpartak Moszkvától

2009.10.29. 11:51
November 1-jétől az eddigi másodedző, Pokey Chatman irányítja a Szpartak Moszkva Euroliga- és Szuperkupa-győztes csapatát.

Távozik a Szpartak Moszkva női kosárlabdacsapatától Rátgéber László, aki tavaly június óta vezette az Euroliga-győztes csapatot. "November 1-től nem én vagyok a Szpartak trénere" - nyilatkozta csütörtökön a volt szövetségi kapitány.

Rátgéber menesztése sejthető volt, az eddigi két bajnokin nem ő, hanem segédedzője, Pokey Chatman irányította a csapatot, a Galatasaray elleni európai Szuperkupa-meccset viszont Rátgéberrel nyerték.

Rátgéber áprilisban
Rátgéber áprilisban

A Brno elleni EL-meccs előtt az orosz klub milliárdos tulajdonosa közölte a magyar edzővel, a jövőben csak másodedzőként számít rá, Rátgéber ezt nem fogadta el, tisztázó beszélgetést kért Sabtaj von Kalmanovicstól. A Brno-meccsen Rágéber neve volt jegyzőkönyvben, de akkor már eldőlt, hogy szerződését felbontják.

„A jegyzőkönyv szerint én voltam tegnap a vezetőedző, de valójában már a meccs előtt szerződést bontottunk – mesélte a 43 éves mester. – A klubtulajdonos különösebb magyarázat nélkül közölte, hogy nem rám gondol a továbbiakban ezen a poszton, én viszont nem fogadtam el a másodedzői ajánlatot. Nem tudok gondolkodni az ő agyával, nehéz bármit is mondani. Az a furcsa, hogy a nyáron meghosszabbítottuk a megállapodásunkat, fizetésemelést is kaptam, és egy hete Szuperkupát nyertünk.

Mégsem maradok, illetve papíron január 1-ig még a Szpartak alkalmazottja leszek, fizetett szabadságon. Ez idő alatt nem dolgozhatok máshol. Szomorú vagyok, mert a lányok nélkülem fogják megnyerni sorozatban negyedszer az Euroligát. Amikor elmondtam nekik, hogy vége, volt sírás-rívás, nemigen értették a dolgot. Kalandként kezeltem a moszkvai túrát, magam részéről kicsit fel voltam készülve, hogy ilyen kurtán-furcsán végződik.”

Az elváláskor arra hivatkoztak, az orosz szabályok szerint egy klub csak 7 külföldit alkalmazhat, amibe a játékosok mellett az edző is beletartozik. Chatman tavaly segédzőként nem ült a kispadon a meccseken, így ebbe nem számolták bele.

Rátgéber a családdal együtt a napokban költözik haza Pécsre, egyelőre nincsenek komoly tervei. „A gyerekek el sem akarták hinni, hogy megyünk haza, óriási az öröm. A következő két hónapban sem fogok unatkozni, előadást tartok a jövő keddi Hepp Ferenc-emléknapon, szervezem a pécsi akadémiámat, és folytatom a tanulmányaimat. Persze a mi szakmánkban egy telefonhívás mindent megváltoztathat, ha például felkérnek, hogy legyek a Boston Celtics vezetőedzője, akkor...”

Utóda az eddigi másodedző, az amerikai Chatman lesz, aki már szerdai meccset is vitte.

Rátgéber 2008-ban szerződött Moszkvába, bajnokságot, Euroligát, két európai Szuperkupát nyert az oroszokkal. 2009-ben az év edzője volt Európában.

A magyar válogatott éléről a nyár végén menesztették, állítólag a Sopront támogató MKB pénzügyi ráhatása miatt, bár a kosárszövetség elnöke, Berényi János azzal indokolta a döntését, hogy Rátgéber nincs Magyarországon. Most lesz.