Nem bírtuk idegekkel, Ukrajna nyert Pécsen

2012.08.30. 21:08 Módosítva: 2012.08.30. 21:26
Nem sikerült a bravúr, a magyar férfi kosárlabda-válogatott hazai pályán is kikapott Ukrajnától. A második félidőben nagyszerűen játszottak a mieink, de a végjátékot nem bírták idegekkel, az utolsó tíz másodpercben öt büntetődobást rontottunk el, ami éppen az egyenlítéshez lett volna elég. 78-76 lett oda.

Borzasztóan indult az első negyed. Pontosan egy perc alatt az ukránok 6-0-ra vezettek, Hladir négy pontot szórt nagy hirtelen. Az első tíz percben nem volt magyar vezetés, az ukránok héttel is elhúztak, nekünk kettőnél közelebb nem sikerült kerülni, végül 18-15-ös vezetéssel zárt Ukrajna.

A kezdő tíz percben Trotter Obi 5 pontjával volt a legeredményesebb játékosunk, 42,9 százalékosan dobtunk mezőnyből. Az ukránoknál Szerhij Hladir nyolcnál járt. Kilencből nyolc volt a védekező lepattanónk.

A második negyed sem sikerült jobban. Ezt négy ponttal veszítette el a válogatott. A mezőnygólok már csak 33,3 százalékosan mentek és a legrosszabb mérleget a hárompontosokban produkáltuk, kilencből mindössze egy ment be, Trotternek sikerült csak. Lóránt tíz pontig jutott a nagyszünetre, 15 lepattanónk volt az 23 ukránnal szemben. Hladir 14 pontig jutott húsz perc után.

Két sikeres triplával nyitottunk és egy pontra jöttünk fel a második félidő elején. Az ukránokat Kornyijenko szenzációs játéka és Drozdov pontjai tartották előnyben. Egy pontot javítottunk a félidőhöz képest, de a saját palánkunk alatt még mindig sokat hibáztunk és néha nagyon erőtlenek voltunk.

Az utolsó játékrészben óriási üldözőharc kezdődött, 67-67-nél sikerült – a meccs alatt először – egyenlíteni, de a lelátó jókedvét Hladir triplája hűtötte le egyből.

Két perccel a vége előtt Horváth hármasával vezethettünk volna elődzör, de nem sikerült. Aztán jött Hanga hihetetlen zsákolása és 70-70 volt az állás. Az időkérésben Rátgéber könyörgött, hogy Hladirt ne hagyjuk távoli dobásnál.

Nem ő, hanem a másik ász, Kornyijenko döntött a végén, két kétpontosával 74-70-re ment el Ukrajna. 23 másodperccel a vége előtt Horváth triplája hozta vissza a reményeket, az ukránok amerikaija, Bertt viszont két büntetőből csak egyet dobott be, amikor mi kértünk időt, 73-75-ös állásnál.

Az utolsó 15 másodperc igazi drámát hozott. Hangának két büntetőjéből csak egy ment be, a másik oldalon viszont Zabircsenkónak mind a kettő sikerült. Tíz másodpercünk maradt a hosszabbításhoz. Büntetőpárbaj kezdődött, Bertt és Trotter is egyet-egyet, majd Hanga kettőt rontott.

A legvégén Trotter egyenlíthetett volna, de nyolc tized másodperccel a vége előtt három büntetőjéből csak egy ment be, így végül Ukrajna 78-76-ra nyert.

Eredmény, C csoport, 5. forduló:
Magyarország-Ukrajna 76-78 (15-18, 15-19, 21-20, 25-21)
A legjobb magyar dobók: Trotter 19, Hanga 15, Lóránt 12

A csoport másik csütörtöki meccsén:
Ausztria-Ciprus 77-52
Az állás: 1. Ukrajna 9 pont/5 mérkőzés, 2. Horvátország 8/4, 3. MAGYARORSZÁG 7/5, 4. Ausztria 7/5, 5. Ciprus 5/5