Elítélték a diákot összeverő szerb kosarast

2010.11.02. 10:24

Két év három hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték Belgrádban azt a szerb kosárlabdázót, aki évekkel ezelőtt egy bostoni bárban úgy megvert egy amerikai diákot, hogy az több hétre kómába esett - írta a keddi szerb sajtó. Az ítélet nem jogerős. Alapja az a vádalku, amelynek értelmében a vádlott, Miladin Kovacsevics vállalta, hogy tanúskodik Szerbia volt New York-i konzulja és annak helyettese ellen.

A két volt diplomatát azzal vádolják, hogy miután Kovacsevicset az amerikai hatóságok 100 ezer dollár óvadék fejében szabadlábra helyezték, hamis úti okmányok kiállításával segítettek neki kijutni az országból. A tanúskodásért cserébe az ügyészség két év három hónap szabadságvesztés kiszabását kérte Kovacsevicsre. A büntetésbe beleszámít az a bő egy hónap, amelyet Kovacsevics rács mögött töltött az Egyesült Államokban és Szerbiában.

A sértett, Brian Steinhauer családja a vádalku megkötésekor közölte, túl enyhének tartanák az alig több mint kétéves börtönbüntetést; emlékeztetettek rá, hogy a fiú majdnem belehalt a bántalmazásba. Kovacsevics ellen életveszélyt okozó testi sértés a vád; ez a bűncselekmény egytől nyolc évig tartó szabadságvesztéssel büntetendő Szerbiában.

A 190 centiméter magas, 118 kilós, akkor 21 éves szerb kosárlabdázó - aki sportösztöndíjjal volt az Egyesült Államokban - 2008 májusában egy bostoni bárban szórakozott egy barátjával és annak barátnőjével. Beszámolók szerint a vékonydongájú, alig 60 kilós Steinhauer ittasan kikezdett a szerbek társaságában lévő lánnyal - állítólag tánc közben megfogta a fenekét - mire a két szerb nekiesett, és agyba-főbe verte.

A szerb kosárlabdázó ügye nagy port vert föl, egy időre megterhelte az amerikai-szerb viszonyt is. A szerb kormány - gyógykezelés címén - 900 ezer dollárt fizetett a sértett családjának, cserébe azért, hogy nem adták ki az Amerikából elmenekült Kovacevicet az Egyesült Államoknak. Még Hillary Clinton is közbenjárt - előbb szenátorként, később mint külügyminiszter -, hogy a szerb hatóságok odahaza, Szerbiában mindenképpen folytassák le az eljárást Kovacsevics ellen.