Kedden kezdődik az NBA 65. szezonja

2010.10.25. 13:14

Magyar idő szerint szerda hajnalban rajtol el az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) 65. idénye, melynek legnagyobb esélyeseként a címvédő Los Angeles Lakerst és a bivalyerős keretet összehozó Miami Heatet emlegetik.

Az elmúlt két kiírást megnyerő kaliforniaiak magja változatlan maradt, a 12. bajnoki gyűrűjére hajtó Phil Jackson vezetőedző továbbra is az ötnél tartó - és júliusban térdműtéten átesett - Kobe Bryant köré építi a csapatot, erősítésnek Steve Blake és Marr Barnes érkezett. A Lakers ezzel együtt nem nyújtott meggyőző teljesítményt eddig, mindkét európai meccsén kikapott az előszezonban, melyet négy-négy győzelemmel és vereséggel zárt.

A trónkövetelő és 2006-ban bajnok Miami alaposan bevásárolt a nyáron: a négy évvel ezelőtti döntő legjobbjává (MVP) választott Dwyane Wade mellé odacsábította a liga egyik legjobb erőcsatárát, Chris Bosh-t és az ugyancsak olimpiai bajnok LeBron Jamest, az elmúlt két alapszakasz MVP-jét. Az elképesztő felhajtást jelzi, hogy a floridaiak egy helyi légitámaszpontra tették át a főhadiszállásukat a felkészülés során.

Nyugaton a Lakers mellett az előző idényben mesterlövész és friss világbajnok Kevin Durant vezette Oklahoma City Thundertől várnak sokat a szakértők, továbbá a Portland TrailBlazers is messzire juthat, ha a 2007-es bemutatkozása óta rengeteget sérült Greg Oden egészséges marad.

A Keleti főcsoportban a Heaten kívül a 2008-as bajnok és a nyári nagydöntőben 4-3-ra alulmaradt Boston Celtics tovább erősödött két O’Neallel, Jermaine-nel és a veterán Shaquille-lel. A két éve konferenciagyőztes Orlando Magic is nagy csatákra késztetheti a miami All Star-válogatottat.

Az 1992-ben a Hírességek Csarnokába beválasztott edzőlegenda, Jack Ramsay ezzel együtt címvédést vár: „A Lakers egy tartalmas, tapasztalt csapat, és Bryant személyében igazi vezérrel rendelkezik. Ha Andrew Bynum százszázalékos állapotban van, ők nyerik a bajnokságot. Miamiban van három kiváló játékos, de öt pozíciót ők sem tölthetnek be, ráadásul James és Wade gyakorlatilag ugyanazon a poszton szerepel.”

Az NBA-logón is látható Jerry West csatlakozott Ramsay véleményéhez: „A Lakersé rendelkezik kétségkívül a legjobb állománnyal, nem látom, miért ne ők nyernének megint.

Minden idők talán legjobb kosarasa, a hatszoros bajnok Michael Jordan is a Lakersre tippel: „Mindenki őket akarja elkapni. Tele vannak remek játékosokkal, ők vannak most a csúcson.”

A közfigyelemmel tehát idén sem lesz gond, David Stern NBA-főigazgatónak már csak azon fájhat a feje, hogy még mindig nem sikerült tető alá hozni a bérmegállapodást a kosarasokkal - a jelenlegi jövő júniusban jár le -, így elképzelhető, hogy a 66. idényre a szokásosnál többet kell majd várni...

A 2010/2011-es NBA-szezon fontosabb dátumai:

október 26.: idényrajt

december 2.: LeBron James első idegenbeli meccse Clevelandben

december 25.: Los Angeles Lakers–Miami Heat karácsonyi rangadó

január 30.: Los Angeles Lakers-Boston Celtics

február 10.: Boston Celtics-Los Angeles Lakers

február 20.: All Star-gála Los Angelesben

március 4-5.: a New Jersey Nets és a Toronto Raptors két meccse Londonban

március 10.: Miami Heat-Los Angeles Lakers slágermérkőzés

április 13.: az alapszakasz vége

április 16: a rájátszás kezdete

május 31.: a döntő legkorábbi kezdete

június 23.: amatőrbörze

Az elmúlt tíz év fináléi:

2001: Los Angeles Lakers-Philadelphia 76ers 4-1

2002: Los Angeles Lakers–New Jersey Nets 4-0

2003: San Antonio Spurs–New Jersey Nets 4-2

2004: Detroit Pistons-Los Angeles Lakers 4-1

2005: San Antonio Spurs–Detroit Pistons 4-3

2006: Miami Heat-Dallas Mavericks 4-2

2007: San Antonio Spurs–Cleveland Cavaliers 4-0

2008: Boston Celtics-Los Angeles Lakers 4-2

2009: Los Angeles Lakers-Orlando Magic 4-1

2010: Los Angeles Lakers-Boston Celtics 4-3