Hanga: Minden helyzetből gyűrűre törtem

2013.04.29. 19:10

Hanga Ádám a Canarias ellen nyújtott teljesítményével a spanyol kosárlabdabajnokság 31. fordulójában a legértékesebb játékos (MVP) lett. A Manresa minden játékelemben nagyot nyújtó légiósa azonban nem tud maradéktalanul örülni a címnek. Ahhoz a győzelem is kellett volna.

Hanga 28 pontot dobott, szedett 5 lepattantót, hármat blokkolt, négy gólpasszt adott és még két labdát is szerzett,  ellenfelei kilencszer faultolták. Teljesítményével a forduló válogatottjába is bekerült. Hiába játszott azonban nagyszerűen, a Canaria 93-86-re nyert, de ahogy a liga honlapja fogalmazott, inkább csak „túlélték Hangát.”

Hanga legjobb pillanatai az MVP-meccsen

A magyar kosaras megállíthatatlan volt, a szokottnál is agresszívabb játékával versenyben tartotta a Manresát. „Tényleg jóval agresszívabb voltam, mint szoktam, de most ezt kívánta a mérkőzés, mert egy nálam jóval lassabb védőt kaptam. Minden helyzetből próbáltam bevenni a gyűrűt (erről az ABC honlapja videós összefoglalójában is megemlékezik), és most a bírók is befújták a faultokat, amiket ellenem követtek el. Amikor megjött az önbizalmam, a dobások is jobban sikerültek, és a játékvezetők is még könnyebben fújták be a hibákat. Arra nem is figyeltem, hány pontnál járok, és arra sem emlékszem, hogy milyen szép volt egy akció, csak az maradt meg, hogy veszítettünk.”

„Nem akarok párhuzamot vonni, hogy amikor igazán jól megy a játék, akkor a csapatunk kikap, de amikor a Murcia és a Valencia ellen is jól ment, akkor sem tudtunk győzni. De az igazság az, hogy ebben a szezonban nem is volt túl sok lehetőségünk nyerni. Nagyon nehéz lelkileg feldolgozni, hogy csak hatszor győztünk, ilyen szezonom még sosem volt, de ebből is próbálok tanulni."

Hanga 26 perc 25 másodpercet kapott a vasárnapi bajnokin, de nem gondolja, hogy ha többet játszik, az biztosan meghozza a sikert. „A bajnokságban a 26-27 perc nagyon jó átlag, akkora az iram, hogy ennél jóval többet nem érdemes a pályán tölteni.”

A Manresa-kosaras szerint a szezon elején formálódó csapat támadásban már egészen összeérett, 90-100 pontokat is tudnak dobni, de a védekezésük még nem mindig hatékony, sokszor a koncentráció hiánya miatt csúsznak be olyan alapvető hibák, amelyeket a spanyol ligában kíméletlenül kihasznál az ellenfél, de kétségtelen, hogy a sérülések miatt szerkezeti gondjaik is vannak.

A Manresának még három mérkőzése van, de már hárommal korábban kiderült, kiesnek a spanyol első osztályból. „Minden meccsünk teljesen tét nélküli már, ezért kell úgy felmennünk, hogy élvezzük ki még ezt a maradék pár mérkőzést. Azzal mindenki tisztában van, teljesíteni kell azért, hogy jövőre jobb szerződést kapjon, vagy hogy egyáltalán a csapatnál maradhasson. Nincsenek motivációs gondjaink, mindenki a maximumra törekszik ebben a helyzetben is.”

Hanga nem az egyedüli manresás, aki MVP lett a szezonban. „Korábban Troy DeVries is volt már a forduló legjobbja, de ezt hiszem, nemcsak én, de ő is becserélné a címét egy bajnoki győzelemre.”

A játékosról a múlt héten röppent fel a hír, hogy az olasz bajnoki címre aspiráló Virtus Roma vele vágna neki a rájátszásnak, de a Manresánál úgy döntöttek, nem engedik el légiósukat.