Marion Jones kosárlabdázóként tér vissza

2010.05.14. 13:18

A valaha volt egyik leggyorsabb női sprinter, Marion Jones doppingbotrányát követően fiatalkori szenvedélyéhez, a kosárlabdához tért vissza. A 16 évvel ezelőtt még a Tar Heels együttesét a nagy presztízsű főiskolai bajnoki címig vezető Jonest az észak-amerikai profi női kosárlabdaligában (WNBA) szereplő Tulsa Shock igazolta le.

A 34 éves volt amerikai atléta - aki csapata legidősebb és letapasztalatlanabb játékosa is egyben - tétmeccsen 1997 óta nem lépett pályára, s egyelőre csupán a tartalékok között kapott helyet.

„Azon a poszton szeretnék helyt állni, ahol az edzőm számít rám - nyilatkozott Jones. - Egyedül a Tulsa győzelme érdekel.”

Trénere, Nolan Richardson bizakodóan beszélt tanítványáról: „Egy élezés előtt álló késre emlékeztet. Nagy szívvel játszik és tehetséges sportoló. Hihetetlen dolgokra képes.”

A klubot, amely tavaly októberben változtatta nevét Detroit Shockról Tulsa Shockra, a liga topcsapatai között tartják számon: 2003-ban, 2006-ban és 2008-ban is bajnoki címet ünnepelhetett. A tulsaiak Seattle Storm elleni felkészülési meccsén a villámgyors Jones 11 és fél perc alatt négy pontot dobott és három lepattanót szerzett. A világbajnok, kétgyermekes anya 2007 októberében vallotta be, hogy 1999 és 2001 között doppingszereket használt. Ezt követően elvették a sydneyi olimpián nyert három arany- és két bronzérmét, majd 2008 márciusában hat hónapra bebörtönözték hamis tanúzásért, csekkhamisításért és tiltott szerekkel való visszaélésért.