71 ezer tomboló néző az egyetemi döntőn

2010.04.06. 16:53 Módosítva: 2010.04.06. 16:54
Hihetetlen izgalmak között nyerte a férfi egyetemi kosárlabda bajnokság, az NCAA döntőjét a Duke Blue Devils 61-59-re. 3,6 másodperccel a vége előtt Gordon Hayward, a Butler Bulldogs legjobbjának hárompontosa kiszédült a kosárból.

Az egyetemi kosárbajnokságban az európai, de még az amerikai major bajnokságtól is különböző, bonyolult rendszerben csatáznak a nemzeti bajnoki címért.

Az első szakaszban 31 ligában 347 NCAA I. osztályú csapat küzd a második szakasz, azaz a négy régióba való jutásért. Harminc bajnokság győztese és a legerősebbnek ítélt Ivy League alapszakaszának elsője automatikusan bejut a legjobb 65 csapat közé. A fennmaradó 34 helyre egy csapatot az NCAA választóbizottsága jelöl, a többiek egy rangsor (úgynevezett At-large Bids) alapján jutnak.

A rangsorban – RPI, azaz Rating Percentagle Index – súlyozottan számítanak a hazai, illetve az idegenbeli sikerek, valamint a semleges pályán elért győzelmek. Nem elég egy csapatot legyőzni, az is sokat számít, hogy a legyőzött ellenfelek másokkal milyen eredményt érnek el. Hiábavaló például olyan ellenfél ellen nyerni, aki sokszor kikap, mert a győzelmi mutatója gyengébb, így alacsonyabb RIP jár érte.

A 65 továbbjutó aztán négy ligában, egyenes kiesés szakaszban folytatja a sorozatot. A fenti rangsor alapján két leggyengébb előselejtezőt, úgynevezett opening round game-t játszik. Egy meccsen döntik el, ki jut a legjobb 64 közé. Ez a rendszer 2001 óta létezik az NCAA-ben.

Négy régióban – keleti, nyugati, közép-nyugati és déli – 16-16 csapat folytatja egyenes kiesésben. Az első és második forduló után elődöntőket (Sweet Sixteen), majd a régiódöntőket (Elite Eight) rendeznek. A győztesek jutnak a Final Fourba, amit idén az Indianapolis Colts amerikai futballcsapat stadionjában, a Lucas Oil Stadiumban rendeztek.

duke

A Duke Blue Devils a déli régiót nyerte, a Butler Bulldogs pedig nyugaton lett első. Az elődöntőben a Duke volt meggyőzőbb, 78-57-re verte a West Virginiát, míg a Butler csak két ponttal volt jobb a Michigan State-nél.

A döntőben - mely miatt halasztották az NBA-játéknapját - az első helyen kiemelt Duke vezetett végig, de nem tudott ellépni, a szünetben is csak 33-32 volt.. Az utolsó perc hihetletlenül izgalmasan alakult, 60-57-re vezetett a Duke, a Butler egy kétpontossal egyre zárkózott. Már csak 3,6 másodperc volt hátra, amikor két dobáshoz jutott a Blue Devils, de a másodikat elrontották. Jött a Butler, de Gordon Hayward hárompontosa tizedmásodperccel a vége előtt kiperdült a kosárról.

A Duke története negyedik nemzeti bajnoki címét nyerte, a 26 sportágban érdekelt egyetemi csapat emellett 14-szer jutott el a Final Fourba, legutóbb 2001-ben volt bajnok.

duke2

Edzőjük, a lengyel származású Mike Krzyzewski 2006 óta az Egyesült Államok szövetségi kapitánya is, 2008-ban Pekingben nyert aranyat. 2001-ben a Halhatatlanok Csarnokába is beválasztották, ebben az évben a Time magazin és a CNN is – minden sportágat beleértve – az Egyesült Államok legjobb edzőjének választotta. 1980 óta dolgozik Duke-on, a négy bajnoki cím mellett 11 négyes döntő, 12 ACC-győzelem (ebben ligában indul a Duke) szerepel sikerlistáján.