Újabb NBA-kosaras Magyarországon

2011.09.22. 15:16

Vélhetően tovább erősödik a magyar férfi kosárlabda-bajnokság élvonalának színvonala. Az eddigi trendekhez képest ma már nemcsak az egyetemi bajnokságokban szereplő amerikai kosarasok választják az itteni bajnokságot, hanem olyanok is, akik világ legmagasabb szintjén, a NBA-ben is megfordultak.

Az első ilyen a 30 éves Kasib Powell volt, aki hétfőn érkezett Körmendre. A magasbedobó nem szerepelt az NBA drafton, az egyetem után egyből Európába jött. Az FMP Zseleznikben, majd a PAOK-ban játszott, 2004-ben tért vissza az Egyesült Államokba, a CBA-ba (Continental Basketball Association). A 2007–2008-as szezonban érte el karrierje csúcsát, amikor 11 meccsen a Miami Heatben kosarazott. Játszott Izraelben, Kínában, Görögországban, legutóbb pedig az izraeli Hapoel Holonban.

Lee Nailon
Lee Nailon
Fotó: Stephen Dunn

Sokkal nagyobb NBA-múlttal rendelkezik a szerdán Paksra szerződő, 36 éves Lee Nailon, aki erőcsatárként és centerként is bevethető. Nailont 1999-ben a Charlotte draftolta a második körben. 2000 és 2006 között a Hornets, majd később a New York Knicks, az Atlanta Hawks, a Cleveland Cavaliers, a New Orleans Hornets és a Philadelphia Sixers csapataiban összesen 306 alapszakaszbeli és kilenc rájátszásmeccsen lépett parkettre. Később Izraelben, Oroszországban, Libanonban és Puerto Ricóban is szerepelt. Az előző szezonban az izraeli Bnei HaSharonban 17,6-os pontátlaggal zárt.

Óriási dolog, hogy két ilyen kvalitású kosaras szerepelhet a magyar bajnokságban, de arra kicsi az esély, hogy további NBA-t megjárt játékosok érkezzenek Magyarországra. Ennek természetesen elsősorban anyagi okai vannak. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint amerikai játékosok hozzávetőleg minimum 4-5000 dolláros havi keresetért vállalnak munkát Kelet-Európában, de olyan is akad – leginkább az orosz bajnokságban – aki ennek a hat-hétszeresét is megkapja.

Bár nem publikusak a magyarországi kosarasfizetések, azt nagyjából tudni lehet, egy amerikai játékos alapfizetése havi 700 ezer forintnál kezdődik. Egy NBA-múlttal rendelkező nyilván ennél többe kerül. Összehasonlításképp Nailon az NBA-s évei alatt 500 és 600 ezer dollár között keresett évente.

Az európai élvonalban Olaszországban, Görögországban, Törökországban és Spanyolországban keresi a legtöbb pénzt amerikai kosaras. Az elithez tartozó klubok 30-35 ezer dolláros havi fizetéssel csábítják a kosarasokat a tengerentúlról. Az NBA lockoutja miatt egyre többen jönnek át, a legnagyobb nevek viszont egészen bizonyosan többmilliós fizetésért.

Az előző szezon egyébként legjobban fizetett Európában játszó kosarasa az Olympiakoszban szereplő Teodoros Papalukasz volt, aki 4,627 millió dollárt tett zsebre a szezon alatt. A legjobban kereső európai kosarasok átlagban 2,8 és 5 millió dollárt visznek haza, szemben az NBA-ben legjobban fizetett Kobe Bryant 24,8 milliójával.