Kirívó büntetést kaptak a tarjáni kosarasok

2013.05.03. 11:01

Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének Versenybizottsága megsemmisítette az MTK-Salgótarján pályán elért eredményét (82-77), és 20-0-s MTK-győzelemként írta jóvá a meccset, továbbá nettó egymillió forintot pénzbüntetésre kötelezte a tarjániakat, ami miatt fellebbezhet a klub.

A csütörtöki tárgyaláson a versenybizottság azért büntetett, mert a B csoportos rangadón a salgótarjáni kosarasok Dániel Tamás edző utasítására levonultak a pályáról, ezután félbeszakadt a mérkőzés.

Az MTK közleményéből kiderült, hogy a tarjániak levonulása előtt az egyik salgótarjáni játékos a nyakánál fogva a földre lökte ellenfelét, ezután az MTK Törökbálint szurkolói közül többen a pályára rohantak. Pénteken a salgótarjáni klub elnöke, Dávid Krisztián az Indexnek árnyalta a képet. Szerinte a csapat jogosan vonult le a pályáról, hiszen fenyegetve érezte magát a közönségtől.

Az MTK végig vezetett, volt, hogy 20 ponttal is, de a végére a tarjániak szorossá tették a meccset. A szurkolók és a játékosok is feszültek voltak ezekben a percekben, az egyik játékosuk pedig személyi hibát kapott, és kipontozódott. Ezután egy MTK-s számon kérte a szabálytalanságot, de úgy, hogy a tarjáni azt gondolta, meg akarják támadni, meg kell magát védenie, és valóban ellökte az MTK-st, de Dávid szerint nem a nyakánál, hanem a mellkasánál.

A klubelnök szerint ezután két nő rohant a pályára (egyikük az MTK-játékos anyukája), és támadott rá kosarasaikra, egy férfi pedig hátbavágta az egyik tarjáni kosarast. Ez amúgy Dávid szerint nem is volt meglepő, ugyanis összesen két biztonsági embert látott a 150 nézőre. A balhé után a rendőrség is kiszállt.

Dávid nem is érti, miért őket büntették, mikor az edző jogosan féltette játékosai testi épségét. Ha a bírót támadják meg, akkor vajon folytatódott volna a meccs, és nem szakítják félbe? - kérdezte.

Az egymillió forintos nettó (tehát majd 1,3 millió forintos büntetést) túlzónak tartja, eddig néhány százezer forintos büntetéseket kaptak. A salgtarjániak fellebbezést fontolgatnak, aminek az összege is borsos, 400 ezer forint.