Millióból egyszer dobnak ilyen büntetőt

2010.12.26. 21:45

Furcsa büntetőt dobott az Idaho State játékosa a Utah State elleni NCAA mérkőzésen. Kamil Gawrzydek dobása pontalan volt, a gyűrű tövét találta el. A felpattanó labda a gyűrű szélére esett, egy újabb pattanás után megállt, odatapadt, két másodpercig mozdulatlanul állt. Egy utahi próbálta alulról legyezgetni, hogy kifelé essen, de végül befelé fordult.

A ritkán látott eseményről a yahoo.com kosárlabdablogja megkérdezte John Fontanella professzort, A kosárlabda fizikája című könyv szerzőjét, hogy lehet, hogy a labda mozdulatlanná vált.

"Nincs olyan ok, ami miatt ne így viselkedett volna a labda, ha minden körülmény adott a két görbe felülelet találkozásánál. Elméletileg végtelen hosszú ideig, amíg valami zavaró elem nem lép fel, ott maradhatott volna, ha a labda közepe pontosan a gyűrű közepe felett van. Valószínűleg ebben az esetben is ez történt”. Fontanella azt is feltételezte, hogy a légkondícionáló fújhatta meg a labdát, vagy valamilyen ragacsos anyag miatt vált mozdulatlanná a gyűrű peremén. Az elmozduláshoz pedig már elég lehetett egy dobbantás a parketten, vagy a szurkolók által keltett rezgések.

Fontanella látott már hasonlót, szerinte millióból egy a valószínűsége, hogy ez máskor is bekövetkezhet.

Gawrzydek második büntetője már nem volt ilyen látványos, simán bement, az Idaho azonban így is kikapott 71-48-ra.