Hermina
15 °C
27 °C

NBA: aláírták a megállapodást

2011.12.09. 14:27

A csapattulajdonosok és a játékosokat képviselő szakszervezet (NBPA) helyi idő szerint csütörtökön aláírta a november 26-án kötött próbamegállapodást, így hivatalosan is véget ért a bérvita okozta szünet az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA).

Az egyezség megkötése azt jelenti, hogy december 25-től a klubok egy 66 meccses alapszakaszt játszanak április 26-ig, a döntő utolsó napja pedig június 26. lesz. Az együttesek a szezon során legfeljebb háromszor fognak egymás után három napon pályára lépni.

Az idény eredetileg november 1-jén indult volna, és az elhúzódó bérvita miatt két hete december 15-ig valamennyi mérkőzést törölték. Ráadásul egyre kevesebb esély mutatkozott az egyezségre, miután az NBPA bíróság elé vitte az ügyet, trösztellenes pert indítva a klubtulajdonosok ellen Minnesota és Kalifornia államban.

Az alkudozás központi vitatémája az évi 4,3 milliárd dollárt kitevő bevételek megosztása: a kosarasok hajlandónak mutatkoztak rá, hogy az eddigi 57 helyett 52 százalékra vigyék le saját összrészesedésüket, a klubtulajdonosok azonban - a múlt szezonbéli, együttesen állítólag 300 millió dollárra rúgó veszteségeikre hivatkozva - ragaszkodtak az 50-50 százalékos felosztáshoz. A játékosok emellett elfogadhatatlannak tartották a klubonként 45 millió dolláros fizetési maximumot is.

Legutóbb az 1998/99-es idényben volt bérvita a felek között, akkor olyannyira elhúzódtak a tárgyalások, hogy az alapszakaszban a tervezett csapatonkénti 82 mérkőzés helyett csak 50-et játszottak le.