Őrült 7. meccsen NBA-bajnok a Lakers

2010.06.18. 10:09
Az NBA nagydöntő utolsó meccsén hiába vezetett végig a Boston Celtics, a botrányosan dobó Lakers visszaküzdötte magát. Az izgalmas hajrával megnyert bajnoki cím a csapat 16., Phil Jackson 11., Kobe Bryant 5. gyűrűje.

A Los Angeles Lakers az ötödik bajnoki címét nyerte az elmúlt 11 évben, összesen már 16-nál jár, eggyel lemaradva a 2010-es döntőben legyőzött Boston Celticstől. A leggazdagabb múltú NBA-párharc (12 döntőt vívtak, ebből hármat nyert csak a Lakers) bajnoki címről döntő 7 meccse hihetetlenül alakult.

A Boston – sérült kezdő centere, Kendrick Perkins nélkül – Rasheed Wallace-szal kezdett a palánk alatt, a Celtics mégis hasonlóan hatékony védekezést mutatott be, mint a Lakers a 6. meccsen. A hazaiak 30% alatt maradtak hatékonyságban, az első 27 dobásukból 21-et elhibáztak, Kobe Bryant fáradtan mozgott, nem találta a gyűrűt (végül 24/6-tal lőtt a mezőnyből).

A 4. negyedre is Celtics-vezetéssel fordultak, de a vendégek kulcsjátékosai, elsősorban a magas emberek nagyon elfáradtak, a Lakers pedig óriásit harcolva felőrölte őket. Pau Gasol 19 lepattanót szedett (a felét a bostoni palánk alatt), és ugyanennyi pontot dobott, a szezon egyetlen Lakers-igazolása, Ron Artest pedig végre betalált kívülről is az utolsó negyedben.

Izgalmasan alakult a vége, mindkét oldalon behullottak a fontos hármasok, végül a csereembernek számító Szasa Vujacsics büntetői döntötték el a meccset: mindkettőt bedobta, így már négy ponttal vezetett a Lakers, az sem számított volna, ha a 3 mp-cel a vége előtt eleresztett Rondo-tripla beesik, de homály lett belőle.

LA Lakers-Boston Celtics 83-79

Pont: Bryant 23 ill. Pierce 18
Lepattanó: Gasol 19 ill. Pierce 10
Gólpassz: Gasol 4 ill. Rondo 10
Mezőnydobás: 32 ill. 41 százalék
A döntő végeredménye:
Los Angles Lakers-Boston Celtics 4-3

Hihetetlen, hogy a Lakers úgy nyerte meg a 7. meccset (ebben a kategóriában a meccs előtt 0-4-re állt a Bostonnal), hogy a mezőnyből 32 százalékkal dobott, miközben a Boston hozta kiegyenlített támadójátékát, és védekezésével egészen a hajráig uralta a meccset. A Lakers azzal nyert, hogy a bostoni centergondok miatt 23 támadólepattanót szedett.

Kobe Bryant nagyon elfáradt a sorozat végére, a dobásai nem jöttek be, de hasznosan játszott, 15 lepattanójával sokat tett azért, hogy a Lakers megengedhette magának a fenti botrányos dobószázalékot. Az 5. bajnoki címét szerző Bryant lett a döntő MVP-je. "Hihetetlen! Tudom, hogy
nyertünk, de nem tudom, hogyan. Azt hiszem, ez az öt bajnoki címem
közül a legédesebb, mert egy nagyszerű játékosokból álló, kiválóan
irányított csapatot győztünk le, meg hát, mégiscsak a Celticsről van
szó. Ma nem ment igazán jól a dobás, de a társaim fantasztikusak
voltak, végig húztuk egymást. Az MVP-címem is nem kis részben nekik
köszönhető. Philnek már mondtam, nekem fontos, maradjon
nálunk, és nyerjünk még."

Phil Jackson vezetőedzőnek elfogytak az ujjai, amikre bajnoki gyűrűt húzhat: a Lakers címvédése már a 11. bajnoki címe. "Nagyszerű érzés. A győzelem természetesen növeli az esélyét annak, hogy a következő szezonban is maradok a Lakersnél, erről egy héten belül döntök. Most egy pár napig csak élvezni akarom a sikert."

Pau Gasol, a Lakers 19 pontot és 17 lepattanót szerzett spanyol
játékosa: "Hihetetlen szezon, hihetetlen győzelemmel a végén! Ma az
első negyedben gyengélkedtünk, de megőriztük a hidegvérünket,
nyugodtak tudtunk maradni, a végén jól sült el minden. Két éve,
amikor a Celtics ellen játszottunk a döntőben még csak rövid ideje
voltam a csapatnál, nem vettem még fel úgy a ritmust, ahogy kellett
volna. Most visszavágtunk, s a Boston ellen nyerni már csak a
történelmi rivalizálás miatt is különleges érzés."

Doc Rivers, a Boston vezetőedzője: "Mindenki sírt az öltözőben. A játékosok kivétel nélkül összetörtek, de ez jó jel, látszik, mennyire akarta mindenki a győzelmet, sajnos nem sikerült. Ez a társaság a legösszetartóbb, amellyel valaha dolgom volt. A Lakersnek gratulálunk, szenzációs együttes."

Ray Allen, a Boston 13 pontig jutott bedobója: "Mindent megtettünk, hogy győzhessünk, volt is rá esélyünk, de sajnos a szerencse ma nem hozzánk kopogtatott be. Nagyon fáj mindannyiunknak."